Menu
 

Rakstniece, radio personība Lia Guļevska: Man laimējies visu mūžu darīt to, kas ļoti patīk Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - no privātā arhīva Foto - no privātā arhīva

Nule iznākusi Lias Guļevskas jaunākā grāmata “Sirdspuksti”, kurā autore apkopojusi 27 cilvēku pārdomas par sirds sakrālo vērtību. To vidū ir kardiologs Romans Lācis, režisore Roze Stiebra, mūziķis Viktors Lapčenoks, patversmes “Ulubele” vadītāja Ieva Džonsone un citas sabiedrībā pazīstamas personības. Grāmata rosina pārdomas par savu vietu šajā pasaulē un attieksmi pret sevi, darbu un līdzcilvēkiem.

“Kad apgāds “Jumava” uzrunāja mani veidot šo grāmatu – par sirdi kā garīgu vērtību –, jutos bezgala laimīga. Apzināti centos uzrunāt tādus cilvēkus, kuri savos darbos mūsu sirdis uzrunā emocionāli un garīgi. Tas nebūt nenozīmē, ka zemāk vērtēju cilvēku praktisko darbu. Taču šoreiz lielāks akcents tika likts uz mūsu sirdi stiprinošām sakrālām vērtībām. Vai mēs bieži ieklausāmies savos sirdspukstos? Un līdzcilvēku? Sirdij ir dažādas krāsas, īpašības, varēšana. Tā var būt karsta un aizrautīga, naidpilna un salta, tā var mūs celt un gremdēt. Bet vai debesīs ceļ tikai sirdsprieks? Varbūt to spēj arī sirdsbēdas? Cik mēs par to visu zinām? Atbildi meklēju, ieklausoties manas sirds ļoti cienītu un mīlētu cilvēku sirdspukstos,” – tā par grāmatu stāsta tās autore Lia Guļevska.

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījusi?
Pēc mana sižeta izskanēšanas raidījumā “Mikrofons” 80. gadu vidū piedzīvoju politisku cīņu ar Komunistiskās partijas Centrālās komitejas Gulbenes rajona un Rīgas pilsētas funkcionāriem, par ko saņēmu arī Latvijas Radio vadības rājienu.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Tādu bijis daudz. Visaizkustinošākais, protams, bija manas meitiņas Diānas un arī mazdēla Kristera piedzimšana. Veidojot grāmatu par kardioķirurgu Romanu Lāci, iespēja būt klāt viņa vadītajā sirds vārstuļu pārstādīšanas operācijā.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Man laimējies visu mūžu darīt to, kas ļoti patīk, – satikt fantastiskus cilvēkus un par viņiem stāstīt saviem radio klausītājiem un lasītājiem. Tas tiešām iedvesmo arī mani pašu.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Žēlot, vēlme palīdzēt.

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Vēlme saviem tuvākajiem pārāk daudz stāstīt par to, pie kā tajā brīdī strādāju.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvusi?
Jura Rubeņa vēlējums: “Atceries, kas tu esi. Centies būt kopā ar īstajiem cilvēkiem. Katru dienu paveic kaut pavisam niecīgu, bet tavā egoismā nebalstītu darbiņu.”

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?
Holivudas klasika – filma “Romas brīvdienas” (1953) – aizkustinoši romantisks mīlasstāsts ar Odriju Hepbernu un Gregoriju Peku galvenajās lomās. Literatūrā – Zigmunda Skujiņa romāns “Miesas krāsas domino”. 

Kādu mūziku klausāties?
Verdi opermūziku, Elvisu Presliju, Andrē Riu koncertus, Oskara Stroka tango, Ziemassvētku laikā, protams, “Klusa nakts, svēta nakts”. Austrijā esmu bijusi šīs dziesmas muzejā, arī “Sirdspukstos” tai veltīts īpašs stāsts.

Jūsu neprātīgākais spontānais pirkums?
Sejas krēms par 125 eiro Rīgas lidostā. Parasti tādu naudu kosmētikai netērēju.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Sapņu vieta – Venēcija, kur esmu bijusi vairākkārt, tomēr dzīvot gan tur negribētu. Laiks – 18./19. gadsimts. Ja nopietni – Jūrmala, Melluži, kur savā bērnības mājā ir laime dzīvot joprojām.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.