Menu
 

Foto: Sadalītas "Spēlmaņu nakts 2017/2018" balvas. Gada izrāde – "Dvēseļu utenis" Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Balvu par mūža ieguldījumu saņēma Dailes teātra aktieris Gunārs Placēns Balvu par mūža ieguldījumu saņēma Dailes teātra aktieris Gunārs Placēns Una Griškeviča

23.novembrī, Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, Latvijas Nacionālajā teātrī notikušajā “Spēlmaņu nakts” ceremonijā tika apbalvoti aizvadītās teātra sezonas labākie iestudējumi un individuālie sniegumi. Jāpiebilst, ka šī teātra nozares augstākā balva tika pasniegta jau 25.reizi.

Sirsnīgajā ceremonijā, kuru bija veidojis režisors Gundars Silakaktiņš un vadīja Dailes teātra aktieris Lauris Subatnieks, balvas tika pasniegtas 22 kategorijās.

Aizvadītās sezonas jauniestudējumus, noskatoties vairāk nekā 100 izrādes, vērtēja žūrija: teātra kritiķe un žūrijas komisijas priekšsēdētāja Edīte Tišheizere, teātra kritiķe Andra Rutkēviča. teātra kritiķe un zinātniece Ieva Rodiņa, teātra vēsturnieks Jānis Siliņš un dramaturgs un vēsturnieks Eduards Liniņš.

Balvu par mūža ieguldījumu saņēma Latvijas Nacionālā teātra aktrise Māra Zemdega, kurai balvu pasniedza ilggadīgais skatuves kolēģis Ģirts Jakovļevs un Valmieras teātra direktore Evita Sniedze, kā arī Dailes teātra aktieris Gunārs Placēns, kurš balvu saņēma no sava skatuves kolēģa Jura Strengas rokām. Abus Mūža balvas laureātus skatītāji sveica ar stāvovācijām, savukārt viņi pateicības runā teica paldies saviem vecākiem, skolotājiem, režisoriem un teātriem, uz kuru skatuves dēļiem pavadījuši savu radošo mūžu.

Par Gada izrādi tika atzīta režisores Ingas Tropas iestudētais “Dvēseļu utenis”, kas iestudēta “Dirty Deal Teatro”, turklāt šis iestudējums saņēma balvu arī kategorijā “Gada mazās formas izrāde”.

Kategorijā “Gada lielās formas izrāde” balva tika piešķirta Jaunā Rīgas teātra izrādei “Cerību ezers aizsalis”, ko iestudējis režisors Vladislavs Nastavševs. Viņš uz ceremoniju nebija ieradies, jo, kā pauda kolēģi, tieši šajā vakarā notika viņa jaunā albuma prezentācijas pasākums. “Kā zināms, Vlads ir ne tikai režisors, bet arī mūziķis,” saņemot balvu, atgādināja JRT aktieris Kaspars Znotiņš.

Kategorijā “Gada izrāde bērniem” balvu saņēma Latvijas Leļļu teātra izrāde “Naksitrallīši” (režisore Laura Čaupale), bet kategorijā “Gada izrāde pusaudžiem” – Reiņa Suhanova iestudētie “Labie bērni “ Valmieras Drāmas teātrī. Režisors atzina, ka, iestudējot šo izrādi, iedvesmojies no saviem bērniem, kas jau sasnieguši pusaudžu vecumu. Šī izrāde saņēma arī Bērnu žūrijas specbalvu. Otru balvu Bērnu žūrija piešķīra Dailes teātra izrādei “Niķa un Riķa stiķi” (režisors – pagājušogad mūžībā aizgājušais režisors Kārlis Auškāps).

Pie “Gada režisora” titula par izrādēm “Salome” Latvijas Nacionālajā teātrī un “Baladīna” Valmieras Drāmas teātrī tika režisors Viesturs Kairišs.

Kategorijā “Gada sasniegums oriģināldramaturģijā” balvu saņēma dramaturgs un arī aktieris Artūrs Dīcis par lugu “Arī vaļiem ir bail” Latvijas Nacionālajā teātrī. Viņš tika arī pie Skatītāju simpātiju balvas.

