Menu
 

Īvāns: "Baltijas ceļa" mācība šodienas Eiropai ir milzīgā solidaritāte

  • Autors:  LETA
Foto - Kultūras ministrija Foto - Kultūras ministrija

"Baltijas ceļa" mācība šodienas Eiropai ir milzīgā solidaritāte, "Baltijas ceļa" 30.gadadienas svinībām veltītajā pasākumā atzina bijušais Latvijas Tautas frontes vadītājs Dainis Īvāns.

"1989.gadā mūs vēroja visa pasaule. "Baltijas ceļa" mācība šodienai, pirmkārt, ir milzīgā solidaritāte. Solidaritātes spēka demonstrējums pierādīja, ka trīs Baltijas tautas, atrazdamās okupācijas apstākļos, neprasot okupantiem atļauju, var nostāties uz nevardarbīgās pretestības ceļa un uzveikt fiziski daudz spēcīgāku ienaidnieku," pastāstīja Īvāns.

Īvāns pavēstīja, ka "Baltijas ceļš" palīdzēja panākt Molotova-Ribentropa pakta atzīšanu par nelikumīgu kopš tā pieņemšanas brīža, kas atraisījis rokas turpmākajai cīņai par brīvību.

"Mūsdienās nepieciešams atcerēties, ka "Baltijas ceļš" bija svarīgs arī visai Eiropai. Mēs toreiz teicām, ka nostājamies uz Eiropas ceļa. Mēs atgriežamies Eiropā, kas ir mūsu dzimtās mājas. "Baltijas ceļa" godināšana ir zināms ieraugs pašreizējai Eiropai, atgādinot, cik liels ir solidaritātes spēks, cik jābūt atsaucīgām Eiropas tautām vienai pret otru, cik principiāliem mums ir jābūt. Mēs nevaram sadarboties ar totalitārajiem režīmiem. Mēs to nedarījām 1989.gadā," pastāstīja Īvāns.

23.augustā apritēs 30 gadi kopš aptuveni divi miljoni Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju sadevās rokās, veidojot cilvēku ķēdi no Tallinas caur Rīgu līdz Viļņai. Atzīmējot jubileju, visā Latvijā norisināsies plaša kultūras, izklaides un sporta pasākumu programma ar vairāk nekā 60 pasākumiem.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK) pastāstīja, ka "Baltijas ceļa" 30.gadadiena ir Latvijas simtgades notikumu stūrakmens, kas atgādina "Baltijas ceļa" nozīmi Latvijas valstiskuma atjaunošanā.

"Šis gads, valsts simtgades norišu ciklā, ir varonības gads. Gads, kurā aicināmies apzināties mūsu tautas garu spēku. Garas spēku, kas 1919.gadā spēja stāties pretim un uzvarēt kara spēku. Mūsu tautas gara spēks lika brīnīties visai pasaulei, kad mēs radījām unikālo akciju "Baltijas ceļš". Mums ir jāprot lepoties ar savas tautas uzvarām, panākumiem un jāprot pastāstīt tai paaudzei, kas nebija "Baltijas ceļa" dalībnieki," pastāstīja Puntulis.

"Baltijas ceļa" 30 gadu jubilejas pasākumi notiks ne tikai Rīgā. Plaša svētku programma paredzēta gan pie Latvijas robežas ar kaimiņvalstīm, gan arī lielākajās pilsētās, kuras pirms 30 gadiem caurvija cilvēku ķēde.

1989.gada 23.augustā Latvijas Tautas fronte, Igaunijas Tautas fronte un Lietuvas tautas kustība "Sajūdis" aicināja iedzīvotājus uz vērienīgu nevardarbīgās pretošanās akciju, kuru nosauca par "Baltijas ceļu".

1989.gada 23.augustā plkst. 19 aptuveni divi miljoni Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iedzīvotāju sadevās rokās, veidojot cilvēku ķēdi no Tallinas caur Rīgu līdz Viļņai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.