Menu
 

Lieldienu laikā Dzintaru koncertzālē skanēs Bahs, Mocarts un Mesiāns

  • Autors:  Apriņķis.lv
"Trio Palladio". Publicitātes foto "Trio Palladio". Publicitātes foto

Koncertprogrammā "Bahs un Mocarts Lielajā Piektdienā", kas izskanēs 15.aprīlī Dzintaru koncertzālē Jūrmalā, apvienojušās trīs mūziķes - soprāns Gunta Gelgote, mecosoprāns Ieva Parša un ērģelniece Kristīne Adamaite. Koncertā skanēs Johana Sebastiāna Baha, Volfganga Amadeja Mocarta ārijas un dueti ar latīņu mesas tekstiem, Johana Sebastiāna Baha majestātiskās kompozīcijas ērģelēm, kā arī gaidāms Lauras Dubinas mesas "Confidentia" pirmatskaņojums. Savukārt 18.aprīlī koncertā uzstāsies izcilais "Trio Palladio", kura sastāvā spēlē pianists Reinis Zariņš, vijolniece Eva Bindere un čelliste Kristīne Blaumane. Šajā reizē viņiem pievienosies Eiropā aktīvi koncertējošais klarnetists un kaismīgais kamermūziķis Antons Dreslers, kuru ārzemju prese raksturojusi kā "fascinējoši jūtīgu mūziķi" ("Corriere della Sera). Koncertā izskanēs kamermūzikas šedevrs, Olivjē Mesiāna "Kvartets laika galam".

Kā informē koncertzāles pārstāvji, 15.aprīļa koncertprogrammu veidos Baha sakrālie skaņdarbi - diženi kā mūzikas katedrāle, kas mierina dvēseli un dod patvērumu sērās. Fragmenti no komponista skaņdarbiem "Si minora mesa" un "Mateja pasija" glabā cilvēka ticības meklējumus, šaubas, kā arī svin piedzimšanu un dzīvi, atjaunošanos un atdzimšanu. Dievišķa daile un sirdsskaidrība ir klātesoša Volfganga Amadeja Mocarta "Lielajā mesa do minorā" un citos sakrālajos skaņdarbos balsīm. Šīs brīnumainās skaņas Mocartam, šķiet, diktējuši paši eņģeļi no debesīm.

Lauras Dubinas kompozīcijas apbalvotas dažādos konkursos gan Latvijā, gan ārzemēs. Ar skaņdarbu "CXLVI" viņa plūca uzvarētājas laurus starptautiskajā kormūzikas kompozīciju konkursā "Orfeó Català", kas norisinājās slavenajā Kataloņu mūzikas pilī, Barselonā, 2020.gadā. Komponistes muzikālais rokraksts ir smalkjūtīgs, vokālajos skaņdarbos poētiski iedzīvinot emocionālās pasaules nokrāsas. Viņas jaundarbs - mesa "Confidentia"- pievēršas pārliecībai, kas dzimusi, paceļot acis uz visvarenu un visuresošu Dievu, lai apziņā iemantotu mieru par viņa paspārnes pieejamību. Lūgums pēc glābšanas mijas ar atziņu, ka Dieva klātbūtne var tikt izpausta caur tuvākā žēlastību un mīlestību, stāsta  koncertzāles pārstāvji.

Soprāns Gunta Gelgote kā viessoliste regulāri uzstājas Lietuvas Nacionālajā operas un baleta teātrī, Ģintara Rinkēviča vadītajā Viļņas pilsētas operā, kā arī Latvijas Nacionālās operas un baleta namā. Kā soliste uzstājusies ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra diriģentu Andra Pogas un Gunta Kuzmas vadībā, Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri un Modestu Pitrenu, Lietuvas kamerorķestri, "Kremerata Baltica" un "Sinfonietta Rīga". Sadarbojusies ar Latvijas Radio kori un valsts akadēmisko kori "Latvija". Bieži piedalās laikmetīgās mūzikas atskaņojumos, viņai veltīti vairāki jaunās mūzikas opusi.

