Menu
 

Siguldas novadā 16 kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu realizēšanai atvēl 55 000 eiro

  • Autors:  Apriņķis.lv/Sigulda.lv
Foto - sigulda.lv Foto - sigulda.lv

Siguldas novada kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu finansēšanas konkursā šogad tika iesniegti 35 projekti, lūdzot pašvaldības līdzfinansējumu projektu realizēšanai 186 933 eiro apmērā. Izvērtējot iesniegtos projektus, ekspertu komisija atbalstam izvirzīja 16 projektus, un to realizācijai pašvaldība piešķīrusi līdzfinansējumu 55 000 eiro apmērā.

Pašvaldībā atgādina, ka konkursa mērķis ir atbalstīt iedzīvotāju iniciatīvas ar kultūras daudzveidīgām izpausmēm saistītu projektu realizēšanai novadā, īpašu uzmanību veltot kultūrvidi bagātinošu, vides ilgtspēju veicinošu,  izglītojošu un inovatīvu, ar literatūru saistītu pasākumu realizēšanai dažāda vecuma mērķauditorijai.

Šogad konkursā tika iesniegts lielāks projektu skaits nekā iepriekš, tos raksturoja liela ieceru un norišu vietu dažādība. Uz pašvaldības atbalstu pretendēja gan vairākkārt realizēti un Siguldas novada iedzīvotāju jau iemīļoti pasākumi, gan plašākam lokam vēl nezināmas ieceres un projekti, kas sasaucas ar šī brīža aktualitātēm.

Ar pašvaldības finansiālu atbalstu arī šogad Siguldas tirgū no aprīļa līdz septembrim tiks realizēti bioloģiski saimniekojošo zemnieku un amatnieku tirdziņi, pulcējot apmeklētājus no tuvienes un tālienes. Projekts “Mūsu biotirgus – zaļa dzīvesveida vēstnesis Siguldā” turpinās popularizēt Siguldas novadam būtisko zaļo dzīvesveidu un jaukā atmosfērā piedāvās arī izglītojošas aktivitātes lieliem un maziem (piešķirtais finansējums – 6300 eiro).

Jau ceturto gadu kultūras dzīvi Siguldas novadā kuplinās kamermūzikas koncerti Krimuldas muižā, turpinot savulaik firsta Paula Līvena aizsākto tradīciju pulcēt mūzikas mīļotājus omulīgos koncertos. Arī šogad projekts “Mūzika Krimuldas muižā” aicinās uz pieciem kamermūzikas vakariem, piedāvājot stilistiski dažādas programmas, kurās netrūks ne džeža, ne Bēthovena, ne Paula (3000 eiro).

Nu jau daudziem mūzikas mīļotājiem par īpašu tikšanās vietu reizi gadā kļuvusi arī Nurmižu kultūrtelpa “Dabā”. Brīvdabas festivāls “Kā nenogurt no tā, ka esi dzīvs jeb Tuvāk zvaigznēm” šogad notiks trešo reizi. Trīs dienu programmā dienas pasākumu ciklā tas piedāvās gan dažādas radošas, ar Nurmižu kultūrvēsturi, mūziku, latviešu un lībiešu valodu saistītas aktivitātes visai ģimenei, gan ikvakara koncertus ar ārvalstu un Latvijas mākslinieku dalību (6300 eiro).

Nevienam nav noslēpums, ka mūzika Siguldas novadā tiek mīlēta, tāpēc ir likumsakarīgi, ka pagājušajā gadā aizsāktie “Klusie koncerti” Siguldas novadā arī šogad piedāvās baudīt divus lieliskus vakarus Mālpils muižā un Krimuldas baznīcā, klausītājus priecējot ar latviešu komponistu jaundarbiem un dzejas lasījumiem (3000 eiro).

Dzejai veltīts arī projekts “Starptautiskās atdzejas darbnīca”, ar kuru Siguldā turpina darboties Latvijas literatūras popularizēšanai ārvalstīs izveidotā platforma “Latvian literature”. Projekta ietvaros šoruden Siguldā tiksies dzejnieki un atdzejotāji no Latvijas un Vācijas. Darbnīcas noslēguma pasākumā ikviens, kam nav sveša dzejas valoda, varēs satikt domubiedrus un iepazīties ar šajā darbnīcā tapušajiem dzejas tulkojumiem (3850 eiro).

Novadam būtiskajai literatūrai piederīgi ir arī vairāki ar grāmatniecību saistīti projekti. Ar pašvaldības atbalstu tiks realizēts projekts “L. Pastores grāmatas “Šis ir mans seriāls”” izdošana. Mūsu novadnieces jaunākais veikums iepriecinās ne vienu vien lasītāju. Grāmata ir  īpaša,  jo tā ir viena no retajām, kas veltīta pusaudžiem. Vienlaikus tā atgādina, kāda bija dzīve Latvijā deviņdesmito gadu beigās (3500 eiro).

