Menu
 

Ķekavas Novadpētniecības muzejā atvērta jauna ekspozīcija "Smejies vesels!"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Publicitātes foto Publicitātes foto

Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) projektu konkursā 2020.gadā tika atbalstīts Ķekavas Novadpētniecības muzeja iesniegtais projekts dizaina koncepcijas izstrādei novadnieka mākslinieka Edgara Ozoliņa darbu pastāvīgajai ekspozīcijai un Aktivitāšu telpai ar Latvijas karikatūristu zīmējumu izstādi “Viņus vieno “Dadzis””. Šogad muzejs saņēma no VKKF atbalstu 20 tūkstošu eiro apmērā projekta 1.kārtas realizācijai.

Kā informē muzeja izglītojošā un komunikācijas darba vadītāja Melita Šaule, no 7.decembra muzejā skatāma grafiķim un karikatūristam E.Ozoliņam veltītā ekspozīcija “Smejies vesels!”, kurā eksponēti karikatūru zīmējumu oriģināli no muzeja krājuma. Tas dos iespēju tuvāk iepazīt E.Ozoliņa zīmētāja talantu, viņa rokrakstu, precīzo līniju, kura zīmējumu padara telpisku, tēlus emocionālus un kustīgus, kā arī būs skaidrāk un saprotamāk ieraugāms E.Ozoliņa grafiskais stils un varēs labāk iepazīt karikatūru kā mākslas žanru.

“Mīksta, virtuoza līnija brīvās skicēs kļūst arvien precīzāka un skarbāka pilnībā izstrādātos, konkrētos sižetos. Bet smalkas ironijas cauraustas saturiskās nianses, zemteksti un skarbi paškritisks apkārtnes vērojums kļūst par šī rokraksta pašsaprotamu saturu,” – tā par viņu raksta mākslas zinātniece Austra Avotiņa albumā “Zināmais un nezināmais Edgars Ozoliņš. Darbi no Ķekavas Novadpētniecības muzeja krājuma”, kas izdots 2020.gadā mākslinieka 90.dzimšanas dienas atceres sakarā.

No 1957.gada līdz mūža beigām E.Ozoliņš zīmēja karikatūras un bija humora un satīras žurnāla “Dadzis” mākslinieks, kā arī piedalījās karikatūristu darbu izstādēs Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un citur. E.Ozoliņš aizgāja mūžībā 1987.gadā, nepiedzīvojot latviešu tautas Trešo atmodu un neatkarības deklarācijas pieņemšanu. Tomēr viņa domās un sirdī Latvijai, tās vēsturei un cilvēkiem bija atvēlēta ļoti nozīmīga vieta, norāda M.Šaule.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.