Mecosoprāna Ievas Paršas uzmanības lokā ir galvenokārt laikmetīgā un latviešu komponistu mūzika. Par latviešu komponistu solodziesmu un īpaši eksperimentālās vokālās lirikas pirmatskaņojumiem saņēmusi "Latviešu mūzikas balvu 2008". Viņa regulāri dzied vokālinstrumentālu skaņdarbu atskaņojumos ar Latvijas Radio kori, valsts akadēmisko kori "Latvija" un citiem profesionālajiem kolektīviem Latvijā. Latvijas Nacionālajā operā atveidojusi lomas Džuzepes Verdi, Fransisa Pulenka, Sergeja Prokofjeva, Imanta Kalniņa, Kristapa Pētersona, Ērika Ešenvalda un Artura Maskata operās, norāda koncertzāles pārstāvji.

Kristīne Adamaite ir viena no aktīvākajām koncertērģelniecēm Latvijā, kuru sadarboties aicina Latvijas redzamākie solisti, diriģenti un profesionālie kolektīvi. Viņa ir Rīgas Vecās svētās Ģertrūdes ev. lut. draudzes ērģelniece, pasniedzēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Ventspils Mūzikas vidusskolā. "Lielās mūzikas balvas 2014" ieguvēja kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī".

18.aprīlī izskanēs leģendārais un brīnumainais 20.gadsimta kamermūzikas šedevrs, Olivjē Mesiāna "Kvartets laika galam". Reliģiozā mūzikas mistiķa Olivjē Mesiāna savdabīgā skaņu pasaule kalpoja par patvērumu no realitātes šausmām. "Kvartets laika galam" tapis Otrā pasaules kara laikā, komponistam atrodoties ieslodzījumā vācu karagūstekņu nometnē. Apkārt tobrīd valdīja karš un mirstība, bet skaņdarbs vēsta par dzīvi, kas seko pēc pastardienas, pievēršoties tādām tēmām kā Jāņa atklāsmes grāmatā solītajām laika beigām un Jēzus nemirstībai. Opusu caurvij klusa transcendence, eņģeļu gaisma, Jēzus mīlestība un putnu dziesmu atveide, vēsta koncertzāles pārstāvji.

"Trio Palladio" - trīs izcili solisti, visi Lielās mūzikas balvas laureāti, liela mirdzuma zvaigznes, kas spoži spīd katra pati par sevi un kopā veido nopietnu, augsta līmeņa atskaņotājmākslas vienību. Viņu sniegumu raksturo konceptuālas programmas, atklājot arī Latvijā maz zināmu klaviertrio repertuāru, dziļi pārdomātas interpretācijas un īpaša, intuitīva savstarpēja saprašanās, kas jūtama trio saspēlē.

Eva Bindere ir viena no Latvijas spožākajām vijolniecēm - soliste, kamermūziķe un orķestru koncertmeistare. Bijusi ilggadēja kamerorķestra "Kremerata Baltica" pirmā vijole (1997-2012). Viņa sniedz meistarklases Jervi vasaras akadēmijā Pērnavā, Pilas mūzikas festivālā Polijā un Pommersfeldenes pils vasaras kursos, stāsta koncertzāles pārstāvji.

Kristīne Blaumane ir viena no latviešu izcilākajām čellistēm, kopš 2007.gada viņa ir Londonas filharmoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistare. Kameransambļos sadarbojusies ar tādiem pasaulslaveniem mūziķiem kā Gidons Krēmers, Jojo Ma, Jurijs Bašmets, Nikolajs Znaiders un citiem.

Reinis Zariņš ir viens no Latvijas ievērojamākajiem pianistiem, dziļi pārdomātu interpretāciju meistars, solists un kamermūziķis, konceptuālu starpmākslu projektu dalībnieks. Trīs reizes saņēmis Latvijas Lielo mūzikas balvu. Sniedzis koncertus tādās prestižās koncertzālēs kā Amsterdamas "Concertgebouw", Ņujorkas Kārnegija centra Veila un Steinveja zālēs, Londonas Vigmorzālē, Maskavas Čaikovska zālē.

Klarnetists Antons Dreslers kā solists aktīvi koncertē Eiropā, Amerikā, Izraēlā un Taivānā. Viņš ir kaismīgs kamermūziķis, dibinājis ansambli "Kaleido Ensemble", uzstājies ar tādiem mūziķiem kā Miša Maiskis, Julians Rahlins, Itamars Golans un citiem labi zināmiem solistiem, atzīmē koncertzāles pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.