Menu
 

Skolēnus aicinās izzināt dažādus tautastērpus, tostarp Vangažos

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto no biedrības "Sadarbības platforma" krājuma Foto no biedrības "Sadarbības platforma" krājuma

“Sprīdīša skola” aicina mazākumtautību bērnus uz nodarbībām “Tautastērpi Latvijā”, lai meklētu un atrastu līdzīgo un atšķirīgo latviešu un Latvijā dzīvojošo tautu kultūrā un tradīcijās. Plašāk iepazīt tautastērpu vēsturi un to valkāšanas tradīcijas 2019. gada 22. februārī būs iespēja Jelgavas 5. vidusskolas, 1. martā – Vangažu vidusskolas un 8. martā – Rīgas Rīnūžu vidusskolas skolēniem.

Viena nodarbību daļa ļaus iepazīt līdz 12. gadsimtam Latvijas teritorijā dzīvojošo sentautu tautastērpus, īpašu uzmanību veltot lībiešu tautastērpiem. Sekojot vēstures līkločiem, bērniem vēstures studentes Lauras Kļaviņas vadībā būs iespēja izpētīt Latvijas dažādos novados līdz 19. gadsimtam valkāto tautastērpu darināšanas un rotāšanas tradīcijas, informē pasākuma organizatori.

Laimes prievītes pīšanas darbnīcā kopā ar seno amatu prasmju zinātāju Anitu Feldmani varēs iepazīties ar dažādiem prievīšu izgatavošanas paņēmieniem, rakstiem, to lietošanas veidiem. Paredzēta arī praktiska darbošanās – katrs bērns izgatavos savu Laimes prievīti.

Muzikālajā un kustību nodarbībā reizē ar dziesmām un rotaļām bērni apgūs latviešu tautasdziesmas, dzirdēs pasakas un varēs iztēloties, kā tautastērpu valkāja mūsu senči gan ikdienas gaitās, gan svētku reizēs. Par muzikālo noskaņu un kopīgiem, raitiem deju soļiem rūpēsies tautas muzikante Aiga Auziņa, savukārt Anita Feldmane gādās par kopīgiem, raitiem deju soļiem, stāsta rīkotāji.

“Sprīdīša skolas” vadītāja Margita Poriete stāsta: “Bērnus sagaida bagātīga programma: seno – arheoloģisko un etnogrāfisko – tautastērpu izzināšana, latviešu tautasdziesmu dziedāšana un stāstīšana, Laimes prievīšu pīšana, kā arī kustību nodarbība, lai mācītos stalti valkāt tautastērpu. Turklāt saturs tiek veidots tā, lai ikviens skolēns ielūkotos daudzveidīgajā Latvijas kultūrvidē. Šodienas Latvijā līdzās dzīvo un sadzīvo dažādas tautas, tādēļ ir ļoti svarīgi, lai bērni zinātu ne vien savas tautas vērtības, bet arī iepazītu tās kultūras, kuras dzīvo viņiem līdzās, spētu tās izprast un draudzēties!”

“Sprīdīša skola” ir Folkloras komisijas iniciatīva, kas jau vairākus gadus organizē izglītojošas programmas un sarīkojumus tradicionālās kultūras apguvei skolēniem un ģimenēm. “Sprīdīša skolas” nodarbības norisināsies projekta “Latvian Culture Ambassadors Academy 1” ietvaros, ko īsteno biedrība “Sadarbības platforma” sadarbībā ar British Council pārstāvniecību Latvijā, norāda organizatori.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.