Menu
 

Izdod mazāk zināmu Pētera Plakida kormūziku Latvijas Radio kora izpildījumā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - publicitātes Ilustrācija - publicitātes

Nacionālā ierakstu kompānija “SKANi” laidusi klajā albumu “Mūžība” (Eternity), kurā apkopotas mazāk zināmas un iepriekš neieskaņotas komponista Pētera Plakida a cappella kordziesmas. Albumu ieskaņojis Latvijas Radio koris, tā galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja Sigvarda Kļavas vadībā, informēja kompānijā.

Muzikologs Jānis Torgāns albuma anotācijā raksta: “Pēteris Plakidis (1947–2017) ir – un būs – viens no latviešu kultūrai pašiem būtiskākajiem komponistiem. Viņš lūko dzīvi ar asu, redzīgu skatu, atbalso mūzikā tvirti, strikti, aktīvi, iemīt tautas gara jomā (kompozīcijā, pedagoģijā, atskaņotājmākslā, teātrī un kino) šķietami paklusi, nemanāmi, tak stingri un nepārsūdzami. Uz palikšanu.”

Savukārt, Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs un diriģents Sigvards Kļava norāda uz šīs mūzikas un albuma aktualitāti: “Lai arī Plakida mūzika ir ļoti mīlēta un daudz atskaņota, šis ir pirmais komponista pilnmetrāžas kormūzikas albums. Iepriekš vienīgais ieskaņotais Plakida lielas formas darbs korim ir “Nolemtība”, bet tagad pirmo reizi plašākai auditorijai būs dzirdami arī tādi izcili (cikliski) skaņdarbi kā “Div’ buramdziesmas” un “Fatamorgāna”. Plakida kormūzikai raksturīga faktūras meistarība, lieliska kora iespēju pārzināšana un izcila muzikālā gaume. Šī mūzika ir “svaiga” un aktuāla”.

Vēl kāds īpašs atklājums ir 1968. gadā sarakstītā kordziesma “Izkapts ābelē” ar Māra Čaklā tekstu, kas ilgus gadus atradusies komponista rakstāmgalda atvilknē. Tāpat Pēteris Plakidis bijis komponists, kurš savu daudzveidīgo muzikālo izteiksmi kora darbos veidojis, iedvesmojoties no ievērojamiem latviešu dzejniekiem. Viņa kordziesmu teksta autoru vidū ir Jānis Rainis, Zinaīda Lazda, Vizma Belševica,  Knuts Skujenieks, Jānis Peters, Jānis Jaunsudrabiņš, Broņislava Martuževa un citi.

Tituldziesmas “Mūžība” tēma ir klātesoša visā albumā, īpaši tā jaušama tādās kordziesmās kā “Teiksma” un mazajā rekviēmā “In memoriam”.

Albums “Mūžība” (Eternity) no 3. septembra pieejams ierakstu tirdzniecības vietās Latvijā un visā pasaulē kā arī populārākajās mūzikas lejupielādes un straumēšanas platformās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.