Menu
 

CSP: Decembrī rūpniecības produkcijas apjoms pieauga par 1,7 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grafika - CSP Grafika - CSP

2023.gada decembrī, salīdzinot ar 2022.gada decembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 1,7 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoms ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē pieauga par 4,9 %, apstrādes rūpniecībā – par 1,4 %, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 1,5 %.

Rūpniecības produkcijas apjoma pieaugums bija visās trīs pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: pārtikas produktu ražošanā – par 10,2 %, gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 10,0 % un koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 1,6 %. Ievērojams apjoma pieaugums bija iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 21,8 %, kā arī papīra un papīra izstrādājumu ražošanā – par 13,1 %.

Savukārt vislielākais produkcijas apjoma samazinājums bija mēbeļu ražošanā – par 19,6 %, dzērienu ražošanā – par 15,5 %, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 10,7 % un apģērbu ražošanā – par 14,8 %.

Pagājušā gada decembrī, salīdzinot ar novembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 1,2 %. Ražošanas apjoma pieaugums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 9,2 % un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 8,8 %, savukārt kritums bija apstrādes rūpniecībā – par 0,2 %.

Pēc CSP datiem, 2023. gada decembrī, salīdzinot ar 2022. gada decembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 0,4 %. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 2,0 %, bet eksportā bija pieaugums par 0,6 % (tai skaitā eirozonā – kritums par 3,0 %, bet ārpus eirozonas – pieaugums par 3,1 %).

Decembrī, salīdzinot ar novembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 1,6 %. Vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 1,5 %, bet eksportā –pieaugums par 3,3 % (tai skaitā eirozonā – par 4,0 %, bet ārpus eirozonas – par 2,8 %), vēsta CSP.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.