Menu
 

Latvijas Bankas ekonomists: Mājsaimniecību un uzņēmumu kreditēšanā turpinās lēns kāpums

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Latvijas mājsaimniecību un uzņēmumu kreditēšanā turpinās lēns kāpums, Latvijas Bankas uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē makroekonomika.lv norāda centrālās bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

"Aprīlī Latvijas iekšzemes kredītportfelis pieauga, tomēr kāpums, kā jau tika gaidīts, nebija straujš. Savukārt noguldījumi pieauga vien mājsaimniecību sektorā, kamēr uzņēmumu noguldījumi un noguldījumu kopapjoms nedaudz saruka," informē Purviņš.

Viņš arī atzīmē, ka aprīlī nefinanšu uzņēmumu kredītportfelis pieauga par 0,4%, bet aizdevumi mājsaimniecībām palielinājās par 0,2%, tostarp mājokļa kredītu apmērs auga par 0,2%, kamēr patēriņa kredītu – par 0,9%. Līdz ar to uzlabojās arī iekšzemes kredītu gada pārmaiņu temps, samazinājumam veidojot 3,1%, tostarp nefinanšu uzņēmumiem izsniegto aizdevumu apmērs gada laikā saruka par 2,9%, bet mājsaimniecībām – par 4,6%.

Izslēdzot banku sektora strukturālo pārmaiņu ietekmi, gada laikā iekšzemes kredītportfelis palielinājies par 2,4%, tostarp nefinanšu uzņēmumiem izsniegto aizdevumu apmērs audzis par 3,2%, bet mājsaimniecībām – par 1%.

Pēc Purviņa teiktā, aprīlī uzlabojās uzņēmumiem no jauna izsniegto kredītu rādītājs, bet mājsaimniecībām tas saglabājās marta līmenī. Līdz ar to šā gada pirmajos četros mēnešos jauno kredītu kopapjoma rādītājs apsteidza pērnā gada atbilstošā perioda apmēru par 11,1%.

"Kreditēšanas tendences apstiprina jau iepriekš gaidīto – piesardzīgs kāpums turpinās gan mājsaimniecību, gan uzņēmējdarbības sektorā. Riska faktoriem saglabājoties, uzņēmumu kreditēšanas straujāks kāpums atsevišķos mēnešos varētu būt saistīts ar vienreizējiem lielāka apjoma darījumiem, kamēr mājsaimniecību kreditēšanas izaugsme būs mērena un stabila," atzīmē Purviņš.

Savukārt banku piesaistītie iekšzemes noguldījumi aprīlī saruka par 0,1%, noguldījumu gada pieauguma tempam samazinoties līdz 5,8%. Nefinanšu uzņēmumu noguldījumu gada kāpuma temps saruka līdz 0,6% un mājsaimniecību noguldījumu – līdz 8,8%.

"Mājsaimniecību noguldījumu pieaugums atspoguļo bezdarba sarukumu un joprojām augsto darba algu kāpumu. Tomēr, ja turpināsies pirmajā ceturksnī vērojamā darba samaksas pieauguma palēnināšanās, arī mājsaimniecību noguldījumu kāpums varētu kļūt lēnāks. Savukārt uzņēmēju līdzekļu svārstības banku kontos, iespējams, norāda uz uzkrājumu nevienmērīgu izmantošanu investīciju veikšanai un importa darījumu apmaksai," pauž Purviņš.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.