Menu
 

Babītes novada jauktais koris "Maska" radījis jaunu ieskaņojumu 1941. gada deportāciju atcerei

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - youtube.com Foto - youtube.com

Pieminot 1941. gada deportācijas, Babītes novada jauktais koris “Maska” radījis Vladimira Martinova skaņdarbu “Beatitudes” jaunās skaņās. Tā ieskaņojuma video pirmo reizi izskanējis Babītes novadā, atceres pasākuma “Aizvestie. Neaizmirstie. 80 gadi kopš 14. jūnija deportācijām” ietvaros, informēja kora prezidente Līga Štrausa.

Skaņdarbs ar Mateja evaņģēlija lūgšanu tekstu latviešu valodā tapis īpaši deportāciju atceres dienai Babītes novadā. Ideja par V. Martinova skaņdarba atskaņojumu ar tekstu latviešu valodā radās kora “Maska” diriģentam un mākslinieciskajam vadītājam Jānim Ozolam.

“Šis ir viens no maniem mīļākajiem kormūzikas skaņdarbiem. Jau kādu laiku biju domājis par veidu, kā piešķirt šai dziesmai vēl papildu dimensiju, un, pateicoties Babītes novada lūgumam, šķiet, izdevies radīt ko ļoti skaistu. Priecājos, ka latviešu valoda šim skaņdarbam piestāv. Komponistam ir izcili izdevies mūzikā ietērpt “gaišās skumjas”, tā ir tieši tā sajūta, ko jūtu, domājot par izsūtīšanām,” tā Jānis Ozols.

Diriģents arī atzinis, ka pandēmijas un virtuālo mēģinājumu apstākļos radīt jaunu, kvalitatīvu audioierakstu ir liels izaicinājums. Tajā liels nopelns ir kora vokālajai pedagoģei, komponistei Laurai Jēkabsonei, kura ne tikai rūpējas par koristu vokālo mākslu, bet arī sagatavo tehnisko pamatu, lai attālināti tapušie skaņdarbu ieskaņojumi būtu tikpat labskanīgi kā klātienes izpildījums.

Babītes novada 14. jūnija atceres pasākums ar deportēto personu sarakstu lasījumu un jauktā kora “Maska” video pirmatskaņojumu notika “Vietvalžos” – agrākajā Salas pagasta namā, kura priekšā pirms ceļā uz Sibīriju tika sapulcēti tie, kurus izsūtīja no šī pagasta.

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.