Savukārt apgāda “Zelta ābele” ilustrēts bibliogrāfisks izdevumu katalogs godinās Siguldas novadam būtisko grāmatizdevēju Miķeli Gopperu. Bibliofila un grāmatu kolekcionāra Laimoņa Oša sastādītajā katalogā ietvertas gan visas apgādā publicētās grāmatas, gan bagātīgs ilustratīvais materiāls (3500 eiro).

Visaptverošs skats uz Mālpilī 18 gadu garumā notikušajiem glezniecības plenēriem, kas pulcējuši gan pašmāju, gan Latvijā atzītus māksliniekus, būs arī projekta “Mālpils plenēri – refleksijas un atspulgi” realizētājiem, uzsākot darbu pie informatīvi ilustratīva kataloga izveides (1200 eiro).

Pateicoties pašvaldības atbalstam projekta “Dainim Gudovskim – 65. Katalogs realizēšanai”, 65. jubileju ar apjomīgu savu darbu katalogu varēs sagaidīt stikla mākslinieks Dainis GudovskisKataloga atvēršanas svētki un mākslinieka darbu izstāde kultūras centrā “Siguldas devons” iepriecinās mākslas mīļotājus gada otrajā pusē (1700 eiro).

Savas pastāvēšanas 50. gadskārtu šogad atzīmēs arī Gaujas Nacionālais parks. Šim notikumam par godu tiks realizēts projekts “Grāmatas “I. Vītola, A. Melluma, M. A. Mitrevics “Gaujas Nacionālais parks. Sākums” sagatavošana un izdošana”. Tā sniegs ieskatu parka tapšanā un mudinās domāt par kultūrvēsturisko ainavu aizsardzību, vienlaikus piedāvājot krāšņu materiālu par parka darbību pirmajā desmitgadē (3000 eiro).

Kultūrvēsturiskās vērtības apzināt palīdzēs arī projekts “Arheologu svētki 2023 Turaidā”, šovasar Turaidā godinot pils arheologu Jāni Graudoni un arhitektu Gunāru Jansonu un atzīmējot 830. gadskārtu kopš lībiešu valdnieka Kaupo ceļojuma uz Romu (3600 eiro).

2023.gads Latvijā  ir pasludināts par Lībiešu mantojuma gadu, tāpēc likumsakarīgi, ka ar lībiešu kultūrvēsturi sasaucas vairāki projekti. Viens no tiem ir arī Visa laba jāņuzāle Aģes pļavās uzziedēja”, kas turpinās Lēdurgā iecienīto mākslas plenēru tradīciju. Uz Vidzemes lībiešu apdzīvotās Aģes upes krastu augu izpēti, gleznošanu un ilustrētas vārdnīcas izveidi būs aicināti lieli un mazi novadnieki (3600 eiro).

Pateicoties Ziedoņa muzeja projektam “Suņa Fuņa piezīmes bērniem”, jaunākie muzeja apmeklētāji nu varēs apkārt esošās pasaules burvību saskatīt ar radošu uzdevumu krājumu palīdzību, kas vienlaikus rosinās viņus kļūt par literatūras mīļotājiem (3800 eiro).

Savukārt projektu ““Dienas darbi” – koncertstāsts par svarīgākajām ikdienas norisēm bērna dzīvē” rada bērni paši – vokālās studijas “Siguldiņa” audzēkņi savai 10 gadu pastāvēšanas jubilejai par godu pavasarī aicinās visus uz koncertu “Siguldas devonā”. Šobrīd bērni jau mācās Jāņa Šipkevica dziesmas ar Marta Pujāta tekstiem, kas ar pašvaldības atbalstu tapa aizvadītajā gadā (3000 eiro).

Savs vēstījums būs arī mūsu īpašajiem līdzcilvēkiem, kas iesaistīsies projektā “Ceļojošā izstāde “Cerību spārni””. Tas sniegs iespēju Siguldā, Mālpilī, Spārē un Cēsīs biedrības “Cerību spārni” grupu mājās dzīvojošajiem izstāstīt savus stāstus, bet pārējiem – pamanīt šos cilvēkus ar fotogrāfa fiksēto portretu palīdzību (2825 eiro). Izstāde apceļos visu Latviju, bet tie, kas savos ceļojumos nokļūs Inčukalna pagastā, varēs aplūkot projekta “Atraktīvas ekspozīcijas izveide “Gaujas kluba” apmeklētājiem” veikumu. “Gaujas klubā” unikālo retro automobiļu kolekciju nu papildinās arī informatīvi stendi un tehnisko mezglu maketi, kas palīdzēs izprast, kas auto “vēderā”, un darīs krāšņāku stāstu par transporta tehnikas kultūrvēsturisko mantojumu (2825 eiro).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.