Menu
 

Aptauja: pieaugusi iedzīvotāju interese par investīcijām

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Salīdzinājumā ar šī gada sākumu ir augusi Latvijas iedzīvotāju interese par investīcijām. 9% iedzīvotāju plāno turpmāko sešu mēnešu laikā ieguldīt vairāk, bet 28% turpinās investēt līdzšinējā apjomā, liecina “SEB bankas” veiktā aptauja. Gandrīz divas trešdaļas no tiem, kuri plāno vai apsver iespēju ieguldīt, tam izvēlētos pensiju 3. līmeni, bet vēl 23% iegādātos akcijas.

Arī šobrīd pensiju 3. līmenis ir populārākais ieguldījumu veids – to izvēlas 56% iedzīvotāju, kuri iegulda savus finanšu līdzekļus. 32% novirza naudu dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumu, bet 20% iegādājas akcijas. Starp citiem ieguldījumu veidiem Latvijas iedzīvotāji minējuši arī investīciju fondus (10%), obligācijas (9%) un biržā tirgotos fondus (8%).

Baltijas kaimiņu ieguldījumu izvēles atšķiras, un kā populārākais ieguldījumu veids Lietuvā ir dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu (47%), bet Igaunijā – akciju iegāde (52%).

Kopš šī gada sākuma par 8 procentpunktiem sarucis to Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri naudu neiegulda, un šobrīd tā norādījuši 59% respondentu. Kā biežākais šķērslis ieguldījumu veikšanai tiek minēts brīvu līdzekļu trūkums.

Tomēr tas nav vienīgais iemesls, kas attur Latvijas iedzīvotājus no ieguldījumu veikšanas. Katrs piektais jeb 21% aptaujāto, kuri naudu neiegulda, minējuši, ka negrib ieguldīt, jo nevar garantēt peļņu, un tikpat daudzi uzskata, ka ir drošāk turēt brīvus līdzekļus norēķinu kontā vai krājkontā.

Vēl 16% atzīst, ka neko nesaprot no ieguldīšanas, 13% nevar atļauties “iesaldēt” naudu uz ilgāku laiku, bet 12% ir noskaņoti pesimistiski un domā, ka priekšā vēl lielāks finansiāls kritums un naudu nāksies zaudēt. Toties salīdzinājumā ar šī gada februāri šādu pesimistu skaits ir ievērojami samazinājies – par 7 procentpunktiem.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.