Menu
 

SVF norāda uz demogrāfijas problēmu un ārējo risku ietekmi uz Latvijas ekonomiku

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) uzraudzības misijas vērtējumā secināts, ka Latvijas ekonomika ir stabila, bet to negatīvi var ietekmēt demogrāfijas problēmas, ārējie riski, kas kļūst arvien spēcīgāki, un finanšu sistēmas reputācijas riski.

SVF eksperti atzinuši, ka Latvijas ekonomika kopumā ir stabila, valsts parāds ir mazs un turpina samazināties, fiskālā un kārtējo maksājumu konta deficīti ir samērīgi, inflācija ir mērena un jaunā valdība ir apņēmusies veicināt labklājības izaugsmi. Pēc SVF aplēsēm, šogad ekonomikas izaugsme Latvijā gaidāma nedaudz virs 3%, jo ārējā vide ekonomikai vairs nav tik labvēlīga. Lai gan pērn iekšzemes kopprodukts pieauga par 4,8%, vidējā termiņā ekonomikas izaugsmes temps saglabāsies 3% līmenī, kas ir spēcīgs rādītājs, lasāms ziņojumā. SVF norāda, ka Latvijas ekonomikas elastība kopš globālās finanšu krīzes ir būtiski uzlabojusies.

Par ilgtermiņa prognožu lielāko risku SVF Latvijas ekonomikai norāda demogrāfijas problēmas, jo sarūk un noveco darbaspēks, kas ilgtermiņā samazinās produktivitātes pieaugumu un negatīvi ietekmēs ilgtermiņa ekonomikas izaugsmi un dzīves līmeni. "Ja nebūs reformu, ilgtermiņa izaugsme varētu sarukt uz pusi," brīdināts ziņojumā, piebilstot, ka ierobežotais darba tirgus un negatīvās demogrāfijas tendences ierobežo ekonomikas spējas un ierobežos ilgtermiņa izaugsmi, ja netiks veiktas reformas.

Ziņojumā ieteikts turpināt mazināt darba tirgus ierobežojumus, palielināt produktivitāti un veicināt investīciju izaugsmi, bet ilgtermiņa politiku izstrādē gādāt par demogrāfijas tendenču un sociālo izdevumu radīto izmaksu segšanu.

Eksperti iesaka dubultot centienus mazināt saspīlējumu darba tirgū, tostarp veicināt labāku prasmju atbilstību darba tirgus prasībām, samazināt ilgstošo bezdarbu, palielināt iesaisti darba tirgū mērķa grupās, mudināt reemigrāciju un ļaut kvalificētu imigrantu iekļaušanos vietējā darba tirgū. "Produktivitātes pieaugums arī ļaus straujāk palielināt algas un palīdzēs palēnināt emigrāciju," norādīts SVF pārskatā.

Savukārt kā nozīmīgus faktorus finanšu sektora stabilitātes saglabāšanai un izaugsmes veicināšanai SVF min naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumu efektivitāti, banku likviditātes uzraudzības funkciju uzlabošanu un banku sektora risku mazināšanu. Vidēja termiņa fiskālajā pozīcijā SVF saskata riskus, ja valdība neizvairīsies no tālāka publiskā sektora algu pieauguma, kas nav saistīts ar ražīguma izaugsmi, lai saglabātu konkurētspēju.

SVF valdībai iesaka rūpīgi izvērtēt jaunu izdevumu iniciatīvu iespējamās fiskālās izmaksas un meklēt stabilu ienākumu avotus, lai saglabātu esošo fiskālo telpu. "Ja ekonomiku skar negatīvi satricinājumi, varasiestādēm ir jāpielāgojas ieņēmumu kritumam un jāpalielina izdevumi visneaizsargātāko iedzīvotāju aizsardzībai," iesaka fonda eksperti. "Sabiedrisko resursu izmantojumu uzlabot un tā neatbilstošu izmantojumu novērst varētu reformas publisko pakalpojumu efektivitātes uzlabošanai un pašvaldību un valstij piederošu uzņēmumu caurskatāmības un pārvaldības stiprināšanai," secinājusi SVF misija.

SVF ikgadējā pārskata gatavošanas misijas ietvaros martā notika dažādas sanāksmes ar valsts institūcijām, novērtējot Latvijas aktuālo situāciju ekonomikā. SVF ir starptautiska organizācija, kas dibināta 1944. gadā ar mērķi veicināt starptautisko monetāro sadarbību, valūtas kursu stabilitāti, valstu ekonomiku izaugsmi un nodarbinātības pieaugumu un nodrošināt īslaicīgu finansiālu palīdzību, ja kādai dalībvalstij radusies nepieciešamība risināt ar maksājumu bilanci saistītas problēmas. Latvija šai organizācija pievienojās 1992. gada 19. maijā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.