Menu
 

Restorānu biedrība: Nodokļu sloga dēļ 738 restorānu slēgšana valstij varētu izmaksāt vismaz 20 miljonus eiro

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Saglabājot esošo nodokļu slogu un turpinot Valsts ieņēmuma dienesta (VID) stingrās pārbaudes, tuvāko gadu laikā tiks slēgti 738 restorāni, darbu zaudēs 11 000 iedzīvotāju un valsts izmaksātie bezdarbnieku pabalsti varētu sasniegt 20,1 miljonu eiro, aģentūrai LETA pauda Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.

"Pieņemsim, ka VID drastisko kontroles pasākumu rezultātā visi nozares spēlētāji sāk maksāt oficiālas algas. Lai to izdarītu pie esošā nodokļu regulējuma, restorāniem būs nepieciešams pacelt cenas vismaz par 23%. Savukārt cenu celšana novedīs pie pārdošanas apjomu krituma vismaz par 38% un situācijas, ka visiem restorāniem klientu nepietiks. Attiecīgi – daļa no restorāniem būs spiesti slēgt savu biznesu un atlaist darbiniekus. Nozare strādās pilnīgi "baltajā" režīmā, bet cena, ko nozare par to samaksās, būs graujoša," uzsvēra Jenzis.

Restorānu biedrības finanšu konsultants Andrejs Grigoļunovičs atbilstoši veiktai finanšu modelēšanas un nākotnes prognožu izstrādei secināja: ja nonāks līdz nozares legalizācijai bez atbalsta pasākumiem, tad valsts budžeta ieņēmumi uz īsu brīdi pieaugs par 42 miljoniem eiro gadā, bet tas maksās vairāk nekā 11 000 darbavietu.

Viņš skaidroja, ka daudzi uzņēmēji, kuri būs spiesti slēgt savus restorānus, savus nākamos biznesus veidos jau citās valstīs. "Arī tie, kuri paliks bez darba, apsvērs domu aizbraukt," norādīja Grigoļunovičs.

Biedrība dibināta 2017. gada nogalē, lai aizsargātu Latvijas restorānus un palielinātu to konkurētspēju. Biedrība sākusi sadarbību ar Valsts ieņēmumu dienestu, Finanšu un Ekonomikas ministriju nozares sakārtošanai. Latvijas Restorānu biedrības mērķu sasniegšanai izveidotas četras darba grupas, kuras strādā šādos virzienos: uzņēmējdarbības vides sakārtošana, cilvēkresursi, izejvielas un citi resursi, mārketings un tūristu piesaiste.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.