Menu
 

Olainē izstādīta Teo Ralfa Jēkabsona iespaidīgā Rīgas porcelāna trauku kolekcija

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Olaines Vēstures un mākslas muzejs Foto - Olaines Vēstures un mākslas muzejs

No 7.augusta Olaines Vēstures un mākslas muzejā aplūkojama jaunā un ambiciozā Rīgas porcelāna trauku kolekcionāra Teo Ralfa Jēkabsona izstāde "Lidojošā tautumeita".

"Lai gan izstādes autoram Teo Ralfam Jēkabsonam 18 vēl tikai drīzumā būs, viņš jau izveidojis vairāk nekā 1000 dažādu Rīgas porcelāna trauku kolekciju. Teo Ralfs ir neparasts jaunietis, un viņa aizraušanās ar kolekcionējamiem traukiem ir tik liela, ka viņš spēj nosaukt servīzes vai trauka nosaukumu, formas un dekora autoru un aptuveno ražošanas gadu, vien uzmetot tam īsu skatu," norāda Olaines Vēstures un mākslas muzeja direktore Liene Johansone.

Pats kolekcionārs stāsta: "Ar Rīgas porcelānu aizraujos kopš 2015.gada. Tad, kad ievēroju vecos fabrikas korpusus, kuri vēlāk tika nojaukti. Tik ļoti vēlējos vienu formiņu, kurā varētu atliet porcelāna masu. Tas šķita kaut kas maģisks! Pāri rūpnīcas žogam varēja saskatīt Viktorijas, Siguldas un Ilonas servīžu formas, kuras arī ir vismīļākās. Atceros tautumeitas servīzi pamestās fabrikas rūtīs, kuru vēlāk kādā antikvariātā iegādājās mana draudzene. Tā to arī iesaucām par "lidojošo tautumeitu", kura lido pār Rīgu. Es mīlu mūsu galvaspilsētu un Latviju! Meklējot un pārskatot krājumus,  daudzus traukus pārmantoju no savas vecmammas un radiniekiem, kuri ir devuši tautā pazīstamām servīzēm unikālus gleznojumus vienā eksemplārā.

Pētot porcelānu, iepazinu fabrikas korpusus Lēdurgas ielā, kuros vēl atradās nepabeigtā produkcija. Nemaz necerēju uz tādu brīnumu kā servīze "Gauja" un vēl simts eksemplāros! Reiz man kāds trauku tirgonis teica: pat par naudiņš tu nekad nedabūsi "Gauju" un "Tautu". Nu re, kādus jokus izspēlē dzīve! Iepazinos ar Ilgas Dreiblates servīzi "Līva", kura ir saražota niecīgā skaitā. Čakli vācu porcelānu, meklējot porcelāna rūpnīcas un vecmammas māsas darba vietas šarmu, kurš vien ir palicis bildēs, darbos un traukā. Rīgas porcelāns ir unikāls. Katrai servīzei ir savs stāsts. Tieši kā servīzei "Armēnija". Paskatoties uz trauku, redzu gan rūpnīcas ainavu, gan pašu mākslinieku un attēlotos ziedus. Levons Agadžanjans, Taisīja Poluikeviča, Zina Ulste un Ēriks Ellers ir Latvijas porcelāna dižgari. Katrā latvietī ir spēks!"

Izstāde aplūkojama no 7.augusta līdz 11.septembrim muzeja regulārajā darba laikā. Ārpus muzeja darba laika ekskursijas var pieteikt, zvanot pa tālruni 20172030 vismaz trīs dienas pirms plānotā apmeklējuma.

Olaines Vēstures un mākslas muzejā šī ir pēdējā izstāde pirms lielās zāles rekonstrukcijas, kurā tiks izveidota ekspozīcija, kas veltīta AS "Olainfarm" un tās ilggadējajam vadītāja Valērijam Maliginam. "Ņemot vērā, ka zāle būs slēgta mainīgajām izstādēm vairākus gadus, noslēdzošajai izstādei bija jābūt pavisam īpašai un aizraujošai. Tieši šie ir vārdi, kas pirmie nāk prātā, aplūkojot Teo kolekciju, jo ikviens, kas dosies aplūkot izstādi, varēs iegrimt atmiņās un nostaļģijā," atzīmē L.Johansone.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.