Menu
 

Septembra sākumā notiks starptautiska zinātniskā konference par nemateriālo kultūras mantojumu

  • Autors:  LETA
Foto - LNKC Foto - LNKC

Lai apzinātu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas iespēju daudzveidību Eiropā un Latvijā, nākamā mēneša sākumā, 3.septembrī un 4.septembrī, Rīgā notiks starptautiska zinātniskā konference "Nemateriālais kultūras mantojums Eiropas sociālajā telpā: mākslinieciskā un kultūras prakse", informēja pasākuma rīkotāji.

Semināru organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs un Starptautiskā tautas mākslas organizācija "IOV World".

UNESCO Latvijas Nacionālā komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika sacīja, ka šogad tiek atzīmēta UNESCO Konvencijas par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu 20.gadadiena.

"Šo gadu laikā konvencija ir mainījusi sabiedrības izpratni par kultūras mantojumu, parādot, ka mantojums līdzās pieminekļiem un priekšmetu kolekcijām ietver arī no senčiem mantotas un mūsdienu kopienās uzturētas tradīcijas, piemēram, svētku svinēšanu, zināšanas par dabu un visumu un amatniecības prasmes," atzīmēja Moļņika.

Konferencē piedalīsies viesi no Lietuvas, Polijas, Igaunijas, Ukrainas, Itālijas un Vācijas, lai diskutētu par nemateriālo un materiālo dimensiju tautas mākslā, tautas tradicionāliem un mūsdienu amatiem, kā arī to reģionālajām atšķirībām, tradīciju un inovāciju īpatsvaru mūsdienu tautas mākslā, nemateriālā kultūras mantojuma lomu tūrisma attīstībā, tradicionālās mākslas attīstības perspektīvām Eiropā un dažādu valstu nemateriālā kultūras mantojuma reģionālo politiku un nozīmi saglabāšanā nākamajām paaudzēm.

Konferences pirmā diena noritēs Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kur tās dalībniekiem būs iespēja gan redzēt muzeja ekspozīciju, gan apmeklēt mūsdienu amatniecības tirgu un iepazīties ar Latvijas laikmetīgās lietišķās mākslas darinājumiem, lai diskutētu par mūsdienu latviešu amatniecības darinājumu mākslinieciskajām tendencēm un daiļamatniecības attīstības vēlamajām perspektīvām.

Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju konferencē pārstāvēs tās iniciatore un galvenā organizatore Etnogrāfijas departamenta vadītāja Dr.hist.Aija Jansone ar referātu "Tradicionālais un laikmetīgais latviešu lietišķajā mākslā" un Izglītības un informācijas nodaļas vadītāja Rozīte Katrīna Ponne ar referātu "Latviešu un vāciešu starpkultūru mijiedarbības izpēte nemateriālā kultūras mantojumā".

Interesentiem ir iespēja pieteikties dalībai konferencē klātienē. To būs iespējams vērot arī tiešraidē Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja "Facebook" kontā.

 
Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.