Menu
 

Asociācija: Cūkgaļas cenas Latvijā patlaban ir ārkārtīgi zemas; nozarē valda pesimistisks noskaņojums

  • Autors:  LETA
Asociācija: Cūkgaļas cenas Latvijā patlaban ir ārkārtīgi zemas; nozarē valda pesimistisks noskaņojums Foto: pixabay.com

Cūkgaļas cenas patlaban Latvijā ir ārkārtīgi zemas un nozarē valda pesimistisks noskaņojums, aģentūrai LETA atzina Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece. Viņa piebilda, ka tirgus situācija ir ļoti smaga visā Eiropā, kur cūkgaļas tirgū ir pārprodukcija, produkcijas cenas ir zemas un piedāvājums iekšējā tirgū pārsniedz pieprasījumu.

Pēc Lejnieces teiktā, decembrī un janvārī cūkgaļas cena nesedz pašizmaksu un katra realizētā cūka audzētajam Latvijā veido vidēji mīnuss 15 eiro. Cena cūkgaļai dzīvsvarā ir apmēram 90 centi par vienu kilogramu, bet, lai segtu pašizmaksu, šai cenai būtu jābūt vismaz 1,10 eiro. Tāpēc nav skaidrs, kur rast līdzekļus barības sagādei.

Viņa atzina, cūkkopji Latvijā patlaban dzīvo no pērnā gada rezervēm, un lielā daļā saimniecību zaudējumus sedz no iepriekš piešķirtā atbalsta ciltsdarba pasākumiem. Lopbarības trūkuma dēļ šīs pavasaris nozarei varētu būt sevišķi smags, tāpēc Latvijas cūku audzētāji aicinājuši Zemkopības ministriju (ZM) rast iespēju ātrāk izmaksāt atbalstu ciltsdarba pasākumiem cūkkopības nozarē, lai būtu iespējams sagādāt barību dzīvniekiem apstākļos, kad produkcijas cenas nesedz pašizmaksu.

Lejniece atzina, ka kopumā cūkkopības saimniecības Latvijā ietekmē viss, kas notiek ārvalstu tirgos. Cūkgaļas cenas Latvijā ir atkarīgas no globālā tirgus faktoriem, tostarp no cūkgaļas cenu krituma Ķīnā, kas patērē daudz cūkgaļas. Pēc viņas teiktā, šajā valstī pastāvošās panikas dēļ par Āfrikas cūku mēri nogalināts gandrīz viens miljons cūku, jo ļoti daudzas saimniecības bailēs par infekcijas risku kauj cūkas.

Zemkopības ministrijā aģentūrai LETA sacīja, ka, ņemot vērā apstākļus, Latvijas cūkkopības saimniecībām šogad plānots ātrāk izmaksāt ciltsdarba atbalstu. No 1. marta Latvijas cūku audzētāji Lauku atbalsta dienestā (LAD) varēs iesniegt dokumentāciju, un tad arī sāksies atbalsta izmaksāšana ciltsdarba pasākumiem.

Saskaņā ar jaunākajiem Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta datiem cūkgaļas cena Latvijā 2018. gada novembrī sarukusi par 1,7% salīdzinājumā ar oktobri, kā arī bija vidēji par 5,1% mazāka nekā pirms gada.

Vienlaikus Eiropas Savienībā (ES) cūkgaļas vidējā cena novembrī bija par 6,8% mazāka nekā 2017. gada attiecīgajā mēnesī. Tostarp Lietuvā cūkgaļas cena bija par 10,3% mazāka, Dānijā – par 7,6% mazāka, Polijā – par 10,2% mazāka, Vācijā – par 5,9% mazāka, bet Igaunijā – par 1,7% mazāka nekā pirms gada attiecīgajā mēnesī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.