Menu
 

Jūrmalas muzejs gadu sāks ar Laines Kainaizes un Baibas Sprances gleznu izstādēm

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - jurmala.lv Ilustrācija - jurmala.lv

Jūrmalas muzejs gadu sāks ar Laines Kainaizes un Baibas Sprances gleznu izstādēm, informēja muzeja pārstāve Guna Kalnača.

Gleznotājas Kainaizes jaunāko darbu izlasi izstādē ar nosaukumu "Piepildītais laiks" un Sprances darbu izstādi "Deviņi saulrieti" atklās piektdien, 6.janvārī, plkst.17. Izstādes apskatāmas no ceturtdienas, 5.janvāra, līdz svētdienai, 12.februārim.

Kainaize dzimusi 1953.gadā tēlnieka Kārļa Baumaņa un gleznotājas Birutas Baumanes ģimenē. Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu absolvējusi 1980.gadā. Sarīkojusi ap 20 personālizstādes Latvijā, Lietuvā, Ukrainā, Vācijā. Darbi atrodas Latvijas muzeju krājumos, kā arī Rīgas Garīgajā seminārā, Jēkabpils Sv. Gara klosterī, Valmieras cietuma kapelā, Kuldīgas katoļu baznīcā, Madonas katoļu baznīcā, Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcā, Jāņa Misiņa bibliotēkā, Krievijas Mākslas fondu kolekcijās, kā arī privātkolekcijās Latvijā, Čehijā, Vācijā, Francijā, Anglijā, ASV.

"Ikvienā Laines Kainaizes darbā - figurālā kompozīcijā, ainavā, klusajā dabā, aktā vai portretā - jaušams miers un harmonija. Laine Kainaize ir latviešu reālistiskās glezniecības skolas tradīciju turpinātāja," par gleznotāju saka mākslas zinātnieks, divu Laines Kainaizes katalogu sastādītājs Māris Brancis.

"Mani interesē gaisma - kā kustīga enerģija un viela. Saulrietu glezniecībā redzams pretgaismas iespaids, katrreiz citāda optiska kustība, tāpēc šīs gleznas var dēvēt par saulrietu portretiem," par savu izstādi "Deviņi saulrieti" saka Sprance.

Sprance beigusi Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu (1981) un Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu (1988). Viņa turpināja studijas Borisa Bērziņa meistardarbnīcā (1990-1992). Sprance kopš 2001.gada ir izglītības programmas kuratore Latvijas Nacionālā Mākslas muzejā. Viņas autortēma ir gaismas gleznieciskums, abstrakcija, kas saglabā piesaisti dabai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.