Menu
 

Norāda uz uzlabojumiem gudrona dīķu sanācijas darbu uzraudzībā

  • Autors:  LETA
Foto: LETA Foto: LETA

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē atbildīgo institūciju pārstāvji norādīja uz veiktajiem uzlabojumiem, kas pēc iepriekšējā gudrona dīķu sanācijas nerezultatīvā mēģinājuma ir ieviesti pašreizējo darbu uzraudzībai.

Iepriekšējā reizē pirms dažiem gadiem, rodoties nesaskaņām starp Valsts vides dienestu (VVD) un iepriekšējo darba izpildītāju "Skonto būve", VVD lauza līgumu ar šo uzņēmumu.

VVD pārstāves skaidroja, ka ar pašreizējo darbu veicēju pilnsabiedrību "Inčukalns Eko" noslēgtais līgums paredz, ka konkrētu darba posmu neizpildes gadījumā līgumsods ir 0,1% dienā no kopējās līguma summas 26,6 miljoniem eiro. Tāpat iepriekšējā reizē nebija noteikta prasība, ka darbi jāveic pa noteiktiem posmiem. Darbu veicēji arī katru mēnesi sagatavo ziņojumu par paveikto, norādīja VVD darbinieces.

Deputāte Inese Voika (AP) vaicāja par to, vai pēc iepriekšējā nerezultatīvā mēģinājuma ir vērtēta arī valsts puses kā pasūtītāju atbildība. Finanšu ministrijas pārstāve Diāna Rancāne norādīja, ka arī pēc Eiropas Komisijas spiediena šajā jautājumā tika definēti riski, vērtēta VVD atbildība un stiprināta projekta vadība.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieks Sandis Cakuls aģentūrai LETA skaidroja, ka pamatproblēma bija tas, ka "Skonto būve" nepildīja saistības. Pasūtītājs jeb valsts šajā gadījumā vienīgi varēja agrāk reaģēt, bet tas nenovērstu negatīvo situāciju, kad uzņēmējs nepilda tam uzticēto, skaidroja Cakuls. VARAM valsts sekretāra vietnieks arī akcentēja, ka projekta vadības kapacitāte kopš iepriekšējā sanācijas darbu mēģinājuma ir būtiski uzlabojusies.

Līdz šim izmaksāti gandrīz 40% no gudronu dīķu sanācijas darbiem paredzētajiem 26,6 miljoniem eiro, deputātus informēja Centrālās finanšu un līgumu aģentūras pārstāve Dana Heiberga. 85% attiecīgajiem līdzekļiem nāk no Eiropas Reģionālās attīstības fonda un 15% – no valsts budžeta.

Komisijas sēdē atsevišķos klātesošajos izbrīnu raisīja VVD sniegtā informācija, ka vairākus gadus notiekošajā tiesvedībā ar "Skonto būvi" pirmajā instancē lietu vēl nav sākts skatīt pēc būtības. Dienestā cer, ka lietas skatīšana pēc būtības sāksies maija otrajā pusē paredzētajā tiesas sēdē.

Kā ziņots, VVD pērn gada februāra sākumā oficiāli noslēdza 26,6 miljonu eiro līgumu ar pilnsabiedrību "Inčukalns Eko" par Inčukalna gudrona dīķu sanācijas darbu uzsākšanu. Savukārt sanācijas darbu inženiertehnisko uzraudzību par 1,23 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa veiks uzņēmums SIA "Geo Consultants".

Paredzēts, ka līdz 2023. gada nogalei kopējā atjaunotās zemes platība būs 2,5 hektāri. Pēc visiem dīķu attīrīšanas darbiem 2021. gadā tos plānots aizbērt un apklāt ar melnzemi, savukārt pēc tam vēl divu gadu garumā tiks veikts teritorijas monitorings.

Tāpat ziņots, ka, rodoties nesaskaņām starp VVD un iepriekšējo darba izpildītāju "Skonto būve", tika apdraudēta Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta īstenošana. Uzņēmums paziņoja, ka par pašreizējiem līdzekļiem darbu pabeigt nav iespējams, savukārt VVD atteicās piešķirt papildu līdzekļus. Tā vietā VVD lauza līgumu ar darbu izpildītāju un lika pamest projekta īstenošanas vietu.

Pēc tam, kad VVD lauza līgumu ar "Skonto būvi", uzņēmums vērsās tiesā, pieprasot zaudējumu atlīdzību 7,6 miljonu eiro apmērā – par 2015. gadā veikto darbu. Tikmēr 2016. gada nogalē pret "Skonto būvi" tika iesniegta pretprasība, kurai pērn tapa prasības papildinājums, ar kuru VVD pieprasa no uzņēmuma 13 miljonus eiro.

Sākotnējais Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbu pabeigšanas termiņš bija 2015. gada nogale.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.