Menu
 

Par "Latvijas gada monētu 2018" atzīta "Medus monēta"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Latvijas Banka Foto - Latvijas Banka

Tradicionālajā sabiedrības aptaujā par "Latvijas gada monētu 2018" atzīta "Medus monēta", kurā pārdzimis inovatīvas kolekcijas monētas dizaina konkursā pirmo vietu ieguvušais dizainera Artūra Analta darbs. Kopumā sabiedrības aptaujā tika saņemts vairāk nekā 9000 balsojumu, no tiem vairāk nekā 2700 nododot par "Medus monētu", informēja Latvijas Bankas preses dienests.

Neparastā, formas ziņā bišu šūnām radniecīgā kolekcijas monēta "Medus monēta" veidota no sudraba un apzeltīta. Bišu šūnu reljefs atveidojums ar dažādas intensitātes matējumu iezīmē Latvijas kontūru un Rīgas jūras līci. Monētas forma ir unikāla, un, savietojot monētas blakus, tās veido vienotu kopumu tāpat kā bišu šūnas medus kāri stropā. Monēta izgatavota kaltuvē “UAB Lietuvos monetų kalykla” Lietuvā).

Svinīgajā monētu mākslinieku sveikšanas ceremonijā Latvijas Bankas valdes loceklis, Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms uzsvēra, ka 2018. gads daudzās kultūras jomās aizritējis Latvijas valsts simtgades zīmē, un šī tēma dominēja arī kolekcijas monētās.

"Monētas ir mākslas darbs un vienlaikus arī ieguldījums kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā. Katra no tām top ilgstošā radošā procesā," sacīja J. Blūms. "Veikts liels darbs, kas ne tikai glabā stāstu par kultūrvēsturiskajām vērtībām, bet arī rada jaunu mākslas vērtību."

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.