Menu
 

Vērienīgā dejas izrāde "No zobena saule lēca" – Vecāķu pludmalē

  • Autors:  Una Griškeviča
Vērienīgā dejas izrāde "No zobena saule lēca" – Vecāķu pludmalē publicitātes

24. un 25. augustā jūras krastā Vecāķu pludmalē būs iespēja noskatīties vērienīgo dejas izrādi ”No zobena saule lēca”, kuras pirmizrāde notika 2010. gadā, un pēc skatītāju pieprasījuma uzvedums tika atkārtots 2013. un 2016. gadā. Mītisko un senatnīgo baltu cilts tradīciju stāstu izdejos vairāk nekā tūkstoš dejotāju no visas Latvijas.

”Zinot skatītāju vēlmi atkal un atkal no jauna izdzīvot šo dejas stāstu, šogad, Latvijas valsts simtgadē, nolēmām radīt pavisam nebijušu konceptu, kas dos papildu emocionālu pārdzīvojumu un pozitīvas sajūtas ne tikai skatītājiem, bet visiem uzveduma dalībniekiem. Tik vērienīga izrāde pašā jūras krastā ir vēl nebijis notikums, un tā būs visu mūsu dāvana Latvijai un tās iedzīvotājiem šajā jubilejas gadā,” skaidro izrādes producents Edžus Arums.

Savukārt uzveduma horeogrāfs Agris Daņiļevičs atgādina, ka ”No zobena saule lēca” ir stāsts par seno baltu dzīvi, kuru dalībnieki parāda dejā, mūzikā, rituālos un scenogrāfijas simbolos. ”Izrāde radīta kā kultūras vērtība, atspoguļojot mūsu senču viedo dzīvesziņu, un tās sižetiskā līnija ļauj iepazīt baltu dzīves gājumu, ikdienu, būtiskākos ritus: dzimšanu, kristības, kāzas. Tā stāsta arī par cilvēka likteni un spēju to pieņemt. Izrāde mēģina izprast un atainot cilvēka iekšējās sajūtas un izpausmes kara priekšnojautās un realitātē. Stāsts ir ar laimīgām beigām, taču vienlaikus tas aizskar tādas tēmas kā drosme, izvēle un zaudējums.”

Uzveduma veidošanā iesaistījās nesen mūžībā aizgājušais režisors Uģis Brikmanis (1956–2018), horeogrāfs Agris Daņiļevičs, bungu un dūdu grupa ”Auļi” (muzikālais vadītājs – Kaspars Bārbals), kā arī tērpu autores Evija Dāboliņa un Kristīne Korečko. Uzvedumā piedalīsies vairāk nekā četrdesmit dažādu paaudžu Latvijas deju kolektīvi, etnomūziķes Kristīne Ādmine, Liene Brence, Lauma Bērza, Sandra Budeviča un citi.

2018. gada izrāde tapa ar Kultūras ministrijas un Latvijas Nacionālā kultūras centra atbalstu un ir iekļauta Latvijas valsts simtgades programmā.

Biļetes var iegādāties ”Biļešu paradīzes” kasēs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.