Menu
 

Rūpniecības produkcijas apjoms janvārī samazinājies par 5,0 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grafika - CSP Grafika - CSP

2024.gada janvārī, salīdzinot ar 2023.gada janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājies par 5,0 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ražošanas apjoms apstrādes rūpniecībā samazinājās par 7,3 %, elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 1,1 %, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – pieaugums par 3,2 %.

Vislielākais produkcijas apjoma samazinājums bija nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā (par 24,2 %), mēbeļu ražošanā (par 17,6 %), apģērbu ražošanā (par 9,4 %), datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 9,2 %), dzērienu ražošanā (par 6,5 %) un elektrisko iekārtu ražošanā (par 3,9 %). Kritums bija divās no trim pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas, un koksnes un koka izstrādājumu ražošanā (attiecīgi par 10,2 % un 1,6 %).

Pēc CSP datiem, rūpniecības produkcijas apjoma pieaugums bija poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā (par 9,8 %), papīra un papīra izstrādājumu ražošanā (par 3,9 %) un ķīmisko vielu ražošanā (par 2,2 %). Pieaugums bija arī pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē: pārtikas produktu ražošanā (par 3,1 %).

Šāgada janvārī, salīdzinot ar 2023. gada decembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 2,7 %. Ražošanas apjoma kritums bija apstrādes rūpniecībā (par 4,7 %), elektroenerģijas un gāzes apgādē (par 1,6 %), savukārt ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – pieaugums par 1,4 %.

2024.gada janvārī, salīdzinot ar 2023.gada janvāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 4,4 %. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 4,5 % un eksportā – par 4,4 % (tai skaitā eirozonā – par 4,0 %, bet ārpus eirozonas – par 4,8 %).

Janvārī, salīdzinot ar decembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 1,2 %. Vietējā tirgū apgrozījums pieauga par 3,4 %, bet eksportā – par 0,1 % (tai skaitā eirozonā – par 8,6 %, bet ārpus eirozonas – kritums par 6,2 %), liecina CSP informācija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.