Menu
 

"Balticovo" plāno palielināt ārpus sprostiem dēto olu ražošanas īpatsvaru

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: Kristaps Bardziņš, www.facebook.com/balticovo Foto: Kristaps Bardziņš, www.facebook.com/balticovo

19. martā notika kapsulas iemūrēšanas ceremonija AS “Balticovo" jaunās ārpus sprostiem turēto vistu kūts pamatos. Projekta kopējās investīcijas sasniedz 8 miljonus eiro, un pirmās divas kūtis kopā nodrošinās 260 000 jaunas putnu vietas.

“Jaunā projekta realizēšana ir pārdomāta atbilde uz Skandināvijas un Rietumeiropas pieprasījumu pēc 2. numura jeb ārpus sprostiem dētām olām un olu produktiem. Lai arī pašmāju tirgū šis pieprasījums ir samērā neliels, tas arvien palielinās eksporta tirgos. Aug pieprasījums gan pēc olām, gan augstas pievienotās vērtības produktiem, piemēram, vārītām olām, olu kulteņiem un citiem produktiem, kas Latvijas tirgū vēl tikai sāk savu uznācienu, bet eksporta tirgos jau ir ļoti pieprasīti. Jaunās kūtis nodrošinās 260 000 jaunas dējējvistu vietas, kas AS “Balticovo" dējējvistu un jaunputnu vietu skaitu pacels pāri 3 miljonu slieksnim," skaidro AS “Balticovo" padomes priekšsēdētājs Valdis Grimze.

Pašreizējais ārpus sprostiem dēto olu īpatsvars Latvijā ir aptuveni 5,5%. 2020. gada sākumā, kad plānota jauno kūtu darbības uzsākšana, šis apjoms palielināsies līdz aptuveni 14% no kopējā Latvijas saražotā olu apjoma, informē AS “Balticovo" mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Agra Lieģe.

“Šis ir būtisks solis nākotnē, jo apliecina AS “Balticovo" spēju un gatavību pārejai uz 2. numura olu ražošanu. Mirklī, kad Latvijas un Baltijas tirgus būs gatavs, AS “Balticovo" būs iespēja apmierināt pieprasījumu," uzsver AS “Balticovo" komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps. “Projekta pirmajā fāzē, kas uzsākta pašlaik, plānots uzbūvēt trīs kūtis – divas dējējvistu kūtis un vienu jaunputnu kūti. Ar laiku varētu tikt uzbūvētas vēl vairākas dējējvistu kūtis."

Kapsulas iemūrēšanas ceremonijā piedalījās arī Iecavas novada domes priekšsēdētājs Aivars Mačeks: “Esam gandarīti, ka pašvaldībai ar “Balticovo" ir izveidojusies laba sadarbība gan dažādos kultūras un sporta projektos, gan arī novada uzņēmējdarbības veicināšanā. Pašvaldībai ir patiess prieks būt daļai no šī notikuma, kurā viens no lielākajiem uzņēmumiem ieliek pamatakmeni tik apjomīgam un nozīmīgam projektam, jo kas gan mēs esam bez uzņēmējiem!"

Vēstījuma nodošanā piedalījās arī biedrības “Latvijas Olu ražotāju asociācija" izpilddirektore Anna Ērliha: “Pasaules pieprasījums pēc ārpus sprostiem dētām olām strauji pieaug. Rīkoties šeit un tagad ir pareizais lēmums, lai nenokavētu “iekāpšanu vilcienā" un spētu piedāvāt patērētājiem tādu produktu, kādu viņi vēlas un kad vēlas. Uzskatu, ka šis ir pareizais solis, lai nestu ne tikai uzņēmuma, bet arī Latvijas vārdu plašākā pasaulē."

AS "Balticovo" nodarbojas ar olu un olu produktu ražošanu Iecavas novadā. Uzņēmums ir orientēts uz darbību Latvijas un starptautiskos tirgos, eksportējot līdz pat 70% no saražotās produkcijas. Uzņēmuma īpašnieks ar 95% uzņēmumu akciju ir "BCO". Uzņēmuma apgrozījums 2017. gadā – 52 milj. eiro, vēsta A. Lieģe.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.