Menu
 

Brīvo darbvietu skaits 2018. gadā palielinājies par 33,4 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Brīvo darbavietu skaits un bezdarba līmenis. Dati – CSP Brīvo darbavietu skaits un bezdarba līmenis. Dati – CSP

2018.gadā Latvijā vidēji bija 22,7 tūkstoši brīvo darbvietu un, salīdzinot ar 2017. gadu, to skaits ir pieaudzis par 5,7 tūkstošiem jeb 33,4 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Sabiedriskajā sektorā bija 6,8 tūkstoši brīvo darbvietu, privātajā – 15,9 tūkstoši.

Gada laikā privātajā sektorā brīvo darbvietu skaits palielinājies par 5 tūkstošiem jeb 45,3 %, bet sabiedriskajā – par 0,7 tūkstošiem jeb 12,0 %. No visām Latvijā pieejamajām darbvietām (aizņemtajām un brīvajām kopā) 2,4 % bija brīvas, no tām sabiedriskajā sektorā – 2,3 %, bet privātajā sektorā – 2,5 %.

Vidēji valstī aizņemto darbvietu skaits valstī 2018. gadā salīdzinājumā ar 2017. gadu pieauga par 9,5 tūkstošiem jeb 1,1 %, privātajā sektorā – par 8,5 tūkstošiem jeb 1,4 %, sabiedriskajā – par 1,0 tūkstoti jeb 0,3 %.

Visaugstākais brīvo darbvietu īpatsvars bija kvalificētu strādnieku un amatnieku pamatgrupā – 4 % no visām darbvietām šajā pamatgrupā, kā arī iekārtu un mašīnu operatoru un izstrādājumu montieru pamatgrupā – 3 %. Gada laikā straujāk audzis pieprasījums pēc iekārtu un mašīnu operatoriem un izstrādājumu montieriem, pakalpojumu un tirdzniecības darbiniekiem, kvalificētiem strādniekiem un amatniekiem, vienkāršu profesiju darbiniekiem un kalpotājiem. Savukārt brīvo darbvietu skaits gada laikā ir samazinājies vadītāju pamatgrupā.

Pēc CSP datiem, pērn visaugstākais brīvo darbvietu īpatsvars kopējā darbvietu skaitā atbilstošā nozarē bija valsts pārvaldē – 4,9 %, būvniecības nozarē – 3,5 %, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē – 3,2 %, apstrādes rūpniecības nozarē – 2,9 % un vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības; automobiļu un motociklu remonta nozarē – 2,8 %.

  1. gadā augstākais brīvo darbvietu īpatsvars bija Rīgas reģionā – 2,8 % no visām darbvietām reģionā jeb 14,3 tūkstoši, savukārt zemākais – Vidzemes reģionā (1,3 % jeb 0,8 tūkstoši).

2018.gada 4. ceturkšņa beigās Latvijā bija 21,3 tūkstoši brīvo darbvietu, bet to īpatsvars no visām darbvietām – 2,3 %. Savukārt Lietuvā no visām darbvietām brīvas bija – 1,3 %, bet Igaunijā – 1,8 %. Salīdzinot ar 2017. gada 4. ceturksni, brīvo darbvietu skaits pieauga par 3,8 tūkstošiem jeb 21,4 %, bet, salīdzinot ar 2018. gada 3. ceturksni, tas samazinājās par 1,4 tūkstošiem jeb 6 %.

Saskaņā ar CSP metodoloģiju par brīvu darbvietu tiek uzskatīta no jauna radīta vai esošā algota darbvieta, kas ir atbrīvojusies vai atbrīvosies tuvākajā laikā, un darba devējs veic aktīvus soļus, lai atrastu piemērotu kandidātu ārpus sava uzņēmuma, un gatavs to aizpildīt nekavējoties vai tuvākajā laikā. Aizņemto un brīvo darbvietu aprēķiniem CSP izmanto uzņēmumu iesniegtos statistikas pārskatus un Valsts ieņēmumu dienesta datus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.