Menu
 

Foto: Siguldā atklāta igauņu tekstilmākslinieces izstāde par ilgošanos

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Edgars Semanis Foto – Edgars Semanis

Kultūras un mākslas telpā “Siguldas devons” atklāta igauņu tekstilmākslinieces Marīlisas Teinfeldes-Grinsas personālizstāde. Šī mākslinieces darbu sērija ir ieguvusi vairākus apbalvojumus un atzinības Igaunijā un ir saruna par ilgošanos. Ilgošanās stāsti par cilvēkiem, kas varbūt vairs nav tik tuvu un par vietām, kur šie cilvēki piedzīvoti. Viens no jautājumiem, ko autore skatītājam uzdod ir – kādā krāsā ir tavas ilgas?

“Marīlisas Teinfeldes-Grinsas darbos atainoti personiski stāsti caur autorei nozīmīgām vietām. Katrs darbs ir kā vēstule no pagātnes – stāsts par ilgām pēc cilvēka vai vietas, kas ir bijusi svarīga mākslinieces dzīve, bet ir atvirzījusies no redzesloka un kļuvusi par atmiņu. Franču rakstnieks Marsela Prusta secināja, ka vienīgā patiesā paradīze ir zaudēta paradīze, norādot uz to, ka dzīves notikumu patiesā nozīme atklājas tikai retrospektīvi. Līdzīgi arī Teinfeldes-Grinsas darbi atspoguļo to, ka emocionāli intensīvi brīži, kas notiekot likās maznozīmīgi, tomēr iepinās dziļi mākslinieces atmiņu dzijas kamoliņā, atklājot savu patieso nozīmi tikai pēc tam, vairākus gadus vēlāk,” vēsta “Siguldas devons”.

Ģeogrāfiskas vietas, kas izceļas Marīlisas Teinfeldes-Grinsas darbos, tiek atainotas no putnu lidojuma. Visticamāk tāpēc, ka, lai saredzētu kaut ko pēc iespējas skaidrāk, nav vienmēr nepieciešams tam tikai pietuvināties, bet arīdzan attālināties. Teinfeldes-Grinsas darbi ir kā atmiņas kartes, kuru krāsas pasniedz ar vietu saistīto emociju spožumu. Kaut gan uz kartēm ir norādīti fiziski objekti, nav iespējams uz viņu pamata orientēties nevienā ģeogrāfiskā vietā. Tās ir mākslinieces atmiņu kartes, kur fiziskus objektus papildina tas, kas nav ar roku sataustāms un ar vārdiem izteicams.

Šajā izstādē eksponētie darbi sniedz pārskatu par Marīlisas Teinfeldes-Grinsas Igaunijā izstādītajām un apbalvotajām stāstu sērijām. Ar izstādi autore pabeidz vienu nodaļu savā mākslinieciskā ceļojumā un virzās uz jaunu vizuālu valodu.

Marīlisa Teinfelde-Grinsa (1993) ir tekstilmāksliniece un instalāciju autore, kas savā daiļradē aplūko atmiņu un Rietumviru ciemu ainavas, lietojot galvenokārt izšuvumu un gobelēnu, un raksta viru izloksnē dzeju. Viņa ir mācījusies tekstilmākslu Tartu Mākslas augstskolā "Pallas" un Latvijas Mākslas akadēmijā, kā arī laikmetīgo mākslu Igaunijas Mākslas akadēmijā. Teinfelde-Grinsa ir Igaunijas Kultūras ministrijas Eduarda Vīralta stipendijas un Ādamsona Erika stipendijas laureāte. 2019. gadā viņa saņēma Igaunijas Tekstilmākslinieku Asociācijas godalgu "Gada tekstilmākslinieks”.

Izstāde “Mēs tiksimies vēlreiz Tur, kur Dzeltenais lauks šķērso Rozā ceļu” būs apskatāma Siguldā līdz 9. novembrim. Ieeja izstādē bez maksas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.