Menu
 

Lāčplēša dienas pasākumi Pierīgas novados Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

11.novembrī, Lāčplēša dienā, visā Latvijā ik gadu tiek iedegtas sveces, pieminot Latvijas valsts armijas uzvaru pār Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju, tā saukto Bermonta karaspēku, 1919.gada 11.novembrī. Godinot brīvības cīnītāju piemiņu, arī Pierīgā paredzēti dažādi pasākumi.

Ādažu novads
Jau 10.novembrī plkst.19.00 Ādažu kultūras centrā izskanēs svētku koncerts “Mans zelts ir mana tauta”. Jaunā muzikālā koncertstāstā pie skatītajiem un klausītājiem novembrī dosies četri lieliski dziedātāji – Zigfrīds Muktupāvels, Dināra Rudāne, Anmary un Atis Ieviņš, kā arī instrumentālā grupa – Jānis Lūsēns, Aivars Gudrais, Harijs Gūtmanis, Jānis Lūsēns jun. Koncertā skanēs J.Lūsēna, Z.Liepiņa, R.Paula, U.Marhilēviča, J.Kulakova, M.Brauna, U.Stabulnieka, H.Zariņa u.c. komponistu melodijas, kuras vienoja un sargāja mūs dažādos likteņu griežos – dziesmas, kurās kā pūrā ielocīts Tēvzemes vārds, valoda un latvieša dvēsele.

11.novembrī plkst.19.00 paredzēts lāpu gājiens no Ādažu sākumskolas līdz Baltezera baznīcai; 20.30 piemiņas brīdis Latvijas brīvības cīnītājiem pie Baltezera baznīcas; 21.00 koncerts Baltezera baznīcā – uzstāsies Carnikavas jauktais koris “Vēja balss”. Visa vakara garumā būs iespēja nolikt savu svecīti pie Baltezera baznīcas uz akmens žoga.

Carnikavā tiks veidots gaismas ceļš no Carnikavas centra līdz Svētku laukumam. Carnikavas Novadpētniecības centrā no plkst.17.00 pasākums “Mūsu ceļu pārdomājot”. Plkst. 18.00 Carnikavas Novadpētniecības centrā arī notiks sveču darbnīca Ukrainas karavīru atbalstam. Rīkotāji aicina nest tīras, tukšas skārda bundžas un liekās parafīna sveces uz Carnikavas Novadpētniecības centru.

Ķekavas novads
Plkst.16.00 Ķekavas novadā tiks veidots svecīšu “Gaismas ceļš” – Baložu pilsētas kultūras nama skvērā un Ezera un Rīgas ielas krustojumā, Titurgā pie pārvaldes ēkas, Depkina muižas parka Rāmavā, Valdlaučos priedēs pie sporta laukuma, Daugmalē pie pagasta pārvaldes mājas, Baldones pilsētas centra skvērā un Ķekavā pie Lāčplēša kara ordeņa stēlas, pie kultūras nama, pie pašvaldības ēkas.

Plkst.17.30 no Daugmales bibliotēkas uz Senču svētkalniņu un Baldonē virzienā no administratīvās ēkas uz pilsētas centra skvēru, kā arī plkst.19.00 no Ķekavas kultūras nama plānoti Lāčplēša dienas lāpu gājieni.

Plkst.18.00 svētku koncerts pie Baldones kultūras centra, plkst.19.00 Viestura Kairiša filma “Janvāris”.

11.novembrī plkst.18.00 Katlakalnā plānots "Gaismas ceļš", plkst.18.30 Katlakalna Tautas nama pagalmā notiks mūzikas un gaismas spēle “Sastingt gaidās”. Plkst.19.30 Tautas namā varēs noskatīties filmu “Suflieris”.

Mārupes novads
Plkst.11.00 pie golfa kluba "Viesturi" Jaunmārupē notiks  piemiņas  brīdis Brīvības cīņās kritušajiem varoņiem kopā ar vēsturnieku Māri Ribicki. 

Plkst. 17.00 tiks veidots tradicionālais “Gaismas ceļš” no Babītes Kultūrizglītības centra filiāles Salas pagastā "Vietvalži" cauri Spuņciemam. No plkst. 19.00 līdz 21.00 ikviens ir aicināts nākt uz "Vietvalžiem" klausīties radio teātra ierakstu “Mūžības skartie”, sildīties pie ugunskura, kuram varēs piemest sev līdzi paņemto malkas pagalīti.

