Menu
 

Banku analītiķi janvārī Latvijā prognozē gada inflāciju 0,7-0,8% apmērā

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā gada inflācija janvārī varētu būt bijusi 0,7-0,8% apmērā, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,6%, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

"Swedbank" ekonomists Oskars Niks Mālnieks sacīja, ka 2024.gada janvārī salīdzinājumā ar decembri patēriņa cenas varētu būt pieaugušas par 0,7%, tādējādi inflācijai gada laikā - šogad janvārī salīdzinājumā ar 2023.gada janvāri - veidojot 0,8%.

"Būtiskākais cenu pieaugums, visticamāk, bija pārtikas produktiem, galvenokārt sezonalitātes dēļ. Papildus tam, neliela augšupvērsta ietekme uz pārtikas cenām visdrīzāk būs bijusi no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes palielinājuma Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem," teica "Swedbank" ekonomists.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis prognozēja, ka janvārī salīdzinājumā ar decembri varētu būt bijusi inflācija 0,6% apmērā, tādējādi gada laikā patēriņa cenām pieaugot par 0,7%.

"Gads būs sācies ar cenu līmeņa pieaugumu, jo šis ir raksturīgs cenu un tarifu izmaiņu laiks," teica Gašpuitis, piebilstot, ka, piemēram, PVN likme svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem pieauga līdz 12%, kā arī kāpa dabasgāzes pārvades tarifi, lai gan bija arī atsevišķi tarifi, kas tika samazināti. Vienlaikus siltumenerģijas cenas dažādās apdzīvotās vietās mainījās abos virzienos.

Gašpuitis minēja, ka janvārī pieauga degvielas un arī elektroenerģijas cena, tāpat cenu pieaugums bija pārtikai, apģērbiem un apaviem, kā arī pakalpojumu segmentā.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām janvārī paziņos piektdien, 9.februārī.

Jau vēstīts, ka 2023.gada decembrī Latvijā patēriņa cenas, salīdzinot ar novembri, samazinājās par 0,8%, bet gada laikā - 2023.gada decembrī salīdzinājumā ar 2022.gada decembri - patēriņa cenas pieauga par 0,6%.

Savukārt gada vidējā inflācija pagājušajā gadā Latvijā bija 8,9%.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.