Kategorijā “Gada aktrise” un “Gada aktieris” laurus plūca Jaunā Rīgas teātra aktieri Guna Zariņa (par Ņurbuļa lomu JRT izrādē “Dieviņš pillā”) un Vilis Daudziņš par (Ļeņins izrādē “Pēdējā Ļeņina eglīte” un Ome izrādē “Cerību ezers aizsalis” Jaunajā Rīgas teātrī). Abi aktieri saņēma arī Skatītāju simpātiju balvu (balsojums norisinājās portālā “Delfi”). Guna Zariņa savā pateicības runā teica paldies režisoram Alvim Hermanim, kurš piedāvājis viņai piedalīties šajā avantūrā un dzejniekam Aivaram Neibartam (kā zināms, viņa iesauka bija Ņurbulis), savukārt Vilis Daudziņš pateicās lugas “Pēdējā Ļeņina eglīte” autoram Uldim Tīronam par “iespēju iejusties proletariāta vadoņa tēlā, kurš turklāt ar vienu kāju jau ir kapā”.

Par “Gada aktrisi otrā plāna lomā” kļuva Latvijas Nacionālā teātra aktrise Inga Misāne-Grasberga (par lomām izrādē “Mežainis” Latvijas Nacionālajā teātrī), bet balvu kā “Gada aktieris otrā plāna lomā” saņēma Aleksandrs Jonovs (Melnais princis izrādē “Zelta zirgs”, Piķamice izrādē “Krokodils Gena un Pekausis” Latvijas Leļļu teātrī). Pasniegt šīs balvas bija uzticēts Latvijas Nacionālā teātra direktoram Jānim Vimbam un izpilddirektoram Ojāram Rubenim.

Kategorijā “Gada jaunie skatuves mākslinieki” balvas saņēma Jānis Kronis (lomas izrādē “Mežainis” Latvijas Nacionālajā teātrī, loma izrādē “Lidojošais šķīvītis” “Dirty Deal Teatro”) un Igors Šelegovskis (Jezups Sebalds izrādē “Klūgu mūks”, Pēteris Bērziņš izrādē “Arī vaļiem ir bail” Latvijas Nacionālajā teātrī, Vitālijs izrādē “Dvēseļu utenis” “Dirty Deal Teatro”).

Kategorijā “Gada scenogrāfs un/vai leļļu mākslinieks” balvu saņēma scenogrāfs Reinis Suhanovs (par scenogrāfiju izrādēm “Arī vaļiem ir bail” Latvijas Nacionālajā teātrī, “Persiešu valodas stundas” Žaņa Lipkes memoriālā), bet kategorijā “Gada kostīmu mākslinieks” laurus plūca modes māksliniece Keita par tērpiem izrādei “Man 30 gadu” Latvijas Nacionālajā teātrī. Par “Gada gaismu mākslinieku” tika atzīts Oskars Pauliņš par darbu sezonā Latvijas Nacionālajā teātrī un Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

“Gada video mākslinieka” titulu ieguva Austra Hauks (izrādes “Dvēseļu utenis” “Dirty Deal Teatro” un “Romeo un Džuljeta” Latvijas Leļļu teātrī), “Gada kustību mākslinieka” titulu – horeogrāfi Agnese Vanaga un Leonards Vīksne (par izrādi “Man 30 gadu” Latvijas Nacionālajā teātrī), bet par “Gada muzikālās partitūras autoru” kļuva Jēkabs Nīmanis (par mūziku izrādēm “Dvēseļu utenis” “Dirty Deal Teatro”, “Kaiju karalienes noslēpums” Latvijas Leļļu teātrī un “Persiešu valodas stundas” Žaņa Lipkes memoriālā).

Žūrijas specbalvu par laikmetīga Nacionālā teātra vīziju un tās īstenošanu no žūrijas priekšsēdētājas Edītes Tišheizeres rokām saņēma Latvijas Nacionālā teātra izpilddirektors Ojārs Rubenis, kurš atzina, ka jūtoties tik aizkustināts un samulsis, ka pirmoreiz dzīvē neesot varējis neko pateikt.

Savu specbalvu pasniedza arī teātra mākslas un runas pedagoģe Aina Matīsa – to saņēma Dailes teātra aktieris Lauris Dzelzītis “par otrā plāna lomu spēlēšanu kā pirmā plāna lomas”.

Šā gada “Spēlmaņu nakts” ceremonijas veidošanā piedalījās arī scenārija autori Jurate Silakaktiņa un Vents Vīnbergs, scenogrāfs Aigars Ozoliņš, muzikālā producente Zane Dombrovska, video māksliniece Linda Ģībiete un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.