Menu
 

Pirmo reizi tautas deju lielkoncerts "Saule vija zelta rotu" notiks Siguldā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Sigulda.lv Foto - Sigulda.lv

8.jūnijā plkst. 16.00 Siguldas Kultūras centrā “Siguldas devons” notiks XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku Tautas deju lielkoncerta “Saule vija zelta rotu” repertuāra pirmais modelēšanas koncerts, kurā piedalīsies 500 dejotāju, informēja Valsts izglītības un satura centrs. Lielkoncertā tiks iekļautas 36 dejas, kuras veidojuši 24 dažādu paaudžu horeogrāfi.

“XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku Tautas deju lielkoncerta “Saule vija zelta rotu” mākslinieciskās idejas pamatā ir vainags – aplī sasietu ziedu vai lapu vītne, apļveida galvas rota, ko valkāt un nēsāt. Saules un rasas vainags, ziedu vainags, koku vainags ir rota, ko dabas māte mums ceļ priekšā klusi un nemanāmi. Vainags ir rota, ka piestāv ikvienai meitai un puisim Jāņos. Tā ir rota ikdienas svētkos – Lieldienās, Ziemassvētkos, spāru svētkos,” par lielkoncerta ieceri stāsta režisors Reinis Suhanovs.

“Lielkoncerta laikā četrās pīnēs tiks izdejots Saules gads no Jāņiem līdz Jāņiem, parādot, ka mūsu senči ir svinējuši ne tikai Vasaras saulgriežus jeb Jāņus, Ziemas saulgriežus jeb Ziemassvētkus un Lieldienas, bet bijušas arī daudzas citas svinamās dienas – Miķeļa diena, Meteņi, Ūsiņi, Māras diena, Laidenes diena, Labrenča diena, Bārbalas diena. Gadskārtu svētki iet pa Saules ceļu, Saules ceļš vij zelta kroni. Latviešu gads sastāv no svinībām. Visu gadu svinam. Svinam Sauli.”

Ziedu, Ražas, Sniega un Saule pīnes modelēšanas koncertā izdejos gandrīz pustūkstotis 1.-12. klašu dejotāji no Cēsīm, Ķekavas, Lielvārdes, Rīgas, Siguldas, Vārmes, kuriem horeogrāfiskajās ainās pievienosies vidējās paaudzes deju kolektīvi, lai deju inscenējumos nestu vēstījumu par paaudžu pārmantojamību un tālāk nododamajām gara mantām.

Pirmo reizi tautas deju lielkoncertu vēsturē dejotāji dejos nevis fonogrammas, bet dzīvās mūzikas pavadībā – arī modelēšanas koncerta muzikālo daļu nodrošinās īpaši izveidots etnoorķestris grupas “Auļi” līdera, folkmūziķa un skaņu inženiera Kaspara Bārbala vadībā.

Lielkoncerta “Saule vija zelta rotu” mākslinieciskie vadītāji ir Indra Ozoliņa un Inga Pulmane, horeogrāfe inscinētāja – Dagmāra Bārbale, režisors un scenogrāfs – Reinis Suhanovs, muzikālais vadītājs – Kaspars Bārbals.

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas notiek reizi piecos gados. XII Latvijas skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētki notiks Rīgā 2020. gada vasarā no 6. līdz 12. jūlijam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.