Menu
 

Ķekavā atklās jaunu pastāvīgo ekspozīciju "Viņus vieno "Dadzis""

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ķekavas novadpētniecības muzejs Foto - Ķekavas novadpētniecības muzejs

Ķekavas novadpētniecības muzejā no 16.decembra būs atvērta jauna pastāvīgā ekspozīcija "Viņus vieno "Dadzis"". Tā atrodas Aktivitāšu telpā, kura ieguvusi jaunu rotaļīgu veidolu, un tādējādi izglītojošais darbs ar skolēniem drīz noritēs jaunā kvalitātē. To visu izdevies īstenot ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu un Ķekavas novada pašvaldības līdzfinansējumu, pavēstīja Ķekavas novadpētniecības muzeja pārstāve Inga Paikena.

Karikatūra vienmēr bijusi sava laika politisko un sabiedrisko norišu atspoguļotāja un reizē arī ietekmīga sabiedriskās apziņas veidotāja. Būtiska nozīme Latvijas karikatūras žanra attīstībā iezīmējās līdz ar humora un satīras žurnāla "Dadzis" iznākšanu (1957-1995). Tas bija viens no populārākajiem preses izdevumiem 20. gs. no 50.gadu otrās puses līdz 90.gadu vidum.

Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas sākuma periodā (1995-2000) satīriskajos zīmējumos bija jūtams tematu un radošu ideju apsīkums. Šķita, ka karikatūrai vairs nebija ko izsmiet un pret ko cīnīties. Pēc 10 gadu pārtraukuma "Dadzis" atgriezās pie lasītājiem 2005.gada oktobrī. Diemžēl tas nebija uz ilgu laiku. 2008.gadā iznāca pēdējie seši žurnāla numuri.

Ķekavas novadpētniecības muzeja jaunajā pastāvīgajā ekspozīcijā "Viņus vieno "Dadzis"" arī stendu vitrīnās varēs aplūkot karikatūristu interesantākos un asprātīgākos darbus. Šī projekta realizācijas gaitā par VKKF finansējumu tika iegādāti trīs skārienjutīgi monitori, kuros pašlaik ir pieejama informācija latviešu, krievu un angļu valodā par 51 karikatūristu, to vidū tādiem izciliem māksliniekiem kā Gunārs Bērziņš, Mirdza Ramane, Gunārs Cīlītis, Ēriks Ošs, Imants Melgailis, Gunārs Vīndedzis, Dainis Breikšs, Agris Liepiņš, Gatis Šļūka, Zemgus Zaharāns u. c.

Viņu darbi savulaik tika publicēti humora un satīras žurnālā un kalendārā "Dadzis", un daļu no muzeja krājumā esošajiem – apmēram 1800 zīmējumus un fotogrāfijas – varēs aplūkot šajā jaunajā pastāvīgajā ekspozīcijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.