Menu
 

Kinoteātros sāks izrādīt daudzsēriju filmu "Emīlija. Latvijas preses karaliene"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.nkc.gov.lv Foto - www.nkc.gov.lv

Jau šonedēļ, 1.oktobrī, Latvijas kinoteātros nonāks vēsturiskā daudzsēriju filma "Emīlija. Latvijas preses karaliene", kas stāsta par starpkaru Latvijas preses karalieni, "Jaunāko Ziņu" un "Atpūtas" izdevēju Emīliju Benjamiņu, kuras personība, bagātība un traģiskais liktenis ir kļuvuši par Latvijas vēstures leģendu, informē filmas veidotāji.

"Kinoteātros skatītājiem filmu no oktobra līdz novembrim būs iespēja redzēt seansos - divas jaunas spēlfilmu sērijas ik pa nedēļai, kā arī dokumentālo sēriju. Latvijā kinoteātriem jau ir bijusi daudzsēriju filmu izrādīšanas pieredze ar Rīgas kinostudijas daudzsēriju filmām, kaut arī tā nav gluži parasta pieredze. Ņemot vērā skatītāju lūgumu, esam izveidojuši kinoekrānam gan attēla, gan skaņas ziņā pielāgotas filmas kopijas. Tāpat pēc seansiem organizējam vairākas tikšanās ar radošo grupu gan Rīgā, gan reģionos. Esam pateicīgi un gandarīti par pozitīvajām atsauksmēm pēc pirmajiem seansiem un ceram, ka arī ar filmas nākamajām sērijām sasniegsim skatītājus," norāda viena no filmas producentēm Inese Boka-Grūbe.

Daudzsēriju filmu "Emīlija. Latvijas preses karaliene" plānots izrādīt kinoteātros Rīgā ("Splendid Palace", "Forum Cinemas", "K. Suns", "Kino Bize"), Vidzemes koncertzālē "Cēsis" (Kino zāle), Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" un Rēzeknē Latgales vēstniecībā "Gors". Kino apmeklētāji filmu kinoteātros varēs skatīt vairākos seansos, norāda filmas veidotāji.

Tāpat skatītājiem būs iespēja tikties arī ar filmas radošo komandu - 3.oktobrī pēc filmas seansa kinoteātrī "Splendid Palace" gaidāma tikšanās ar režisoriem Andi Mizišu un Kristīni Želvi, savukārt 8.oktobrī pēc filmas pirmās sērijas izrādīšanas koncertzālē "Lielais dzintars" notiks saruna ar režisoru un producentu Gintu Grūbi, filmas mākslinieci Kristīni Jurjāni un seriāla aktieriem Edgaru Ozoliņu un Ingu Tropu-Fišeri.

Kā vēsta filmas veidotāji, kinoteātru repertuārā skatītājiem būs pieejamas visas filmas sērijas: no 1.oktobra - 1. un 2. sērija, kā arī dokumentālā filma par Emīliju Benjamiņu; no 8.oktobra - 3. un 4.sērija; no 22.oktobra - 5. un 6. sērija.

"Darbs ir padarīts un izdarīts, un gribas skatīties tālāk. Tas ir kompliments sarežģītam stāstam par ļoti sarežģītu raksturu un ļoti interesantu posmu Latvijas vēsturē un Latvijas preses vēsturē. Man kā personai, kura nāk no Latvijas mediju vides, bija divtik interesanti," norāda Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma.

"Tas bija brīnišķīgs un aizraujošs stāsts par ļoti iedvesmojošu personību. Manuprāt, Guna Zariņa vispār neko nevar izdarīt nepareizi. Es ļoti, ļoti gribu redzēt trešo sēriju. Es sēdēju 2.sērijas beigās tā kā uz krēsla maliņas, jo gribēju zināt, kas notiks 3.sērijā," stāsta kinokritiķe un režisore Marta Elīna Martisone.

Daudzsēriju filma "Emīlija. Latvijas preses karaliene" skatāma septiņās sērijās - sešās spēlfilmās un vienā dokumentālā sērijā, aptverot laika periodu no Emīlijas Benjamiņas izdotā žurnāla "Atpūta" pirmsākumiem līdz viņas bojāejai Sibīrijā. Katra sērija atspoguļo kādu zīmīgu Emīlijas Benjamiņas dzīves posmu, parādot dažādas viņas personības šķautnes, - ģimenes dzīvi, uzņēmējdarbību, sociālā statusa nostiprināšanu, ietekmi uz politiskajām un kultūras norisēm 20. un 30.gados un beigu beigās pašas darbinieku nodevību, stāsta filmas veidotāji. Ar šo spēcīgo sievieti stāsta centrā filmā tiek parādīta Latvijas sabiedrība visā tās krāsainībā, un skatītāji atpazīs daudzas vēsturiskas personas - Antonu Benjamiņu, Jāni Benjamiņu, Kārli Skalbi, Jāni Ziemeļnieku, Vili Lāci, Jāni Kārkliņu, Anniju Simsoni, Pēteri Blauu, Jūliju Lāci, Augustu Kirhenšteinu.

Filmā redzami daudzi Latvijā pazīstami un iemīļoti aktieri: Emīlijas Benjamiņas lomā - aktrise Guna Zariņa, Antonu Benjamiņu atveido Juris Bartkevičs, Jāni Benjamiņu - Raimonds Celms. Filmā piedalās arī tādi izcili aktieri kā Baiba Broka, Ligita Dēvica, Inga Tropa, Artūrs Skrastiņš, Anta Aizupe, Ģirts Krūmiņš, "Jaunāko Ziņu" un "Atpūtas" redakciju atveido Uldis Anže, Jēkabs Reinis, Lauris Dzelzītis, Dainis Gaidelis, Edgars Ozoliņš, Gatis Maliks, Arnolds Osis un citi.

Daudzsēriju filmas "Emīlija. Latvijas preses karaliene" izveide tika sākta 2020.gada septembrī, filmēšana notika ar filmas stāstu saistītās vēsturiskās vietās - gan Benjamiņu namā Rīgā, gan Valdeķu muižā; dokumentālajā sērijā izmantoti unikāli Benjamiņu ģimenes arhīvu materiāli, norāda filmas veidotāji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.