Menu
 

Dodoties pa rakstnieka Jāņa Jaunsudrabiņa pēdām Garkalnē Apriņķis.lv

  • Autors:  Ilze Ručevska
Foto – arhīvs un Brigitas Taučkeles privātais arhīvs Foto – arhīvs un Brigitas Taučkeles privātais arhīvs

Latvijas pilsētas un novadi ir pilni ar brīnumainiem dabas objektiem un krāšņām dabas ainavām. Rakstu sērija “Pierīgas pilsētu dabas pērles” ļāva ielūkoties nelielā daļiņā no mūsu valsts skaistākajām dabas vietām. Ikviena no šīm vietām ir pildīta ar stāstiem no pagātnes, vēstures liecībām un elpu aizraujošiem skatiem.

Mūsu ceļš noslēdzas Garkalnes novadā – vietā, kur savas dienas aizvadījis rakstnieks un gleznotājs Jānis Jaunsudrabiņš. “Rīgas Apriņķa Avīze” sazinājās ar Jāņa Jaunsudrabiņa piemiņas istabas pārzini Brigitu Taučkeli, lai uzzinātu vairāk par rakstniekam veltītajiem piemiņas objektiem.

Rakstnieks un gleznotājs Jānis Jaunsudrabiņš Garkalnē nodzīvojis sešus gadus (no 1938. gada līdz 1944. gadam), kura bijusi viņa pēdējā dzīvesvieta dzimtenē Latvijā. Šeit tapuši daudzi viņa stāsti, kā arī raksti avīzei “Jaunākās Ziņas”. Brigita stāsta, ka, būdams kaislīgs makšķernieks, Jaunsudrabiņš savus vērojumus apkopojis grāmatā “Ar makšķeri”, kas varot kalpot kā mācību grāmata jaunajiem makšķerniekiem un dabas draugiem. Tomēr interesantāk ir uzzināt, kā tad tieši tapusi rakstniekam veltītā taka.

“2014.gadā mūsu novada iedzīvotāja Ilva Stanēviča, beidzot kultūras vadību Baltijas Starptautiskajā akadēmijā, konsultējās ar mani par tēmas izvēli diplomdarbam, un es ieteicu šādas takas projektu. Un, atzīmējot Jāņa Jaunsudrabiņa 140. dzimšanas dienu 2017. gada 25. augustā, Garkalnes novadā svinīgi tika atklāta rakstniekam veltītā izziņas taka,” stāsta Brigita.

Taka – viens no rakstniekam veltītajiem objektiem

Stāstot par takas izveidi, viņa pievērš uzmanību nozīmīgām detaļām, kuras iezīmē nepieciešamību pēc ļoti minimālām pārmaiņām, tā kā rakstniekam veltītā taka atrodas “Rīgas mežu” teritorijā. “Ņemot vērā to, ka rakstnieks bija liels dabas draugs, tās vērotājs un aprakstītājs, mēs gar takas malām izvietojām nelielus stendus ar rakstnieka teicieniem, informāciju par augiem, trim ezeriem, sikspārņiem un zaļo vārnu, kura šeit mitinās. Tāpat takas sākumā un beigās uzstādīti lieli stendi, bet visas takas garumā – norādes. Taku iespējams iziet arī gida pavadībā,” – tā B. Taučkele.

Tomēr taka nav vienīgais objekts, kurš veltīts Jānim Jaunsudrabiņam. Kopumā novadā rakstniekam veltīti pieci objekti. Dodoties uz Garkalni, ir iespējams apskatīt rakstnieka mājas Saules ielā 1, viņa mātes Ievas Jaunsudrabiņas kapakmeni Garkalnes kapos, kurš uzstādīts 1960. gadā, kā arī piemiņas akmeni, kas veltīts pašam rakstniekam, – tas uzstādīts 1991. gada 21. jūnijā. Pēdējais apskates objekts ir Jāņa Jaunsudrabiņa piemiņas istaba – atklāta 2011. gada 21. jūnijā.

