Menu
 

Puse strādājošo savu emocionālo stāvokli darbā raksturo kā pozitīvu, piektdaļa – kā negatīvu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Puse (50%) strādājošo Latvijā savu emocionālo stāvokli darbā raksturo kā kopumā pozitīvu. Aptuveni trešdaļa (30%) strādājošo savu emocionālo stāvokli darbā raksturo kā neitrālu, savukārt teju piektā daļa (18%) – kā kopumā negatīvu, liecina pētījumu un konsultāciju kompānijas “Kantar” aptaujas rezultāti.

Pēdējo divu gadu laikā strādājošo pašvērtējums emocionālajam stāvoklim darbā nav būtiski mainījies (attiecīgi 50% snieguši kopumā pozitīvu vērtējumu šogad un 52% – 2017.gadā). Emocionālo stāvokli darbā kā kopumā pozitīvu vienlīdz bieži raksturo kā sievietes, tā arī vīrieši, arī dažādu nodarbinātības grupu emocionālā stāvokļa pašvērtējumā statistiski nozīmīgas atšķirības nav vērojamas.

Raksturīgi, ka strādājošie ar augstiem personīgajiem ienākumiem (1001 eiro un vairāk) caurmērā biežāk savu emocionālo stāvokli darbā vērtē kā kopumā pozitīvu, kamēr nodarbinātie ar zemiem personīgajiem ienākumiem (līdz 300 eiro) pozitīvu vērtējumu ir snieguši būtiski retāk, kas, iespējams, saistāms ar lielāku stabilitātes un drošības sajūtu, ko sniedz augstāks atalgojuma līmenis.

Strādājošie vecuma grupā no 50 līdz 60 gadiem savu emocionālo stāvokli darbā vidēji biežāk raksturo kā neitrālu. Nodarbinātie, kuri dzīvo vieni, salīdzinoši biežāk to raksturo kā negatīvu, kas varētu būt saistāms arī ar zemāku kopējo apmierinātību ar dzīvi.

Aplūkojot dažādus faktorus, kas strādājošo emocionālo stāvokli darbā ietekmē pozitīvi, redzams, ka pozitīva darba vide (50%), atbilstošs atalgojums (48%), darbavietas stabilitāte (45%), kā arī iespēja pašam plānot savus darbus (45%) ir tie faktori, kas rada salīdzinoši vispozitīvāko fonu strādājošo emocionālajam stāvoklim darbā. Tālāk minēšanas biežuma ziņā seko kolēģu atbalsts (41%), kā arī vadības attieksme (40%).

Raksturīgi, ka vadītāji, augstākā līmeņa speciālisti, strādājošie Rīgā un nodarbinātie ar augstākiem ienākumiem uz vienu ģimenes locekli mēnesī (701 eiro un vairāk), caurmērā biežāk ir norādījuši, ka tieši atbilstošs atalgojums viņu emocionālo stāvokli darbā ietekmē pozitīvi. Savukārt pašnodarbinātie salīdzinoši biežāk ir norādījuši, ka iespēja pašam plānot savus darbus, ir faktors, kas viņu emocionālo labsajūtu ietekmē pozitīvi.

Šogad Latvijā Emocionālās veselības nedēļa norisināsies no 7. līdz 11. oktobrim. Pasākumi, kas saistīti ar emocionālās veselības uzlabošanu, norisināsies Pasaules Psihiskās veselības dienas, ko visā pasaulē atzīmēs 10. oktobrī, ietvaros.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.