Menu
 

Aptauja: Latvijas spēja piesaistīt augsti kvalificētu darbaspēku no ārvalstīm ir viduvēja

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Kopumā 87% respondentu uzskata, ka turpmākai uzņēmumu attīstībai būtu jāpiesaista starptautiski talanti, taču Latvijas spēja piesaistīt augsti kvalificētu darbaspēku no ārvalstīm tiek vērtēta kā viduvēja, secināts Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā (ATPL) veiktajā darbaspēka aptaujā.

Atzīstot, ka darbaspēka trūkums nopietni ietekmē uzņēmējdarbības un investīciju klimatu Latvijā, ATPL veica biedru aptauju par Latvijas darba tirgu un talantu piesaisti laika posmā no 2019.gada 11.februāra līdz 10.aprīlim. Aptaujas mērķis bija noskaidrot uzņēmumu vadītāju viedokli par Latvijas darba tirgus izaicinājumiem. Aptaujas rezultātā tika apkopotas 46 vai 38% ATPL biedru uzņēmumu vadītāju vai personāla vadītāju atbildes.

Aptaujas rezultāti ļauj secināt, kā uzņēmuma vadītāji uztver pašreizējās nodarbinātības problēmas, ko dara, lai piesaistītu un noturētu darbiniekus un ko vajadzētu darīt, lai popularizētu Latviju kā investīciju un karjeras attīstības galamērķi.

Uzņēmēji uzsvēra divas prioritāras jomas - izvirzīt un popularizēt Latviju kā starptautisku karjeras galamērķi un attīstīt prasmes, lai mazinātu prasmju neatbilstību darba tirgus vajadzībām.

ATPL veiktajā aptaujā 84% respondentu atzīst, ka pēdējā gada laikā kļuvis grūti aizpildīt vakances. 53% respondentu uzskata, ka Latvijā akūti trūkst augsti kvalificēta darbaspēka, kamēr 42% saskārušies gan ar augsti kvalificēta, gan mazkvalificēta darbaspēka nepietiekamību. 87% respondentu domā, ka starptautisko talantu piesaiste ir būtiska viņu uzņēmuma turpmākai attīstībai, taču Latvijas spēja piesaistīt augsti kvalificētu darbaspēku tiek vērtēta kā viduvēja (vidēji pieci punkti 10 punktu skalā).

Uzņēmēji uzskata, ka starp galvenajiem faktoriem, kas traucē aizpildīt vakances, ir šādi faktori: trūkst pieteikumu uz vakancēm (39%); trūkst vajadzīgās kvalifikācijas (31%); trūkst specifisku prasmju; nav pieejama darbaspēka (19%); neatbilstoša atalgojuma ekspektācijas (11%).

Atbildot uz jautājumu, kā aizpildīt strauji augošo pieprasījumu pēc darbaspēka, biedri uzsvēra sekojošo: jāuzlabo kvalifikāciju esošajam darbaspēkam (56%); jāveido skaidru vēstījumu par ekonomiskajiem un sociālajiem ieguvumiem potenciālajiem darba ņēmējiem ārpus Latvijas, tai skaitā remigrantiem (56%); aktīvi jāpiesaista remigranti Latvijas darba tirgum (46%); jāpiesaista ārvalstu talanti (44%); jāmazina barjeras un birokrātiskie šķēršļi pārceļoties uz dzīvi Latvijā (41%); jāattīsta automatizācija, mākslīgais intelekts un digitālie risinājumi (31%).

Starp faktoriem, kas stiprinātu Latvijas spēju piesaistīt starptautiskus augsti kvalificētus talantus, ATPL biedri minēja informācijas un pakalpojumu pieejamību angļu valodā, augstu dzīves kvalitāti, drošu apkārtējo vidi un pievilcīgu nodokļu sistēmu.

Savukārt jautāti par lielākajiem šķēršļiem starptautisko talantu piesaistei darbam Latvijas uzņēmumos, respondenti minēja, ka neredz proaktīvu valsts politiku talantu piesaistīšanā. Birokrātiskas barjeras, nepietiekams valsts atbalsts un nepietiekami stimuli ārvalstu studentu iesaistīšanai darba tirgū, kā arī Latvijas sabiedrības negatīvais noskaņojums pret darbiniekiem no ārvalstīm tika minēti kā citi būtiski šķēršļi talantīgu darbinieku piesaistīšanai.

Aptaujas rezultātā secināts, ka vienīgi kopā - aktīvi sadarbojoties valsts un privātajam sektoram, iespējams veidot pievilcīgu vidi investīcijām un augsti izglītotam un kvalificētam darbaspēkam. Vispirms būtu nepieciešams izstrādāt spēcīgu talantu piesaistes stratēģiju, tad par to informēt plašāku sabiedrību, tai skaitā par prioritārajām nozarēm, relokāciju un vakancēm, izveidojot vienotu interneta platformu.

Atbildot uz mainīgās darba vides izaicinājumiem, mūžizglītībai un kvalifikācijas uzlabošanai tiks piešķirta aizvien nozīmīgāka loma. ATPL biedri uzskata, ka caur investīcijām inovācijās, izglītībā un precīzākām nākotnes prasmju prognozēm, būs iespējams nodrošināt atbilstošāku darbaspēka piedāvājumu darba tirgus prasībām.

Tuvākajā laikā ATPL nāks klajā ar praktiskiem ieteikumiem talantu stratēģijas izveidei un prasmju attīstīšanai, kas ļautu palielināt valsts produktivitāti un konkurētspēju.

Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā ir vadošā ārvalstu tirdzniecības palāta Latvijā, pārstāvot vairāk nekā 150 uzņēmumu. ATPL mērķi ir veicināt un stiprināt tirdzniecību, investīcijas, partnerību un draudzību starp ASV un Latviju, kā arī kalpot par viedokļu, zināšanu apmaiņas un kontaktu platformu biedriem, partneriem un starptautiskās uzņēmēju sabiedrības pārstāvjiem Latvijā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.