Plkst.18.30 paredzēts lāpu gājiens no Mārupes Valsts ģimnāzijas uz piemiņas stēlu Mārupes novada Lāčplēša ordeņa kavalieriem Mārupes kapos ("Kriškalni", Mārupe). Muzicēs Haralds Sīmanis.

Plkst.19.00 iepretī Piņķu Sv.Jāņa luterāņu baznīcai iedzīvotāji aicināti pievienoties gaismas objekta veidošanā Latvijas kontūras formā, atnākot un aizdedzinot savu svecīti, pieminot Lāčplēša dienu un godinot Latvijas Brīvības cīņu dalībniekus, latviešu karavīrus un patriotus, kā arī uz sadziedāšanos kopā ar novadnieku Fēliksu Ķiģeli un Andri Akermani. Gaismas objekts degs līdz 19. novembrim.

Olaines novads
Plkst.18.00, piedaloties lāpu gājienā, Olaines novada iedzīvotāji un viesi aicināti godināt drosmīgos cīnītājus, kuri atdeva savas dzīvības par Latvijas neatkarību. Pulcēšanās gājienam notiks no plkst. 17.30 pie Olaines Kultūras centra Zeiferta ielā 11. Gājiena dalībnieki aicināti līdzi ņemt savu lāpu vai svecīti.

No plkst.18.20 līdz 19.00 piemiņas brīdis Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršrutā. Klātesošos uzrunās Olaines novada pašvaldības pārstāvis un Olaines Vēstures un mākslas muzeja pārstāvis, bet par muzikālo noskaņu parūpēsies Olaines jauktais koris “Dziesma” un Olaines Mūzikas un mākslas skolas pūtēju orķestris.

12.novembrī no plkst. 12.00 līdz 15.00 interesenti varēs apskatīt Zemessardzes 17.Kaujas atbalsta bataljona militāro ekipējumu un ieročus, bet no plkst. 12.00 līdz 14.00 Neatkarības kara laika ieročus un bruņojumu. Plkst. 14.30 būs iespēja vērot kauju rekonstrukciju – “1919.gada 14.novembris”, kuru nodrošina biedrība “Latviešu karavīrs”.

11.un 12.novembrī no plkst. 12.00 līdz plkst. 18.00 apmeklētājiem atvērts Olaines Vēstures un mākslas muzejs.

Ropažu novads
Plkst.17.00-18.00 Vangažu pilsētas Kultūras nams, pieminot Latvijas brīvības cīnītājus, aicina uz pasākumu "Gaisma manai Latvijai" – pulcēties pie Kultūras nama, līdzi ņemot svecītes, lai kopā Gaujas ielas posmā Vidzemes šoseja – Baptistu draudzes baznīca veidotu sarkanbaltsarkano “Laika upes” plūdumu un piedalītos Gaismas objekta latvju rakstu zīmes “Aka” tapšanā. Plkst.18.00-22.00 būs skatāma gaismas izrāde/uzvedums  “Latvju rakstos ieausts”. Silta tēja un kopīgas sarunas.

Plkst.18.00 Zaķumuižā ikviens varēs pievienoties Lāčplēša dienas lāpu gājienam (pulcēšanās pie skolas). Pēc gājiena Zaķumuižas Kultūras centrā demonstrēs režisora Viestura Kairiša filma “Janvāris”.  Filmas seansa sākums pēc lāpu gājiena aptuveni 19.00. 

Plkst.19.00 Lāčplēša dienas atcerei veltīts lāpu gājiens no Kultūras centra “Ulbrokas pērle” līdz Lāčplēša ordeņa kavalieru piemiņas vietai Vālodzēs. Plkst.20.00 svinīgs pasākums un koncerts – muzicēs Dainis Skutelis un Jānis Miltiņš.

Plkst.19.00 Garkalnes pagasta Upesciemā, laukumā pie Berģu mūzikas un mākslas pamatskolas, grupas “Dzelzs vilks” svētku koncerts.

Saulkrastu novads
Plkst.18.00, godinot karā kritušos karavīrus, no Pēterupes Evaņģēliski luteriskās baznīcas pūtēju orķestra “Pociems pavadījumā paredzēts lāpu gājiens, kas noslēgsies Saulkrastu kapos.

Plkst.18.00 Saulkrastu novada iedzīvotāji aicināti pie Sējas ozola iedegt svecīti saules zīmes svečturī, lai gaismiņās iemirdzētos Sējas muižas parks.

