Menu
 

Novembrī rūpniecības produkcijas apjoms samazinājies par 3,4 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grafika - CSP Grafika - CSP

2023.gada novembrī, salīdzinot ar 2022.gada novembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 3,4 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoms ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē samazinājās par 9,7 %, apstrādes rūpniecībā – par 1,8 %, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 9,6 %.

Vislielākais produkcijas apjoma samazinājums bija mēbeļu ražošanā – par 22,1 %, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 20,6 %, apģērbu ražošanā – par 15,4 %, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 13,4 %, dzērienu ražošanā – par 12,6 %, ķīmisko vielu ražošanā – par 10,4 %. Gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas, kas ir trešā pēc īpatsvara lielākā nozare, produkcijas apjoms samazinājās par 2,0 %.

Rūpniecības produkcijas apjoma pieaugums bija iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 10,9 %, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 6,0 %, elektrisko iekārtu ražošanā – par 4,0 %, kā arī papīra un papīra izstrādājumu ražošanā – par 1,9 %. Pieaugums bija divās pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: pārtikas produktu ražošanā un koksnes un koka izstrādājumu ražošanā (attiecīgi par 6,1 % un 1,3 %).

Novembrī, salīdzinot ar oktobri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 0,9 %. Ražošanas apjoma pieaugums bija apstrādes rūpniecībā – par 2,2 %, savukārt kritums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 9,2 % un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 3,8 %.

Pēc CSP datiem, šāgada novembrī, salīdzinot ar 2022. gada novembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 3,4 %. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 2,6 % un eksportā – par 3,9 % (tai skaitā eirozonā – par 12,2 %, bet ārpus eirozonas – pieaugums par 3,4 %).

Novembrī, salīdzinot ar oktobri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 5,3 %. Vietējā tirgū apgrozījums pieauga par 5,4 %, bet eksportā – par 5,3 % (tai skaitā eirozonā – par 0,1 %, bet ārpus eirozonas – par 9,4 %).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.