Menu
 

CSP: Ražotāju cenu līmenis gada laikā samazinājies par 8,1 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grafika - CSP Grafika - CSP

2024.gada janvārī, salīdzinot ar 2023. gada janvāri, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 8,1 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis samazinājās par 11,3 %, eksportētajai produkcijai – par 4,9 %. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas saruka par 5,8 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 4,2 %.

Ražotāju cenu līmeni gada laikā visvairāk ietekmēja cenu samazinājums elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā, kā arī koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā.

Janvārī, salīdzinot ar decembri, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,5 %. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 1,0 %, bet eksportētajai produkcijai tas nemainījās. Gan eksportam uz eirozonas valstīm, gan uz ārpus eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis saglabājās nemainīgs.

Pēc CSP informācijas, paaugstinoša ietekme uz kopējo ražotāju cenu līmeni mēneša laikā bija cenu pieaugumam elektroenerģijas ražošanā un tirdzniecībā; koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā, kā arī atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā; materiālu pārstrādē. Pazeminoša ietekme bija cenu samazinājumam poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā, kā arī nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.