Menu
 

Raidījums: Izmeklētājiem aizdomas, ka uz Krievijas robežas uzbūvētais žogs neatbilst līgumā paredzētajam

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Iekšējās drošības biroja (IDB) sāktajā izmeklēšanā saistībā ar Latvijas austrumu robežas izbūvi izmeklētājus interesē uz Krievijas robežas uzbūvētais žogs, kas neatbilstot līgumā paredzētajam, kurā esot izmantoti lētāki materiāli un kas neesot nostiprināts atbilstoši projektam, taču par to maksātas līgumā paredzētās summas, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga", pieļaujot, ka izmeklētājiem ir aizdomas, ka pazuduši vairāki miljoni eiro.

Šonedēļ IDB aizturēja bijušo robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru un ceļubūves firmas "Igate" valdes priekšsēdētāju un līdzīpašnieku Māri Peilānu. IDB robežsardzes un būvnieka amatpersonas tur aizdomās par nelikumībām austrumu robežas būvniecībā, kur "Igate" uzvarējusi 40 miljonus vērtos iepirkumos.

Izmeklētāji aizturēja četras personas - Garbaru, Robežsardzes Bruņojuma, apgādes un tehnisko resursu pārvaldes priekšnieka vietnieku Uldi Zemmeru, Peilānu un vēl vienu firmas darbinieku.

Aizturēšanas un kratīšanas IDB veicis krimināllietā par krāpšanu un dienesta noziegumiem, kas pastrādāti, izcērtot stigas, ceļot tiltus un žogus uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju.

IDB tiesā lūdza aizturētos apcietināt, tomēr tiesa izlēma, ka aizturētie netraucēs izmeklēšanai un nemuks, tāpēc visus atbrīvoja tiesas zālē.

Robežsardzes un "Igates" sadarbībā sākās 2015.gadā. Ceļu būves kompānija tad konkursā ieguva tiesības būvēt robežu ar Krieviju. Firmai par 17,5 miljoniem eiro bija jāizcērt un jāattīra 12 metrus plata stiga gar robežu, jāatjauno grāvji, jāuzbūvē caurtekas, tilti un desmitiem kilometri žoga. Darbi jāpabeidz līdz šī gada beigām.

2018.gadā "Igate" uzvarēja arī konkursā par darbiem uz robežas ar Baltkrieviju. Konkursa nosacījumi bija firmai parocīgi. Robežsardze nolikumā prasīja, lai pretendentiem ir pieredze 10 kilometru ruļļu žoga būvniecībā, šķeldas seguma ieklāšanā 2500 kubikmetru apjomā un būvniecībā aizsargājamās dabas teritorijās, kur līguma vērtība ir vismaz 250 000 eiro. Nevienai citai Latvijas firmai šādas pieredzes neesot, tikai "Igatei", kas šādus darbus veic uz robežas ar Krieviju. Firma uzvarējusi, bet kilometra robežas ar Baltkrieviju iekārtošanas cena bijusi divkārt lielākā nekā uz robežas ar Krieviju. Līgums noslēgts par 22,8 miljoniem eiro.

Viens tilts izmaksājis ap 600 000 - 700 000 eiro. Tādi paši tilti gadu iepriekš pie Krievijas robežas maksājuši ap 130 000 eiro. Raidījums vēsta, ka četru tiltu būvniecībai pie Baltkrievijas robežas "Igate" bija piesaistījusi apakšuzņēmēju, kam par darbu maksāta tikai ceturtā daļa no 2,7 miljoniem eiro, ko firma saņēma no robežsardzes.

Tāpat kriminālprocesā izmeklētāji meklēšot, kur palicis uz robežas nocirstais mežs. Vasaras sākumā IDB un Dabas aizsardzības pārvalde pamanīja, ka Ciblas novada Līdumnieku pagastā gar robežu izcirsta nevis likumā paredzētā 12, bet 50 un vietām pat 80 metru plata josla. Lielākajā daļā platību aizvākti celmi, zeme uzfrēzēta un nolīdzināta. Vērtīgākie zāģbaļķi aizvesti, palikušas tikai dažas kaudzes ar mazvērtīgu malku. Cirsti arī dabas liegumos augošie koki, par kuru nociršanu paredzēta kriminālatbildība.

Raidījuma pieaicinātie eksperti vērtējuši, ka Līdumnieku pagastā nocirstā un pazudušā meža vērtība ir vismaz 240 000 eiro, taču summa varot būt arī divkārt lielāka.

Par pazudušajiem kokiem robežsardzes versijas mainoties. Jūnijā robežsardze apgalvojusi, ka nekas nav pazudis. Nocirstie koki esot novietoti krautuvēs. Tagad, kad kokus meklē arī IDB un Valsts kontrole, robežsardzes priekšnieks atzīst, ka daļa tomēr esot aizvesta: "Robežsardzei ir informācija, ka pakalpojumu sniedzējs, kurš bija uzņēmējam sniedzis pakalpojumus zināma daudzuma kokus ir izvedis, bet tā informācija mums ir un tas ir risināms civiltiesiskā kārtībā par attiecīgi summas iespējams ieturēšanu."

Robežsardzes priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts ir sašutis par sava priekšgājēja un bijušā priekšnieka Garbara aizturēšanu un to, ka šī informācija publiskota. Viņš apšauba, ka izmeklēšanai vispār ir pamats: "Vēl ir pāragri runāt, ka ir noticis noziedzīgs nodarījums. Ir apsūdzības versija, uzbrūkoša. Tikai un tā ir sākotnējā informācija, mēs nerunājam par to, ka ir nosūtīts kriminālprocess kriminālvajāšanai, ka kāds tiktu notiesāts. Man ir diezgan lielas šaubas par izmeklēšanas kvalitāti, kas tiek īstenota IDB."

Sadārdzināto konkursu par Baltkrievijas robežas būvniecību neesot pamata apšaubīt, jo tam pamatā ir projekts un tāmes, ko vērtējusi Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūras iepirkumu komisija, uzskata robežsardzes vadība.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.