Menu
 

Par ūdensskaitītāju rādījumiem nav jāuztraucas Apriņķis.lv

  • Autors:  Una Griškeviča
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pie “Rīgas Apriņķa Avīzes” vērsās lasītājs Jānis, kurš vēlējās noskaidrot, kāda turpmāk būs kārtība, kā privātmāju īpašnieki varēs nolasīt ūdensskaitītāju rādījumus.

“Agrāk tas bija vienkārši, jo skaitītāji atradās mājā. Taču tagad, kad tiek apgūti Eiropas līdzekļi un daudzviet maina ūdensvadus, ūdensskaitītāji saskaņā ar jaunajiem noteikumiem atrodas ārā – kontrolakās. Vai tas nozīmē, ka turpmāk nāksies celt smago kontrolakas vāku un līst iekšā, lai nolasītu, cik ūdens esam patērējuši, vai arī to darīs komunālo uzņēmumu pārstāvji? Vai tas nesadārdzinās šo pakalpojumu?” jautā Jānis.

Lai noskaidrotu, kāda kārtība turpmāk būs šajā jomā, šo jautājumu uzdevām vairāku novadu pārstāvjiem. Viņu sniegtās atbildes liecina – kontrolakā mājas īpašniekam pašam nav jālien un izmaksas šis pakalpojums būtiski nesadārdzina.

Saulkrastos tiek galā paši, Olainē talkā nāk kontroles dienesta darbinieks

Saulkrastu novada domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Marika Grasmane paskaidroja, ka iedzīvotāji paši savus mērījumus atsūta uz SIA “Saulkrastu komunālserviss”. Ir tikai viena mājsaimniecība – privātmāja –, kas pasūta šo pakalpojumu, jo aka ir dziļa. Izmaksas ir 7,81 eiro + PVN par reizi.

Arī Olainē privātmāju īpašniekiem ūdensskaitītāju rādījumi nav jānolasa – to vienu reizi ceturksnī jeb ik pēc trim mēnešiem dara AS “Olaines ūdens un siltums” kontroles dienesta darbinieks. Pakalpojuma saņēmējiem tas izmaksas nepalielina, atbildē norāda Olaines novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Mārīte Rūja.

Ķekavā un Daugmalē – attālinātā nolasīšana

Savukārt Ķekavas un Daugmales pagasta iedzīvotājiem tiks piedāvāta jauna tehnoloģija – SIA “Ķekavas nami” ievieš un piedāvā iedzīvotājiem uzlikt attālinātas rādījumu nolasīšanas skaitītājus. “Tas ir sākotnējā procesā, un, ņemot vērā, ka šī ir jauna tehnoloģija, arī pakalpojuma piegādātāji to šobrīd pastāvīgi pilnveido, lai šī sistēma darbotos kvalitatīvi,” stāsta Ķekavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību vadītāja Vineta Vītoliņa, piebilstot – šāds pakalpojums mēnesī mājsaimniecībai izmaksā apmēram vienu eiro bez PVN, un tas tiek novirzīts programmatūras nodrošināšanai un datu bāzes uzturēšanai.

Inčukalnā un Vangažos domā par attālināto nolasīšanu

Inčukalnā un Vangažos iedzīvotāji ūdens skaitītāju mērījumus pagaidām nodod paši, jo, kā sarunā ar “Rīgas Apriņķa Avīzi” atzina Kārlis Spravņiks no PSIA “Vangažu avots”, privātmājās kontrolaku nav un pašlaik arī netiek plānots tādas ierīkot, jo šāds projekts izmaksātu ļoti dārgi. “Ja būtu ierīkotas kontrolakas un tajās būtu uzstādīti skaitītāji, tad būtu pareizi, ja cilvēki mērījumus nolasītu un atsūtītu mums. Tādas iespējas pašreiz nav, tāpēc iztiekam ar ūdens skaitītājiem, kas uzstādīti mājās. Tiesa, mēs ļoti gribētu uzstādīt attālinātas nolasīšanas skaitītājus, bet tas vairāk attiektos uz daudzdzīvokļu mājām. Taču šeit atkal ir šķērslis – skaitītāju varam uzstādīt pie mājas ūdens pievada, bet nevaram piespiest iedzīvotājus tos uzstādīt dzīvokļos,” situāciju raksturo K. Spravņiks.

Baldonieši var izvēlēties sešus datu nodošanas veidus

Baldones iedzīvotājiem tiek piedāvāti seši veidi, kā nodot ūdensskaitītāja mērījumus, un, kā informēja Baldones komunālā uzņēmuma SIA “BŪKS” valdes loceklis Sergejs Kirilovs, ikviens var izvēlēties sev ērtāko veidu. Viņš pastāstīja, ka to var izdarīt, katru mēnesi no 26. līdz 28. datumam iemetot daudzdzīvokļu mājas kāpņu telpās uzstādītajā pastkastītē ar uzrakstu “Ūdens skaitītāju rādījumi” aizpildītu SIA “BŪKS” sagatavoto informatīvo lapiņu, kas saņemama kopā ar rēķinu; to var izdarīt, zvanot uz norādītajiem tālruņa numuriem (protams, darba laikā) un nosaucot ūdens patēriņa mērījumus un adresi.

Tāpat baldoniešiem ir iespēja sūtīt īsziņu uz mobilā tālruņa numuru 20120237, norādot ūdens patēriņa mērījumus un adresi. Vēl var mērījumus nosūtīt uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., aizpildīt formu SIA “BŪKS” mājaslapā www.siabuks.lv, sadaļā “Nodot skaitītāju rādījumus”, vai personīgi ierasties SIA “BŪKS” ofisā Rīgas ielā 67 un nodot ūdens patēriņa mērījumus un adresi mutiski vai rakstiski.

“Baldonē ūdens skaitītāji ir uzstādīti privātmāju ūdensvada ievados ēkās un dzīvokļos, savukārt kontrolakas sadārdzinājuma dēļ netiek izmantotas. Turklāt SIA “BŪKS” ir darbinieks kontrolieris, kurš katru mēnesi pēc saskaņota saraksta un arī izlases veidā veic klientu apgaitas, pārbaudot ūdens skaitītājus un salīdzinot patērētā ūdens daudzuma mērījumus ar iesniegtajiem,” informēja S. Kirilovs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.