Kad jautāju Brigitai, kas šajos objektos ir piesaistošs, viņa saka, ka par katru no tiem varētu veidot atsevišķu stāstu, tomēr viņa parasti izvēlas sākt ar Garkalnes vēsturi. “Tas arī ir interesanti, jo tā ir veidojusies pie Rīgas–Englārtes (tagad Raganas) šosejas, kura izbūvēta 1847. gadā pēc Krievijas cara Aleksandra Pirmā norādījuma un pie 20. versts uzbūvēta zirgu pasta stacija “Rodenpois”. Šī ēka laika gaitā renovēta, bet ārējo veidolu saglabājusi arī tagad. Bet apdzīvotā vieta sākusi veidoties 1908. gadā. Rakstnieks, te dzīvodams, aprakstījis savas makšķernieka gaitas pie Gaujas, Krievupes, Dūņezera un Peldzera, kur abos bija viņa laiva, kā arī citus notikumus ar sastaptiem cilvēkiem.”

Tā kā taka atrodas netālu no Rīgas, to apmeklēt ierodas gan ekskursanti, gan vienkārši interesenti. Tāpat Brigita stāsta, ka šeit cilvēki ierodas vienkārši pastaigāties, baudīt dabu, makšķerēt, atpūsties pie ezeriem un uzzināt daudz interesantas informācijas.

Frīda Balode un Ieva Jaunsudrabiņa pie “Baložu” mājas Saules ielā 1.


Baskāju taka un izzinošas spēles

Kad Brigita stāsta par šiem objektiem, es jūtu, ka tajos slēpjas kas daudz dziļāks, un izrādās, ka tā arī ir. Sieviete stāsta, ka Garkalnes novadā rakstniekam veltītie objekti ir vienīgie, kuri tiek piedāvāti ekskursantu apskatei. “Izziņas taka tiek izmantota arī kā Baskāju taka. Savukārt piemiņas istabas apmeklētājiem, sevišķi skolēniem, ir speciāla programma ar spēlēm par Jaunsudrabiņa dzīvi un radošo darbību.”

Objekti, kurus parādīt ikvienam

“Katrs novads lepojas ar vietām un lietām, kas to padara interesantāku,” – šādi Brigita runā par J. Jaunsudrabiņa piemiņas objektiem. “Mūsu vēsturē, padomju laikos, te bija armijas daļa ar munīcijas glabātavām un remonta darbnīcām, pirmskara laikā celtajās vasarnīcu mājās dzīvoja virsnieki un darbinieki, bet barakās – karavīri. Nevienu neinteresēja mūsu daba un vēsture, kur nu vēl emigrējušais Jānis Jaunsudrabiņš. Pēc viņa aizbraukšanas mājas iedzīvi sabojāja, aptuveni 2000 grāmatu sētā sadedzināja, māju apdzīvoja sveši cilvēki. Vēlāk tikai Garkalnes skolas literatūras skolotājs Jānis Baltkājis mēģināja savākt iespējamos datus par rakstnieku. Tagad mums ir pieci objekti, par ko stāstīt un rādīt, un esam gandarīti, ka ekskursanti pēc apskates aizbrauc apmierināti un iesaka arī citiem šurp atbraukt.”

Latvijas daba ir pilna ar pārsteidzošām vietām. Tāpēc paņemsim savus draugus, kolēģus un vecākus, dosimies ārā un apceļosim mūsu dzimto zemi, lai pārliecinātos, ka to neskartumu, skaistumu un vēsturi nav nepieciešams meklēt aizjūras plašumos. Sāksim ar savām mājām.

Kapakmens Ievai Jaunsudrabiņai Garkalnes kapos. Uz tā ir uzraksts: “Apciemojis māti viedu, / Noliecies un noliec ziedu”. Autors – Mārtiņš Zaurs.
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.