Menu
 

Ķekavā skatāma Niolas Nagaines-Holmes karikatūru izstāde

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - Ķekavas novadpētniecības muzejs Ilustrācija - Ķekavas novadpētniecības muzejs

Ceturtdien Ķekavas novadpētniecības muzejā tiek atklāta izstāde “Niola Nagaine-Holmes. Karikatūras”. Izstādē Ķekavas novadpētniecības muzejā no 12. maija līdz 2. jūlijam būs skatāmas Niolas karikatūras, ilustrācijas žurnāla “Dadzis” humoreskām un rubrikai “Dadzis” valdībā, kā arī jautri zīmējumi seriālam “Alfrēd, negrābsties!”, kurā galvenās darbojošās personas ir skeletiņi Kaulīne un Alfrēds.

Kā pavēstīja Ķekavas novadpētniecības muzeja pārstāve Melita Šaule, muzeja krājumā pavisam ir 171 Niolas zīmējums, bet izstādē būs aplūkojami 80 no tiem.

Niola Nagaine-Holmes dzimusi 1966. gadā. Pati par sevi saka tā: “Zīmēju, kopš sevi atceros; no mazām dienām, kad sāku uztvert pasauli sev apkārt. Pamatskolā stundu laikā uzzīmēju jocīgus klasesbiedru un skolotāju portretus un uzjautrināju klasi. Vēlāk zīmēju visu ko – plakātus, portretus, karikatūras utml. Mana pamatprofesija ir dārzkope ar vidējo speciālo un Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas izglītību. Papildzināšanas zīmēšanā un gleznošanā ieguvu Latvijas Māslas akadēmijas trīsgadīgajos sagatavošanas kursos.”

Niola strādājusi uzņēmumā “Rīgas zieds”. Kopš 2001.gada – brīvmāksliniece un neatkarīgā dārzkopības žurnāliste, veidojusi rakstus, fotografējusi un zīmējusi ilustrācijas un karikatūras žurnāliem “Dārzs”, “Dārzs un Drava”, “Dārza Pasaule”, “Ievas Dārzs” un “Mūsmājas”.

Kā sākusi zīmēt karikatūras? Māksliniece atceras, ka tuvojies Čūskas gads un viņai pēkšņi radusies vīzija par smieklīgu čūsku, kuru savā maisā rokās tur Ziemassvētku vecītis. Uzzīmējusi, daudziem paticis.

Kāds ieteicis aizsūtīt laikraksta “Druva” redakcijai. Tā karikatūru arī publicēja, un Niola saņēma piedāvājumu regulāri zīmēt karikatūras un ilustrācijas laikrakstam “Druva”; esot bijis jāsāk ar politiskajām karikatūrām, atainojot, kā deputātu kandidāti cīnās par varu.

Savukārt 2005. gadā viņu uz sadarbību uzaicināja atjaunotais humora un satīras žurnāls “Dadzis”. Esot bijis patiess prieks darboties tik kolorītā un jautrā kolektīvā. Māksliniecei bijušas vairākas darbu izstādes, bet patlaban viņa zīmē maz un lielāko daļu laika velta savam vaļaspriekam un dzīves aicinājumam – tulpju, ziemziežu un rožu selekcijai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.