Menu
 

Godinātas apbalvojuma "Ķekavas novada Goda pilsonis" laureātes

  • Autors:  Apriņķis.lv/Ķekava.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ķekavas kultūras namā valsts svētku koncerta laikā pasniegti trīs Ķekavas novada pašvaldības apbalvojumi “Ķekavas novada Goda pilsonis”. Šogad apbalvojuma izvērtēšanas komisija, izskatot saņemtos pieteikumus, nolēma piešķirt goda zīmes Lienei Vītolai, Laumai Žilko un Mārītei Juškai, vēsta novada pašvaldībā.

Apbalvojuma vērtēšanas komisijā  atbilstoši domes lēmumam darbojās Aija Vitmane, Arvīds Platpers, Anna Lemeševska, Zane Ulmane un Dzintra Maļinovska. Izvērtējot deviņus pieteikumus, komisija 2023. gadā apbalvojumu “Ķekavas novada Goda pilsonis” piešķir trim novadniecēm.

Lienei Vītolai tiek piešķirts apbalvojums par mūža ieguldījumu medicīnas nozarē. Liene atzīst, ka jau jaunības dienās, izdzirdot ātrās palīdzības sirēnas, viņu pārņēmusi dīvaina traumsme – jāceļas, jāiet un jāpalīdz! Tas ir kā elektrisks lādiņš, kura impulss ir nepārprotams.

Viena no Lienes smagākajām rūpēm bija rūpes par dalībniekiem, kuri likvidēja Černobiļas AES avārijas sekas. Latvijas savienība “Černobiļa” par ieguldījumu Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku ārstēšanā un veselības veicināšanā pasniegusi Lienei Goda zīmi un 2021. gadā Ukrainas starptautisko medicīnas apbalvojumu. Tas ir novērtējums par viņas rūpēm, goda prātu un cilvēcību 35 gadu garumā.

Liene Vītola strādā arī Ķekavas ambulancē, savā novadā, savu novada iedzīvotāju labā. Kā ģimenes ārsts viņa ir cienīta un mīlēta, pret pacientiem prasīga, zinoša un profesionāla. Viņa nekad neatsaka palīdzību ārpus darba laika, skrien pie smagi slimajiem, vai piezvana un izkontrolē, kā pacients jūtas. Neskatoties uz savu noslogotību, Liene ir laba vecmāmiņa un savā straujajā darbā atrod laiku, lai dalītos savā mīlestībā un pieredzē audzinot jauno paaudzi. Liene ir sabiedriski aktīva un nekad nepaiet garām, ja kādam ir nepieciešama viņas palīdzība.

Laumai Žilko  apbalvojums piešķirts par mūža ieguldījumu sporta nozarē. Sākot ar 90.gadiem, viņa uzņēmās sporta dzīves organizēšanu Baložu pilsētas iedzīvotājiem, kļūstot par Baložu pilsētas iniciatīvu centra vadītāju. Laumas vadībā Ķekavas novada iedzīvotājiem Baložos tiek piedāvāti dažādi sporta veidi (velokross “Baloži”, skriešanas kross “Baložu bizons”, šahs, dambrete, nūjošana, slēpošana, orientēšanās jauno satiksmes dalībnieku sacensības “Baložu velodrošība”). Laumai ir svarīgi veicināt sporta sacensības kā ģimeņu kopā būšanu un šo gadu laikā kopā ar pasākumiem izaugusi nākamā paaudze, kas turpina piedalīties novada sacensības.

Vairāku gadu garumā, pārstāvot Ķekavas novadu Latvijas veterānu čempionātos orientēšanās sportā, slēpošanā, riteņbraukšanā, viņa ir izcīnījusi godalgotas vietas, tādējādi arī nesot Ķekavas novada vārdu plašāk Latvijā. Lauma savā darbā ir enerģiska un aizrautīga dzīves lielāko daļu veltot sportam.

Mārītei Juškai tiek piešķirts apbalvojums par mūža ieguldījumu kultūras nozarē. Mārīte vienmēr bijusi aktīva daugmaliešu kultūras dzīves bagātinātāja. Strādājot Daugmales pagasta kultūras centra kultūras pasākumu organizatores amatā, veidoja aizraujošus bērnu rītus un citus kultūras pasākumus. Viņa aktīvi turpina darboties Daugmales folkloras kopā “Dāre”, Daugmales kapelā, Daugmales amatierteātrī, ar šiem kolektīviem uzstājoties arī citās Ķekavas novada apkaimēs.

Vēl viena būtiska Mārītes nodarbošanās ir viņas sirds lieta – izšūšana. Viņa ir viena no retajiem mašīnizšūšanas amata meistariem Latvijā, un ļoti iespējams, ka vienīgā Ķekavas novadā. Ar viņas rokām tapuši vairāki izšūtie karogi  – piemēram, Daugmales / Baldones kokļu studijai “Dzītari”, Daugmales pamatskolas 90 gadu jubilejai par godu atjaunots skolas karogs. Šogad – Latvijas Dziesmu svētku 150.gadskārtā Mārīte godam attaisnoja uzticību, kā amatniecības kameras mašīnizšūšanas meistare piedaloties Dziesmusvētku Līgo karoga precīzas kopijas izgatavotāju komandā. Karogs tagad apskatāms Rakstniecības un mūzikas muzeja ekspozīcijā Dziesmusvētku telpā. Mārītes Juškas nerimstošā enerģija un pozitīvā attieksme pret dzīvi jau daudzu desmitu gadu garumā iedvesmo daugmaliešus, ķekaviešus un daudzus latviešu tradicionālās kultūras mīlētājus visā Latvijā un pasaulē.

Goda zīme “Ķekavas novada Goda pilsonis” ir vienreizējs apbalvojums, ko vienai personai var piešķirt tikai vienu reizi. Apbalvojumu viena kalendārā gadā var piešķirt ne vairāk kā trīs personām. Uz apbalvojuma piešķiršanu var pretendēt persona par mūža ieguldījumu kultūras, izglītības, sporta vai saimnieciskajā nozarēs un Ķekavas novada attīstībā kopumā, pozitīva Ķekavas novada tēla veidošanu un novada vārda popularizēšanu, ilggadīgu un panākumiem vainagotu darbu Ķekavas novada labā, nozīmīgu dzīves vai darba jubileju vai citiem īpašiem nopelniem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.