Menu
 

CSP: Oktobrī rūpniecības produkcijas apjoms pieauga par 0,5 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grafika - CSP Grafika - CSP

2023.gada oktobrī, salīdzinot ar 2022.gada oktobri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 0,5 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoms ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē samazinājās par 22,9 %, apstrādes rūpniecībā – par 3,9 %, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē – pieaugums par 40,4 %.

Produkcijas apjoms samazinājās divās no trim pēc īpatsvara lielākajām nozarēm: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 3,6 % un gatavo metālizstrādājumu ražošanā (izņemot mašīnas un iekārtas) – par 8,4 %. Samazinājums bija arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 24,5 %, dzērienu ražošanā – par 15,9 %, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 9,9 %, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 9,3 %, papīra un papīra izstrādājumu ražošanā – par 8,6 %, kā arī automobiļu, piekabju un puspiekabju (automobiļu detaļu un piederumu) ražošanā – par 6,4 %.

Rūpniecības produkcijas pieaugums bija pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā – par 5,8 %. Pieaugums bija arī iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē – par 12,6 %, elektrisko iekārtu ražošanā – par 10,6 %, ķīmisko vielu ražošanā – par 0,8 %, kā arī iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 0,1 %.

Pēc CSP datiem, šāgada oktobrī, salīdzinot ar septembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 1,5 %. Ražošanas apjoma pieaugums bija apstrādes rūpniecībā – par 0,2 %, kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 14,8 %, savukārt ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – kritums par 0,9 %.

2023.gada oktobrī, salīdzinot ar 2022.gada oktobri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 9,2 %. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 9,6 % un eksportā – par 9,1 % (tai skaitā eirozonā – par 13,2 %, bet ārpus eirozonas – par 5,4 %).

Oktobrī, salīdzinot ar septembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem samazinājās par 1,5 %. Vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 1,1 %, bet eksportā – par 1,7 % (tai skaitā eirozonā – kritums par 2,3 %, bet ārpus eirozonas – par 1,2 %), vēsta CSP.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.