Menu
 

Šovasar Zaķusalas TV tornī veiks pretkorozijas apstrādes darbus 10 000 kvadrātmetru platībā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Šovasar Zaķusalas televīzijas (Zaķusalas TV) tornī tiek veikti pretkorozijas apstrādes darbi 10 000 kvadrātmetru platībā, informēja VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) pārstāvji.

Pretkorozijas apstrādes darbus veic 13 uzņēmuma augstkāpēju komanda. Darbi tika sākti maija vidū un, ja laikapstākļi ļaus, tie ilgs līdz septembra beigām.

Paredzēts attīrīt, vairākkārt gruntēt un krāsot torņa trīs balstus, kā arī divas centrālās daļas plaknes, kuru kopējā platība pārsniedz 3600 kvadrātmetri. Šobrīd darbi rit torņa plaknē, kas vērsta uz Vecpilsētas pusi, kā arī uz viena torņa balsta.

Tiek gruntēta torņa centrālās daļas plakne, tāpēc rīdziniekus un pilsētas viesus var pārsteigt netipiski gaišais torņa veidols. Apjomīgākā darbu daļa šosezon saistīta ar torņa balstu pretkorozijas apstrādi no apakšas līdz 83 metru augstumam. Kopējā apstrādājamā platība ir 6000 kvadrātmetri.

Līdz šim pabeigti darbi vairāk nekā 400 kvadrātmetru platībā starp torņa balstiem 83 metru augstumā.

Tā kā TV tornis ir ieguvis arī vietējas nozīmes kultūras pieminekļa statusu un šobrīd ir vienīgā sarakstā iekļautā būve, kas nav sasniegusi pusgadsimta vecumu, arī torņa dekoratīvais krāsojums tiek īpaši saskaņots.

Dekoratīvajam krāsojumam tiek izmantotas četras krāsas. Antenas daļa atbilstoši aviācijas drošības praksei jau 2017.un 2018.gadā tika nokrāsota baltā un sarkanā krāsā. Torņa centrālā daļa, kas apšūta ar torņa celšanas laikā īpaši mūsdienīgu materiālu - kartenu - šosezon iegūst košu, Latvijas karoga krāsai pietuvinātu toni. Vislielākās vizuālās pārmaiņas piedzīvo torņa balsti, kas vairāk nekā trīsdesmit gadus bijuši blāvi dzelteni, bet nu, metru pa metram, kļūst dūmakaini pelēki, kas padara tos košākus, vieglāk pamanāmus, kā arī ļauj izteiksmīgāk akcentēt centrālo daļu.

LVRTC atzina, ka darbus tornī nevar veikt dienās, kad laika apstākļi - vējš, lietus vai migla, nepieļauj augstkāpēju darbu augstumā vai arī laikapstākļi nav piemēroti gruntēšanas vai krāsu uzklāšanas tehnoloģiskajam procesam. Tāpēc katru rītu pirms darbu uzsākšanas tiek veikti gaisa un virsmas temperatūras, relatīvā gaisa mitruma un rasas punkta temperatūras mērījumi darba izpildes augstumā.

Ņemot vērā Zaķusalas TV torņa kopējo krāsojamo laukumu, kas ir nepilni 18 000 kvadrātmetri, un sarežģītības pakāpi, tā pretkorozijas apstrāde ilgst vairākus gadus. Kompleksos pretkorozijas darbus, kas ietver pilnībā visu torni, LVRTC uzsāka jau 2017.gadā, kad veikta pašas torņa spices pretkorozijas apstrāde un dekoratīvā krāsošana. Augstākais krāsojamais punkts 2017.gadā bija 368 metru augstumā esošā zibensnovedēja caurule. Tas ir trīs reizes augstāk nekā atrodas Pēterbaznīcas gailis un tā bija pirmā reize pēc TV torņa nodošanas ekspluatācijā, kad spice krāsota.

LVRTC regulāri veic visu uzņēmuma saimniecībā esošo torņu un mastu apkopi un uzturēšanu. Pērn pretkorozijas apstrādes darbi veikti arī Cesvaines tornī, kura spice ir augstākais punkts Baltijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.