Menu
 

Reirs: Pašvaldībām tiks nodrošināts izlīdzināto ieņēmumu pieaugums

  • Autors:  LETA
Foto: Finanšu ministrija Foto: Finanšu ministrija

Pašvaldībām tiks nodrošināts izlīdzināto ieņēmumu pieaugums, ceturtdien pēc tikšanās ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvjiem uzsvēra finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Finanšu ministrijā (FM) aģentūru LETA informēja, ka šajā ceturtdienā tikšanās laikā tika panākta vienošanās vairākos pašvaldībām būtiskos jautājumos – par nodokļu un nenodokļu ieņēmumiem, valsts budžeta dotācijām un mērķdotācijām pašvaldību budžetos 2019. gadā un tālākajām darbībām, lai atbalstītu īres namu būvniecību reģionos. Vienlaicīgi aktīva diskusija bija par pašvaldību budžetu nodokļu ieņēmumu kopā ar speciālo dotāciju proporciju kopbudžeta nodokļu ieņēmumos un pašvaldību aizņemšanās nosacījumiem 2019. gadā.

FM piedāvā mainīt aizņemšanās nosacījumus, kā prioritāti bez pašvaldības budžeta līdzfinansējuma atstājot Eiropas Savienības (ES) un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētos projektus un uzsākto valsts nozīmes sporta attīstības projektu īstenošanu, vienlaicīgi pārējiem pašvaldības investīciju projektiem atsakoties no aizņēmuma mērķiem un ieviešot pašvaldību budžeta līdzfinansējumu investīciju projektu realizācijā. Ministrijas skatījumā šādu nosacījumu ieviešana liktu pašvaldībām rūpīgāk izvērtēt realizējamo investīciju projektu prioritātes un radītu pārliecību, ka pašvaldība jaunradītos objektus būs spējīga apsaimniekot.

2019. gada pagaidu budžeta pamatprincipos noteica, ka tiek turpināta nemainīga valsts politika un atbilstoši tai pašvaldību budžetu nodokļu ieņēmumi kopā ar speciālo dotāciju ir 1,47 miljardu eiro apmērā jeb 19,6% no plānotajiem kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem, neieskaitot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas valsts pamatbudžetā veselības aprūpes finansēšanai.

Savukārt valsts budžetā 2019. gadam tiks nodrošināts, ka pašvaldību budžetos garantētie iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi kopā ar speciālo dotāciju nav mazāki par 1,47 miljardiem eiro atbilstoši no 2019. gada 1. janvāra noteiktajam apjomam sadalījumā pa pašvaldībām, kas nodrošina visām pašvaldībām izlīdzināto ieņēmumu pieaugumu pret 2018. gadu.

FM uzsvēra, ka valdība ir apņēmusies pašvaldībām garantēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu prognozi 100% apmērā, kas ļauj pašvaldībām rēķināties ar stabiliem ieņēmumiem pašvaldību budžetos.

Pārrunājot jautājumu par mērķdotācijām pašvaldību autoceļiem un ielām, panākta vienošanās 2019. gada budžetā paredzēt finansējumu 50,86 miljonu eiro apmērā. Tāpat šogad valsts vietējiem autoceļiem nodrošinās finansējumu ne mazāk kā 18,6 miljonu eiro apmērā.

Abu pušu sarunas par 2019. gada Ministru kabineta un LPS vienošanās un domstarpību protokola projektu vēl turpināsies.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.