Menu
 

LPF: Pensiju piegādes sadārdzinājums ir nepieņemams, tāpēc to jāsedz no valsts budžeta

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) valde izteikusi negatīvu viedokli par pensiju piegādes dzīvesvietā sadārdzināšanos un uzskata, ka sadārdzinājums jāsedz no valsts vai sociālā budžeta, aģentūru LETA informēja federācijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Viņa sacīja, ka federācijas valde otrdien, 10.septembrī, nosūtīs vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) ar aicinājumu atrast nākamgad nepieciešamos 2,3 miljonus eiro pensiju piegādes sadārdzinājuma segšanai nākamgad. LPF nav būtisks avots, no kura finansējums tiks atrasts, tomēr pakalpojuma sadārdzināšanās ir absolūti nepieņemama, īpaši tāpēc, ka liela daļa no cilvēkiem, kuriem būs nepieciešams šis pakalpojums ir cilvēki ar invaliditāti un seniori, kuri vecāki par 80 gadiem.

Tāpat Barča informēja, ka 23.septembrī notiks LPF domes sēde, kurā piedalīsies pensionāri no 120 dalīborganizācijām. Uz sēdi tikšot aicināti pārstāvji no Labklājības ministrijas (LM), Finanšu ministrijas, Satiksmes ministrijas, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) un VAS "Latvija Pasts".

Barča izteica arī atbalstu labklājības ministrei Ramonai Petravičai (KPV LV), kura norādījusi, ka LM budžetā nav iespējams rast pensionāriem nepieciešamo finansējumu. "Tas tikai nozīmē, ka mums jāstrādā kopā, lai finansējums tiktu atrasts," piebilda LPF vadītāja.

Arī Latvijas Reģionu apvienība nosūtījusi vēstuli Kariņam, aicinot steidzami rast risinājumu pensiju piegāžu sadārdzinājuma segšanai. "Tas ir pazemojoši gan pensionāriem, gan valstij, kura sludina par tiekšanos uz Eiropas Savienības līmeņa sociālo aizsardzību un dzīves līmeni," savā "Twitter" raksta politiķis Dainis Liepiņš (LRA). 

Kā ziņots, patlaban pensijas un pabalstus dzīvesvietā saņem 79 000 cilvēku, kā rezultātā provizoriski nākamgad piegādes sadārdzinājuma segšanai būtu nepieciešami 2,3 miljoni eiro, savukārt 2021.gadā - jau 2,7 miljoni eiro, liecina LPF aplēses.

Barča uzskata - ja tāds valsts uzņēmums kā VAS "Latvijas pasts" palielina cenu par pensijas un pabalstu piegādi, valstij, zinot, ka šīs izmaiņas skars seniorus, kuriem pensijas ir nelielas, būtu jāsper soli pretī. "Man notikušais ir liels un nepatīkams pārsteigums," sacīja LPF vadītāja.

Jau ziņots, ka no 2020.gada "Latvijas pasts" noteiktā maksa par VSAA pensiju, pabalstu vai atlīdzību piegādi dzīvesvietā būs 4,88 eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā šobrīd, bet no 2021.gada par šo pakalpojumu būs jāmaksā 5,28 eiro, trešdien žurnālistiem pastāstīja VSAA direktore Inese Šmitiņa.

Ņemot vērā, ka no nākamā gada sadārdzināsies pensiju un pabalstu piegāde dzīvesvietā, LM rosināja valstij kompensēt šo sadārdzinājumu, tomēr iecere pagaidām atbalstu valdībā nav guvusi, aģentūrai LETA apstiprināja ministrijas pārstāvis Egils Zariņš.

Tikmēr Ministru prezidents uzdeva labklājības ministrei Petravičai un satiksmes ministram Tālim Linkaitam (JKP) kopīgi rast risinājumu valsts pensiju, pabalstu un atlīdzību piegādes izmaksu sadārdzinājuma kompensēšanai. Kariņš aicinājis izvērtēt iespēju rast finansējumu Labklājības un Satiksmes ministriju iekšējos resursos.

Labklājības ministre jau norādījusi, ka pensiju piegādes sadārdzinājuma kompensēšanai LM rezervju nav, tāpēc Petraviča vērsīsies pie pašvaldībām un sociālajiem darbiniekiem ar lūgumu konsultēt pensionārus par iespējām pensiju saņemt citos veidos, ne ar piegādi dzīvesvietā, vismaz pārejas periodā, kamēr tiek meklēts finansējums sadārdzinājuma kompensēšanai.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.