Publiskajā atpūtas vietā pie Pabažu ezera Latvijas svētku laikā sarkanbalti apvīti ezerkrasta varenie koki, gluži kā Latvijas karogs, vides objektā “Rakstu rakstos jostām apvīti”, kas simbolizē cilvēka mūža ritējumu un pasaules drošību.

Salaspils novads
Plkst. 12.00 Salaspils novada bibliotēkas lasītavā tiks atklāta tematiska, interaktīva izstāde ar izziņu rosinošiem elementiem “Audz liela, skaista, spoža, mana Latvija!”. Tā tapusi, sadarbojoties radošiem, talantīgiem un patriotiskiem salaspiliešiem, un būs apskatāma līdz 9.decembrim.

Plkst.18.30, godinot visu latviešu karavīru piemiņu, Salaspils iedzīvotāji dosies lāpu gājienā no Salaspils sporta nama līdz kultūras namam “Rīgava” pa Skolas ielas un Rīgas ielas gājēju ietvēm. Pulcēšanās no plkst.18 pie sporta nama, kur būs iespēja saņemt lāpas un muzikālo priekšnesumu sniegs pūtēju orķestris “Salaspils”. Plkst.19.00 pie kultūras nama uzrunas teiks Salaspils novada domes pārstāvis un nelielu koncertu sniegs Salaspils jauktais koris “Lōja”. Līdz 18.novembrim kultūras nama skatlogos būs skatāma Salaspils pirmsskolas izglītības iestāžu un Salaspils skolu bērnu zīmējumu izstāde par godu Lāčplēša dienai un Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai.

Siguldas novads
Plkst.16.00 Allažos norisināsies lāpu gājiens no Allažu pamatskolas līdz Allažu centram, kur notiks svinīgā uzruna. Ikviens aicināts pievienoties gājienam, līdzi ņemot lāpu vai svecīti slēgtā traukā.

Plkst. 17.00 svētku pasākums Aleksandra parka estrādē Inčukalnā kopā ar folkloras kopu “Senleja”. Pēc tam lāpu gājiens no Inčukalna pamatskolas uz Inčukalna Vecajiem kapiem, kur notiks piemiņas brīdis un varoņu godināšana pie pieminekļa Raganas kaujā kritušajiem. Pieminot tuviniekus un pateicībā par viņu dzīvi un mūsu šodienu, Inčukalna Vecajos kapos varēs iedegt svecīti.

No plkst. 18.00 līdz 21.00 Siguldas pils kvartālā būs iespēja nolikt piemiņas svecītes par godu tiem, kas aizstāvējuši mūsu dzimteni, simboliski izgaismojot Latvijas kontūru. Īpašu noskaņu pils kvartālā radīs svētku noformējums. Siguldas Jaunās pils torņa smailē kā esības liecība plīvos Latvijas karogs, kuru ieskaus tumšās novembra debesis šķeļoši gaismas vāli. Kā mūsu senču drosmes atgādinājums, pils dārzā uzplaiksnīs cīnītāju tēli, bet apziņu tā laika sajūtās slēgs sarkanbaltsarkanā gaismu spēle un karavīru dziesmu spēks. Pils akmeņainie mūri krāsosies karoga krāsās, bet dzīvā uguns simbolizēs mūžīgo piemiņu Latvijas varoņiem.

No plkst. 18.00 līdz 21.00 Mālpils pagasta centrs aicina apmeklēt brīvdabas izstādi, kas iepazīstinās ar Brīvības cīņās kritušajiem un Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem – mālpiliešiem. Ikvienam būs iespēja nolikt piemiņas svecīti, simboliski izgaismojot Latviju Mālpils Kultūras centra pagalmā, kur, Lāčplēša dienas ugunskuriem dzirksteļojot, valdīs patiesi īpaša noskaņa un būs iespēja ieklausīties stāstos par Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem.

Plkst.18.00 Lēdurgā pie Kultūras nama Sandas Putniņas vadībā notiks īpašs “Gaismas skrējiens” ar dažādiem uzdevumiem pa taku “Lapu upe Lēdurga”. Kopējais skrējiena garums – 4,8 kilometri, īsais posms – 2 kilometri. Skrējiena laikā tiks aizdegtas sveces, pieminot Latvijas brīvības cīņās kritušos varoņus pie Lēdurgas piemiņas vietas nacionālajiem karavīriem. Pasākuma laikā darbosies arī blindāžas sveču gatavošanas darbnīca.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.