Menu
 

Aptauja: kādu izklaides pasākumu tuvākā pusgada laikā plāno apmeklēt trīs ceturtdaļas iedzīvotāju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Kādu no izklaides pasākumiem tuvāko sešu mēnešu laikā plāno apmeklēt 75% Latvijas iedzīvotāju, liecina pētījumu kompānijas “Kantar” martā veiktā aptauja. Salīdzinot ar 2022. gada sākumā veikto pētījumu, šis rādītājs ir samazinājies par 8 procentpunktiem. Kā norāda aptaujas autori, to, iespējams, ietekmējusi gan Covid-19 pandēmija (kad pasākumu apmeklēšana bija ierobežota, tāpēc 2022. gadā plāni bija lielāki, nekā iespējas), gan pēdējo gadu laikā iedzīvotāju bažas par pieaugošajām izmaksām un mājsaimniecības finansiālo stāvokli, kas savukārt šobrīd pastiprina piesardzību attiecībā uz dažādiem tēriņiem.

Tuvākā pusgada laikā kādu no izklaides pasākumiem salīdzinoši biežāk plāno apmeklēt sievietes, iedzīvotāji vecumā 18-24 gadi, Rīgas reģionā dzīvojošie, latvieši un ģimenes ar bērniem. Tāpat novērojams, ka pasākumu apmeklēšanas plāni ir lielā mērā saistīti ar finansiālajām iespējām – biežāk tos plāno apmeklēt iedzīvotāji ar augstākiem ģimenes ienākumiem (virs 1000 eiro uz vienu ģimenes locekli).

Latvijas iedzīvotāju vidū saglabājas augsts pieprasījums pēc dažādiem koncertiem (41%), un tas biežāk raksturīgs latviešiem (48%). Vidēji augsta interese (27%) Latvijas iedzīvotājiem ir par kino, izstāžu un muzeju, kā arī teātru apmeklējumu. Pēdējo divu gadu laikā ir būtiski pieaugusi iedzīvotāju interese par izstāžu un muzeju apmeklējumiem (par 8 procentpunktiem), un kopumā tas raksturīgi visās iedzīvotāju grupās neatkarīgi no vecuma, dzimuma un dzīvesvietas.

Iedzīvotāju interese par kino un teātra apmeklēšanu pēdējo divu gadu laikā ir samazinājusies: kino – par 5 procentpunktiem, bet teātra apmeklējumiem – par 9 procentpunktiem. Kino apmeklējumi biežāk interesē iedzīvotājus 18-44 gadu vecumā un Rīgas iedzīvotājus (38%), kā arī iedzīvotājus ar augstākiem ģimenes ienākumiem (40%). Savukārt teātra apmeklēšana vairāk interesē sievietes (33%), Rīgas iedzīvotājus (33%) un gados vecākus (66-74 gadi) cilvēkus (38%).

Interese apmeklēt kādu no sporta pasākumiem saglabājas līdzīgā apjomā kā 2022. gadā – 19%. Biežāk sporta pasākumu apmeklējumi interesē ģimenes ar bērniem (25%). Analizējot datus vecuma grupās un pēc dzimuma, būtiskas atšķirības nav novērojamas, norāda “Kantar”.

Neliels kritums (3 procentpunkti) vērojams festivālu apmeklējumu plānos – tuvāko sešu mēnešu laikā tos plāno apmeklēt 11% Latvijas iedzīvotāju, un tas biežāk raksturīgi jauniešiem 18-24 gadu vecumā (34%) un latviešiem (15%).

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.