Menu
 

Piešķirti Ministru kabineta Atzinības raksti izciliem izglītības un zinātnes darbiniekiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

9.novembrī Ministru kabinets (MK) atbalstījis Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rosinājumu, sagaidot Latvijas valsts proklamēšanas dienu, apbalvot ar MK Atzinības rakstu sešus izcilus nozares darbiniekus par ieguldījumu zinātnē un profesionālās un pieaugušo izglītības izaugsmē.

Kā informē IZM, par ieguldījumu koksnes ķīmijas nozares un tautsaimniecības attīstībā MK Atzinības raksts piešķirts Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta vadošajam pētniekam, ķīmijas zinātņu doktoram Bruno Andersonam. Akadēmiķis Bruno Andersons ir zinātnieks, kas apvieno dziļu pētniecisku interesi ar zinātnes koordinatora un līdera dotībām. Viņa vadībā ir veiktas trīs plašas valsts pētījumu programmas, kurās kopīgi strādāja vairākas Latvijas vadošās pētniecības iestādes, sniedzot kompleksu skatījumu uz nacionālajiem dabas resursiem, to atjaunošanu un ilgtspējīgu saimniekošanu.

Rīgas Tehniskās koledžas Autotransporta un ražošanas tehnoloģiju katedras vadītājai un studiju programmas "Inženiermehānika" direktorei, docentei Andai Kazušai MK Atzinības raksts piešķirts par ieguldījumu profesionālās izglītības attīstībā un Rīgas Tehniskās koledžas izaugsmē. Andai Kazušai ir nozīmīga loma mašīnbūves, metālapstrādes un mašīnzinību profesionālās izglītības programmu un koledžas 1.līmeņa augstākās izglītības studiju programmu attīstībā, izstrādē un ieviešanā. Sadarbībā ar nozares pārstāvjiem viņa ir aktīvi iesaistījusies profesiju standartu un profesionālās izglītības programmu izstrādē, stāsta ministrijā.

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes emeritētā profesore, filozofijas zinātņu doktore Skaidrīte Lasmane saņem MK Atzinības rakstu par ieguldījumu kultūras un komunikācijas ētikas jomā. Pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas profesores ieguldījums pacēlis ētikas izpratni jaunā pakāpē, nostiprinot Latvijā ētiku kā būtisku zinātnes nozari. Skaidrīte Lasmane pētījusi sabiedrībā valdošo morāli un vērtības, īpaši saistībā ar jauno tehnoloģiju iespējām, sociālās līdztiesības, komunikācijas un kultūru mijiedarbības jautājumiem. Profesore īstenojusi gan nacionāla, gan starptautiska līmeņa projektus, meklējot un sniedzot atbildes uz šodienas globālajiem izaicinājumiem.

Kā vēsta IZM pārstāvji, MK Atzinības rakstu saņem arī Ogres tehnikuma direktora vietniece kvalitātes, attīstības un tālākizglītības jomā Baiba Liepiņa par ieguldījumu pieaugušo izglītības attīstībā, karjeras izglītības nodrošināšanā un pozitīva profesionālās izglītības tēla veidošanā sabiedrībā. Baiba Liepiņa vada Ogres tehnikuma Pieaugušo izglītības centra un Karjeras izglītības centra darbību, vienlīdz veiksmīgi piesaistot klausītājus un attīstot visa veida pieaugušo izglītības programmas, kā arī veicot daudzveidīgu darbu tehnikuma audzēkņu karjeras izglītībā. Baiba Liepiņa atbild par tehnikuma kvalitātes vadības sistēmu, uzturot to atbilstoši augstākajiem ISO kvalitātes standartiem.

Par ieguldījumu profesionālās izglītības, Smiltenes tehnikuma un Smiltenes novada attīstībā, MK Atzinības rakstu saņem ilggadējais Smiltenes tehnikuma direktors Andris Miezītis. Pateicoties direktora iniciatīvām, Smiltenes tehnikumam ir īpaša loma vietējās kultūrvides, sabiedrības un ekonomikas attīstībā - veikti remontdarbi un modernizēta infrastruktūra tehnikuma rīcībā esošajās muižas kompleksa ēkās un piesaistīts ELFLA finansējums Kalnamuižas teritorijas attīstībai; rezultātā ir izveidots mūsdienu tehnoloģiju prasībām atbilstošs, darba vidē balstīts mācību komplekss, kurā novērtēts arī kultūrvēsturiskais mantojums.

Jelgavas tehnikuma direktore Janīna Rudzīte saņem MK Atzinības rakstu par ieguldījumu profesionālās izglītības prestiža paaugstināšanā un Jelgavas tehnikuma izaugsmē. Jelgavas tehnikums ir viena no pirmajām profesionālās izglītības iestādēm, kas 2013.gadā iesaistījās darba vidē balstītu mācību īstenošanā un nodrošināšanā, ko, sadarbojoties ar darba devēju organizācijām un pašvaldību, sekmīgi turpina. Šobrīd profesionālās izglītības kompetences centrs "Jelgavas tehnikums" ir viena no vadošajām profesionālās izglītības iestādēm Zemgalē, atzīmē IZM.

Ministru kabineta Atzinības rakstus izglītības un zinātnes darbiniekiem svinīgā norisē pasniegs izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece; pasākuma laiks tiks paziņots atsevišķi.

Jau ziņots, ka pirms nedēļas Ministru kabineta 2021.gada balva - Latvijas valdības augstākais apbalvojums aiz Triju Zvaigžņu ordeņa - tika piešķirta Organiskās sintēzes institūta direktoram Dr.chem. Osvaldam Pugovičam par ieguldījumu zinātnē un Latvijas Organiskās sintēzes institūta attīstībā. 

Ministru kabineta balva ir Ministru kabineta Goda diploms, Ministru kabineta balvas krūšu nozīmīte un naudas balva; to pasniedz par nozīmīgiem darbiem vai nopelniem demokrātiskas un tiesiskas Latvijas valsts attīstībā, saimnieciskajā vai sabiedriskajā darbībā vai citās valstij nozīmīgās jomās. Ministru kabineta Atzinības raksts tiek piešķirts, lai privātpersonām izteiktu valdības atzinību par izciliem sasniegumiem tautsaimniecības, zinātnes, izglītības, veselības, vides aizsardzības, valsts pārvaldes, kultūras, sporta un valsts aizsardzības jomā, norāda IZM.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.