Menu
 

Foto: Siguldas novada bibliotēkā viesojas rakstniece no Islandes

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: Siguldas novada bibliotēkā viesojas rakstniece no Islandes Foto: Iveta Hamčanovska

Ziemeļvalstu literatūras nedēļa Siguldas novada bibliotēkā bija īpaša, jo 13. novembrī bibliotēkā viesojās bērnu grāmatu autore un ilustratore Ausloiga Jonsdotira (Áslaug Jónsdóttir) no Islandes, lai tiktos ar Siguldas mazajiem lasītājiem. Kopā ar rakstnieci bibliotēku apmeklēja Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā padomniece Ieva Hermansone un tulkotāja Sanita Muižniece.

Bibliotēkā rakstniece vadīja divas nodarbības, kurās iepazīstināja bērnus ar grāmatu “Briesmonītis teica NĒ!”, kas tulkota arī latviešu valodā. Bērni ar interesi noklausījās stāstu par Lielo un Mazo briesmonīti islandiešu valodā. Autore vadīja radošās nodarbības, kuru laikā bērni no papīra veidoja savus briesmonīšus, informē Siguldas novada bibliotēkā.

A. Jonsdotira ir viena no autorēm, kas veidojusi bilžu grāmatu sēriju par Mazo briesmonīti un Lielo briesmonīti kopā ar rakstniekiem Kalli Gietleru (Kalle Güettler) no Zviedrijas un Rākeli Helmsdālu (Rakel Helmsdal) no Fēru salām.

Visas deviņas sērijas grāmatas ir izdotas autoru izcelsmes valstīs – Islandē, Fēru salās un Zviedrijā –, bet daudzas no tām tulkotas arī somu, norvēģu, dāņu, franču, spāņu, ķīniešu, lietuviešu, basku, katalāņu, kastīliešu, galisiešu, čehu un arābu valodā. Grāmatu “Briesmonītis teica NĒ!” latviešu valodā tulkojis Dens Dimiņš un izdevis apgāds “Liels un mazs”, vēsta bibliotēkā.

“Briesmonītis teica NĒ!” 2004. gadā saņēma Islandes Ilustratoru balvu un Islandes Labākās bērnu grāmatas balvu, kā arī tika nominēta Zviedrijas Bērnu grāmatu žūrijas balvai, bet 2018. gadā viena no sērijas grāmatām tika nominēta prestižajai Ziemeļvalstu padomes Bērnu un jauniešu literatūras balvai.

Rakstnieces A. Jonsdotiras vizīti Latvijā atbalsta Ziemeļvalstu rakstnieku pārrobežu sadarbības programmas (“Nordic Writers Crossing Borders”), Baltijas jūras valstu padome (BJVP) un apgāds “Liels un mazs”.

Ziemeļvalstu Literatūras nedēļa ir projekts, ko Ziemeļvalstīs administrē Biedrības “Norden” asociācija, bet Latvijā – Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centru. Projektā var iesaistīties ikviena bibliotēka, skola vai biedrība. Lai arī šai nedēļai ir noteikts laika posms, lasījumi un nodarbības var notikt arī ārpus šīs nedēļas – visu novembri, norāda bibliotēkas pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.