Menu
 

"Kodols" iesaka: Planēta Nr.85 Apriņķis.lv

  • Autors:  Kristīne Prohorova
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Brīvdienās abas ar meitu bijām uz izrādi “Planēta Nr. 85” Dailes teātrī, un jāteic – ja biļetes ņēmu ar domu, sak, jāaizved bērns (pusaudzis) arī uz kādu bērniem piemērotu izrādi, lai nav tikai planšete, telefons, TV un filma kinoteātrī, biju priecīga, ka arī es tur biju un to redzēju. Izcila izrāde visai ģimenei!

Izrādes veidotāji dramaturģe Justīne Kļava un režisors Dmitrijs Petrenko it kā klišejiski (ASV = kokakola, frī kartupeļi un Makdonalds), bet tajā pašā laikā asprātīgi un koncentrēti mūsdienu jauniešiem ļauj ielūkoties savu vecāku jaunībā, kas aizritēja Latvijas Padomju Sociālistiskajā Republikā ar visām no tā izrietošajām sekām.

Izrāde sākas ar to, ka Krišjānis atceras savu bērnību, kad viņam ir 12 gadu. Viņam ir ģimene – mamma vijolniece, kas bieži koncertē ārzemēs, tētis, neveiksmīgs mūziķis – tubas spēlētājs, vecmamma, mūzikas skolas direktore, un grupa, kurā Krišjānis spēlē bungas, lai arī ģimene sapņo par to, ka viņš kļūs par slavenu pianistu.

Pēc strīda ar tēvu un omi Krišjānis aizmieg un... nokļūst 1985. gadā, kur satiek savus tolaik septiņpadsmitgadīgos vecākus, omi, multfilmu tēlus Čeburašku un kaķi Indriķi no “Fantadroma”, meiteni pionieri un pat kādu vēsturisku personāžu – Leonīdu Brežņevu.

Un nu sākas gluži vai trillera cienīgi notikumi – lai neiestātos stagnācija, ir jāneitralizē Uzacis jeb Brežņevs. Bet to var izdarīt tikai ar viņa mīļāko liķieri “Belovežas gārša”, kas glabājas Krišjāņa omes, mūzikas skolas direktores, kabinetā. Notikumi seko cits citam, līdz izrādās, ka nu jau jāglābj ne tikai pasaule no stagnācijas, bet arī Krišjāņa vecāku Andra un Daces attiecības. Citādi taču viņš nemaz nepiedzims!

Paralēli spraigajiem notikumiem izrādē akcentēta tēma par dažādu paaudžu attiecībām un spēju saprast citam citu, tostarp visos laikos aktuālais pusaudžu spurainums un neizpratnes pilnie, dusmīgie pārmetumi pieaugušajiem, sak, vecāki mani nesaprot, savukārt es nesaprotu, kāpēc viņi rīkojas tā, kā rīkojas!

Uz planētas Nr. 85 Krišjānis satiek savu pagātni un savus senčus – lai atrastu ceļu atpakaļ pats pie sevis un savas būtības. Un saprastu, cik brīnišķīga un vērtīga patiesībā ir viņa dzīve.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.