Menu
 

Sācies balvas "Kilograms kultūras" Rudens balsojums par izvirzītajiem kandidātiem septiņās nominācijās

  • Autors:  LETA
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Līdz 9.oktobrim notiks Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2020" Rudens balsojums par izvirzītajiem kandidātiem septiņās nominācijās, informēja Latvijas Televīzijas (LTV) pārstāve Krista Luīze Priedīte.

Šogad nominantus skatītāji un klausītāji izvirzīs trijos balsojumos - Rudens balsojumā iespējams vērtēt kultūras notikumus un darbus, kas tapuši no 2020.gada maija līdz augustam.

LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle pavēstīja, ka konkurences trūkuma dēļ žūrija pieņēma lēmumu Rudens balsojumā neizvirzīt nevienu kandidātu kategorijā "Kino".

Viņa skaidroja, ka vasara šajā nozarē no pirmizrāžu viedokļa bija tiešām "tukšs laiks", tādēļ kino notikumus vērtēs Ziemas balsojumā. Rozentāle skaidroja, ka tikai viens darbs katrā kategorijā, kas būs saņēmis lielāko sabiedrības atbalstu, tiks virzīts fināla balsojumam, kas notiks nākamā gada sākumā.

Tāpat LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja atzīmēja, ka ar Covid-19 saistīto ierobežojumu atvieglošana vasarā ļāva kultūrai "uzelpot" un daļēji atgriezties pie ierastajām mākslas baudīšanas formām - klātienē, ne tiešsaistē. Tomēr arī skatītāju un klausītāju balsojumam nodoti daži kultūras notikumi, kas noritēja attālināti.

Par savu favorītu kategorijā "Mūzika" skatītāji un klausītāji varēs balstot par Jūrmalas festivāla koncertu "Veltījums Marisam Jansonam" 29.jūlijā, kas noritēja Dzintaru koncertzāle. Tāpat savu balsi varēs nodot par vijolnieces Magdalēnas Gekas un pianosta Georga Kjurdiana koncertu "Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne", kas notika 9.augustā Mazajā Mežotnes pilī.

Nominantu vidū šajā kategorijā ir arī operdziedātājas Marinas Rebekas un pianistes Lailas Holbergas koncerts 31.jūlijā Rundāles pils Baltajā zālē koncertciklā "Kopā". Žūrija kategorijā "Mūzika" iekļāvusi arī 23.Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla koncertu "Giju Kančeli atceroties", kas bija klausāms 20.augustā Rīgas Domā un 1.augusta koncertu Durbes pils pagalmā - "Kamermūzika Durbes pilī".

Par balvu "Kilograms kultūras" kategorijā "Teātris" sacentīsies teātra trupas "Kvadrifrons" un autoru kolektīva klausāmizrāde "Rolanda dziesma", režisora Elmāra Seņkova tīmekļa izrāde "Irānas konference". Kategorijā "Teātris" nominantu vidū ir arī aktrises Ditas Lūriņas soloizrāde "#DiToo", kas izrādīta "Willa teātrī". Iestudējuma radošo komandu veido Dita Lūriņa un Kaspars Rolšteins.

Žūrija šajā kategorijā ir izvirzījusi arī režisora Dmitrija Petrenko britu dramaturga Dankana Makmillana lugas "Elpa" iestudējums Dailes teātrī un režisora Vladislava Nastavševa krievu dramaturga Antona Čehova lugas "Trīs māsas" iestudējums, kas tika izrādīts kultūrtelpā "Hanzas perons".

Kategorijā "Vizuālā māksla" par skatītāju simpātijām balsojumā sacentīsies mākslas duets "Skuja Braden" ar izstādi "Samsāra" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Romana Korovina personālizstāde "Ceļš starp priedi un krūmu" galerijā "Māksla XO" un Rasas Šulcas personālizstāde "Dvīņu paradokss" izstāžu zālē "Rīgas Mākslas telpa".

Nominēta ir arī Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde "All'arm" izstāžu zāle "Rīgas Mākslas telpa", kā arī izstāžu cikls "1:1", kurā dalību ņēmuši fotomākslinieki Jānis Deinats, Ieva Balode, Linda Boļšakova un Toms Harjo. Izstāžu cikls bija skatāms ISSP galerijā.

Savukārt kategorijā "Literatūra" žūrija nominējusi Paula Bankovska romānu "Pasaules vēsture", Ērika Vilsona romānu "Me&Mo", Ilzes Jansones romānu "Vīru lietas" un Krišjāņa Zeļģa dzejoļu krājumu "Skaistuma klātbūtne".

Kategorijā "Mantojums" izvirzīts Māras Muktupāvelas un apvienības "Sventava" mūzikas albums "Sibīrijas dziesmas", Alfrēda Stinkula autobiogrāfiju "Mati sarkanā vējā", Pētera Bankovska grāmatu "Palimpsests. Ieskats kolekcionārisma vēsturē Latvijā". Tāpat kategorijā nominēta tēlnieces Ēvī Upenieces 95.jubilejas izstāde "Zemes meita" un Ingas Pērkones grāmata "Ekrāna skatuve. Par aktiermākslu Latvijas kino".

Žūrija kategorijā "Pārsteigums" nominējuši Aigara Bikšes mediķiem veltīto skulptūru "Mediķi pasaulei", koncertzāles "Latvija" viena gada jubilejas koncerts-performance "Viens". Tāpat skatītāji un klausītāji varēs atdot savu balsi par kategorijā nominēto Ances Vilnītes performanci "Augšāmcelšanās, pirmā daļa" un Leonīda Āriņa un Alekseja Naumova izstādi "Saules pusē".

Noslēdzošajā kategorijā, kurai dots nosaukums "Notikums", žūrija nominējusi ekspluatācijā nodoto Mežaparka Lielo estrādi, izstādi "Rihards Zariņš (1869-1939). Ko Latvijas meži šalc" un Otro Rīgas Starptautisko laikmetīgās mākslas biennāli "Viss reizē zied".

Rudens balsojumam izvirzītie darbi LR un LTV žūrijas redzējumā atzīti par oriģinālākajiem un kvalitatīvākajiem Latvijas kultūras notikumiem, kas tapuši no 2020.gada maija līdz augustam un ir cienīgi cīnīties par iespēju iegūt balvu "Kilograms kultūras", skaidroja Priedīte.

Žūrijā darbojas LTV, LR un "Lsm.lv" kultūras jomas profesionāļi - LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Eva Johansone, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LR 3 - "Klasika" direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis un Liene Jakovļeva, LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla "Lsm.lv kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.

Priedīte norādīja, ka balsot par saviem favorītiem tīmekļvietnē ""kgkulturas.lsm.lv" var tikai vienu reizi dienā, autorizējoties ar savu sociālo mediju profilu. Plānots, ka finālam izvirzītie darbi tiks paziņoti 12.oktobrī.

Pēc LTV pārstāves paustā, ikviens līdz pat šī gada 31.decembrim ir aicināts pieteikt savu iecienītāko kultūras baudīšanas vietu kategorijā "Mana kultūrvieta" tīmekļvietnē ".lsm.lv/kgkulturas/iesaki-kulturvietu/". Kultūrvietu ieteikumi tiek apkopoti visa gada garumā, bet balsot par tām būs iespējams tikai fināla balsojumā 2021.gada sākumā.

LTV pārstāve Priedīte atzīmēja, ka "Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.