Menu
 

Lielā stāstu nakts Katlakalnā pulcēs stāstniekus no tuvienes un tālienes

  • Autors:  Gunta Saule
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Sestdien, 23.martā, no plkst.18.00 Katlakalna tautas namā norisināsies ikgadējs tradicionālās kultūras sarīkojums – IV Lielā stāstu nakts, kurā pulcēsies stāsti un stāstnieki no dažādām vietām Latvijā un pat viesi no ļoti tālām zemēm.

Vakaru sāksim ar Sirmās stundas iezīmēšanu un vakara iedziedāšanu, ko vadīs mājinieki, Katlakalna folkloras kopa “Rāmupe”. Pēc Stāstu nakts svinīgas atklāšanas uz pirmajiem stāstiem vecmāmiņas izaicinās mazbērnus vai otrādi. Aija Vitmane šo stāstu laiku kūrēs, bet dalībnieču vidū ceram sastapt mūsu kaimiņnovada stāstnieci Doles Anitu, Stāstu nakts viešņas no Kuldīgas, Rucavas un Rīgas. Savus stāstus pieteikuši arī Katlakalna ģimeņu folkloras kopas “Lizda “dalībnieki.

Nākamais Stāstu nakts laiks būs veltīts brīnumu pasakām. Tās stāstīs ciemiņi no Auļukalna – Inita Šalkovska un Mikus Čavarts. Viņi pasakas stāstīšanā iesaistīs arī daudzveidīgus mūzikas instrumentus, ritma un skaņu rīkus.

Austrumu teiku un pasaku laikā pieskarsimies gluži eksotiskai zemei Japānai – viņas skaņās un balsīs ievedīs šībrīža LU Folkloristikas nodaļas apmaiņas students Šo Mastumoto, japāņu valodas tulks un stāstnieks, arī pētnieks un folkloristikas doktorants Uģis Nastevičs, stāstniece Gunta Saule un viesi no Vidzemes stāstnieku kopienas. Japāņu pasakas japāniski un latviski, latviešu pasakas latviski un japāniski, varbūt arī japāņu attēlu stāsti kamišibai – tas viss mūs sagaida šai laikā.

Akmeņu noslēpumu un teiku burvībā un tās stāstos klausītājus ievedīs Gunta Saule, liepājniece, dzintara ķērāja un mezglotāja Ilze Vainovska ar dzintara stāstiem un mezglošanas darbnīcām, kā arī Latgales kultūras un valodas kvēls patriots, arīdzan akmeņu sajutējs, ieraudzītājs un pētnieks Ivars Logins.

Naksniņu laikam katrs Stāstu nakts ciemiņš aicināts ņemt līdzi groziņā kārumus pašam un draugam, ko likt kopīgā mielasta galdā, bet pēc tam ļausimies danču un rotaļu laika burvībai. Mums muzicēs, kā arī deju un rotaļu soļus ierādīs muzikanti no Lizuma un no Rīgas etnokopas “Dārdi”.

Pēc pusnakts iedvesmosimies un iedvesmosim arī citādiem nakts stāstiem – kādi tie būs, to rādīs laiks, bet te jo īpaši stāstīt un klausīties varēs it visi sanākušie, sabraukušie un vēl izturīgie. Te lieti noderēs Stāstu nakts krusttēva un mūsu drauga Gunta Pakalna stāsti un ierosinājumi. Sagaidām arī stāstu spēles un turnīrus un citus stāstus – kas zina, varbūt tiešām līdz pašam saullēktam. Un ja būs noskaņojums, tie, kuri vēlēsies vai šai gadā vēl nebūs Lielās dienas saullēktu baudījuši, varēs doties uz netālo Daugavmalu svinēt saullēktu.

Ieejas maksa Stāstu naktī – simbolisks ziedojums (1 eiro) stāstniecības izaugsmei Katlakalnā.

Lielā Stāstu nakts notiek īpaši pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam. Sadarbības partneri: Latvijas Stāstnieku asociācija, Latvijas Folkloras biedrība, Tradicionālās kultūras izglītības un amatniecības biedrība “Jumala”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.