Menu
 

Carnikavā atklāta starptautiska izstāde par zvejniecības tradīcijām dažādos Eiropas reģionos

  • Autors:  Apriņķis.lv
Publicitātes foto Publicitātes foto

Carnikavas Novadpētniecības centrā atklāta starptautiskā fotoizstāde “Zvejnieku kopienu mantojums” ar zvejniecības kultūras liecībām dažādos Eiropas reģionos, kas saglabājušās un dzīvo mūsdienās. Izstādē ir izstādīti 24 starptautiska fotokonkursa labākie darbi no astoņu Eiropas valstu reģioniem – Latvijas, Spānijas, Portugāles, Itālijas, Kipras, Vācijas, Grieķijas un Nīderlandes, informē Rīgas plānošanas reģiona pārstāve Inese Ozoliņa.

“Carnikavas Novadpētniecības centrs ir izveidojies par spēcīgu centru, kur vienkopus satiekas senās un mūsdienu zvejniecības tradīcijas. Izstāde vēlreiz atgādina par to unikālo mantojumu, kuram līdzās mēs dzīvojam un kura nākotne ir atkarīga no mums pašiem un spējas to nodot nākamajām paaudzēm,” atzīst centra vadītāja Olga Rimkus.

“Zvejniecības tradīcijas ir svarīga piekrastes kopienu kultūras identitātes sastāvdaļa, bet šobrīd mēs saskaramies ar vēl nebijušiem izaicinājumiem – kā to saglabāt dzīvotspējīgu nākamajām paaudzēm. Šī ir ceļojoša izstāde ar fotomirkļa birkām no astoņām valstīm, kas ataino mūsdienu zvejniecības mantojumu – gan šīs nodarbes skaistumu, gan arī sūro izdzīvošanu un dzīvesveidu. Izstāde ir skatāms rezultāts iepriekš rīkotam fotokonkursam, nosakot katrā valstī nacionālo laureātu,” norāda Rīgas plānošanas reģiona pārstāve Inga Brieze.

Izstādē apskatāmi katras valsts trīs labākie darbi par tādām tēmām kā kultūras mantojums, zvejniecības tradīcijas, zvejnieki, zvejas laivas, zvejas aprīkojums, zivju loms, kulinārais mantojums, amatniecība, kultūras festivāli un tradicionālie pasākumi. Nacionālā atlasē kā labākā Latvijas fotogrāfija tika izvēlēts Askolda Berovska darbs, kurā iemūžināts mirklis, kā zvejnieku laiva atgriežas saullēktā pēc rīta zvejas. Izstāde jau tika izstādīta Spānijā un Grieķijā, bet pēc Latvijas tā aizceļos uz Portugāli, vēsta I.Ozoliņa.

Rīgas plānošanas reģions pērn rīkoja starptautisku konkursu par labāko fotoattēlu par zvejniecības mantojumu Rīgas jūras piekrastē (no Engures līdz Ainažiem). Fotoattēlu mērķis ir sniegt ieskatu par zvejnieku kopienu kultūras mantojuma bagātību, daudzveidību un nozīmi. Fotokonkursa katras valsts uzvarētāju izvēlējās starptautiskā žūrija (Grieķija, Portugāle, Spānija, Latvija, Itālija, Kipra, Nīderlande un Vācija). Latviju žūrijā pārstāvēsja mākslinieks Mārtiņš Krūmiņš, Latvijas Mākslas akadēmijas un Šauļu Universitātes (Lietuva) absolvents, šobrīd Liepājas Universitātes lektors, kopš 1998.gada Mākslinieku savienības biedrs.

Izstādi var apmeklēt no trešdienas līdz svētdienai: trešdienās–piektdienās no plkst.10.00 līdz 16.00, sestdienās un svētdienās no plkst.11.00 līdz 15.00. Izstāde notiek starptautiska projekta “Cherish” ietvaros, kas vairākās Eiropas Savienības valstīs īsteno projektu, lai sekmētu piekrastes zvejniecības kultūras potenciālu. Latvijā projektu īsteno Rīgas plānošanas reģions.

Mūsdienās zvejnieku kopienas visā Eiropā saskaras ar tādām nopietnām problēmām kā klimata pārmaiņas, pieaugošs tūrisma spiediens un zivsaimniecības nozares pārveidošana. “Cherish” mērķis ir uzlabot reģionālo politiku, lai sekmētu piekrastes zivsaimniecības kopienu attīstību un kultūrvēsturiskā zivsaimniecības mantojuma aizsardzību un popularizēšanu, atzīmē I.Ozoliņa.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.